Papiller tiroid kanserinde yaşam süresi ne kadardır

Photo of author

By Bilgio.Net

Tiroid kanserlerinin bir çok alt türü vardır. Bunlardan en yaygın olanı papiller tiroid kanseridir ve on tiroid kanseri vakasından en az 7’si bu türdendir.

Papiller tiroid kanseri genellikle son evreye gelene kadar şikayete neden olmaz. Tiroid bezinde nohut veya daha iri bir kist şeklinde ortaya çıkar. Genellikle tedaviye olumlu cevap veren bir kanser türüdür. Hastaların yüzde 90’ı kanser teşhisi koyulduktan sonra en az 10 yıl daha yaşayabilir. (Kaç yaşında kansere yakalandığı ve başka kronik hastalıklarının olup olmadığı da dikkate alınmalıdır)

Papiller tiroid kanseri, diğer kanser türlerine kıyasla ölüm riski çok düşük bir kanser türüdür. Tedavi sayesinde hastalar çoğunlukla bu kanser türünü yenebilirler.

Bununla birlikte yeniden tekrarlama ve lenf bezlerine yayılma özelliği olduğu için sürekli takip gerektiren bir kanser türüdür.

Papiller tiroid kanserinde yaşam süresini etkileyen faktörler

Yayılma durumu: Kanser yüzde 50 ihtimalle lenf bezlerine yayılabilir. Nadir de olsa uzak organlara yayılım da gösterebilir. Örneğin karaciğer, akciğer, kemikler gibi organlara sıçrama yapabilir. Buna uzak metastaz denir . Kanser uzak metastaz yaparsa ölüm riski de artar. Bu nedenle papiller tiroid kanserinde yaşam süresini biraz da uzak metastaz yayıp yapmadığı belirler.

Cinsiyet:Papiller tiroid kanseri kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görülür ama kadınların bu kanseri yenme ihtimalleri erkeklere istatistiksel olarak daha fazladır.

Yaş: Küçük yaşta papiller tiroid kanserine yakalananlar neredeyse yüzde 99 oranda bu kanseri yenerler. 50-55 yaşlarından sonra yakalananlarda ölüm riski az da olsa vardır.

Kitle büyüklüğü: Çapı 1 cm’nin altındaki kitleler genellikle sorun teşkil etmez. Kitle büyüdükçe risk de artar.

Papiller tiroid kanserinde, beklenen yaşam süresi nedir ?

  • 30 yaşın altında iseniz genellikle tedavi olursunuz ve kanser yaşam sürenizi etkilemez.
  • 30-50 yaşında bu kansere yakalandıysanız, kadınsanız ve kanser yayılma göstermediyse papiller tiroid kanseri nedeniyle hayatınızı kaybetme olasılığınız yüzde 1’in altındadır.
  • 30-50 yaşında bu kansere yakalanan bir erkekseniz ve kanser lenf bezine yayıldı ise en az yüzde 90 ihtimalle 10 yıl sonra hala yaşıyor olursunuz.
  • Hangi yaş olursa olsun papiller tiroid kanseri uzak sıçrama yaptı ise 10 yıl içinde ölüm riskiniz yüzde 10’un üzerine çıkar.
  • 55 yaşında kanser tanısı konuldu ise ve kanser yayılım gösterdi ise 10 yıl sonrası için istatistiksel bir tahmin verilemez.

Yorum yapın