Origami Nedir ?
Origami Japonca’da bulunan Ori ve Gami kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmektedir.Yani Kağıt Katlama sanatına verilen addır Origami.Kelime bakımından japancadan gelsede eski kaynaklara göre Çin’den gelen bir sanat olarak bilinmektedir.
Genellikle kare kağıt parçalarının kesmeden ve yapıştırıcı kullanılmadan çeşitli şekiller meydana getirebilmektedir.Keserek ve yapıştırıcı kullanılarak yapılan kağıt katlama sanatına ise Kirigami denilmektedir.
Origami Çeşitleri Nelerdir ?
Origami yapılış bakımından klasik origami ve parçalı origami olmak üzere 2 çeşide ayrılır.
Klasik Origami : Klasik origami genellikle tek parçadan yapılır.Çok nadir görülsede klasik origamide 2 veya 3 parça kağıt kullanılarak çeşili figürler yapılabilmektedir.
Parçalı Origami : Modüler origami olarak da bilinmektedir.Birbirine benzeyen kağıtların birleşmesinden meydana gelerek üç boyutlu geometrik şekillerin yapılmasında kullanılır.
Origamide genellkle kare kağıt kullanılsada kağıt konusunda herhangi bir sınırlama yoktur.Günümüzde yukarıda saydığımız türlerden başka çeşitlerde ortaya çıkmıştır.Bunların başında Mimari Origami,Pop-Up Origami ve Kirigami ‘dir.Modern Origami olarakda bilinen Kirigami’de kağıt kesmek ve yapıştırmak serbest bırakılmışıtr.Origami’yi Kirigami’den ayıran özellik ise Kirigami’nin simetrik olması,Origami’nin ise şekil yapma ve biçimlendirme sanatı olmasıdır.
Origami Teknikleri Nelerdir?
Origami kitaplarında genellikle origami yapımının temel tekniklerinden bahseder.Temel tekniklerin başında dağ katlaması,vadi katlaması ve ters katlama gibi teknikler kullanılır.Ayrıca çeşitli modellerin yapımında yapımında kullanılan standart kaideler vardır.Örnek verecek olursak eğer kuş kaidesi,kanat çırpan kuş yapımında kullanılan orta dereceli tekniklerden birisidir.
Origami Nerelerde Kullaılır ?
Origami genellikle dekoratif amaçlarda kullanılsada broür ve kitapların içerisinde de kullanılmaktadır.Günlük kullanımına bakıldığında manavdan aldığımız bir kese kağıdı ya da birine göndermiş olduğumuz mektubu koymak için kullandığımız zarf origaminin kullanım alanlarına örnek verilebilmektedir.