Patlıcan Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?
Patlıcan yetiştirmek kuzeyde yaşayan çiftçiler için oldukça güç bir iştir. Patlıcan, tabağınıza hazır geldiğinde işimiz oldukça kolaydır; yenilmeye hazır bir şekilde bizi beklemektedir. Ancak iş onu yetiştirmeye geldiğinde vay halimize .. Tandığım bir çok çiftçi patlıcan yetiştirmeyi çoktan bıraktı. Bazıları ise hala zorluklara göğüs germekle meşgul. Eğer sıcak bir bölgede yaşıyorsanız, patlıcanın en çok sevdiği şeyin ne olduğunu çok iyi bilirsiniz. Patlıcan sıcak havaları çok sever, büyüme döneminde en fazla ihtiyaç duyduğu şey hava sıcaklığının her daim sıcak olmasıdır. Yazları sıcak geçen bir şehirde yaşıyorsanız yaz mevsiminin kısa ve serin olduğu şehirlerde yaşayan çiftçilerden daha şanslı olduğunuzu unutmamalısınız. Soğuk bir şehirde yaşıyor ve patlıcan yetiştirme konusunda ısrar ediyorsanız, birkaç hileye başvurmanız gerekeceğini mutlaka bilmelisiniz.
Patlıcan Nasıl Ekilir?
Toprak değiştirme tarihinizden 8 hafta önce ekim işleminize kapalı bir mekanda başlayabilirsiniz. Toprak değişimini aşağıdaki koşullar oluştuğunda gerçekleştiriniz; Toprak sıcaklığı en az 21 derece, gün içinde hava sıcaklığı 18 derece, gece sıcaklığı 16 derece.
Patlıcan toprak değişimine karşı oldukça hassas bir sebzedir bu nedenle tohumları, önce yassı bitki tavalarına ekmek yerine doğrudan 10 cm derinliğindeki büyük saksıların içine ekin. Saksı başına 2-3 tohum ekmeniz uygun olacaktır. Çimlenme sürecinde hava sıcaklığı tavsiye edilen en düşük derecede olmalıdır, toprak sıcaklığı ise fideler gözle görülür bir hal alana kadar en az 27 derece olmalıdır. Daha sonra sıcaklığın 21 derecede sabit kalması idealdir. Ekim işleminden sonra fide fazlalıklarını makas yardımıyla kesin ve saksıda sadece bir patlıcan fidesi bırakın. Büyüme hızını dengelemek ve kök kısımlarının güçlenmesini sağlamak amacıyla patlıcanları her gün elinizle fırçalayın. Mümkünse, patlıcan için ışık alan bir yer seçin. Patlıcanı kapalı bir mekanda yetiştirirken, açık bir alana patlıcan yatakları kazın ve bu yatakların içini plastik bir koruma tabakası ile kaplayarak ısıtın.
Toprak değiştirme işleminden bir hafta önce kapalı mekandaki hava sıcaklığını 16 dereceye düşürün ve sulama miktarını azaltın. Fideleri açık alana taşımadan yani toprak değişiminden önce açık alanda kazdığınız yatakların içine örttüğünüz plastik koruyucu tabakada yarıklar açın. Fideleri bu yarıkların içine yerleştirin ve kök kısımlarının zarar görmesini engelleyin.
Patlıcan Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Fideleri bahçe toprağına taşıdığımızda, toprak sıcaklığını sabit bir derecede tutmak ve patlıcanı böceklerin olumsuz etkilerinden korumak için toprağın üstünü koruyucu sap ve saman tabakalarıyla örtebilirsiniz. Patlıcanın sıcak havaları sevmesinin soğuk bölgelerde yaşayan birçok insan için bir dezavantaj ise bu sebzenin böceklerin tahribatına uğramasıdır. Böcekler patlıcana bayılır. Özellikle Colorado patateslerine dadanan böcekler bile bu patatesleri ve patlıcanı yan yana görseler, saldırmak için patatesi değil de patlıcanı seçerler. Yaprak biti ve solucan gibi haşereler patlıcanı tahrip etmeden bırakmaz. İşin iyi tarafı şudur ki, birçok sebzenin aksine patlıcan koruyucu tabakaların altında yetişebilir.
İlk dondan bir ay önce, açmakta olan çiçekleri koparıp atın ki meyve bağlayan patlıcanlar olgunlaşabilsin.
Patlıcanın Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?
Patlıcanı daha tam olgunlaşmadan hasat edin. Erken hasar edilen patlıcanlar daha yumuşak ve lezzetlidir, ayrıca patlıcan toplama işlemine erkenden başlarsanız hasadın son dönemlerinde mahsul patlaması yaşarsınız. Bunun nedeni patlıcanın koparıldıkça daha çok üremesidir. Meyve bağlayan patlıcanları makas yardımıyla koparın, patlıcan gövdesinin bir kısmını toprakta bırakın. Patlıcanı hemen tüketmeye çalışın çünkü bu bitki çok uzun süre muhafaza edilemez.
En Kaliteli Patlıcan Çeşitleri Nelerdir?
- Diva : Mor renkli ve geleneksek patlıcan özelliği kazanmış olan bu çeşidin kabuğu ince, lezzeti hafiftir.
- Asian Bride ( Asyalı Gelin ) : Tıpkı diğer patlıcanlarda olduğu gibi bu patlıcanların boyu uzundur, bağladıkları meyve etli değildir ve rengi soluk beyazdır. Bu çeşidin belli belirsiz bir tadı vardır, kabuğu kaymak gibi kaygandır.
- Kermit : Bu çeşidin bağladığı meyveler tavuk yumurtası gibi oldukça küçüktür, rengi açık yeşil ve beyazdır.
- Machiaw : Bu patlıcanlar kırmızı renkli salatalığa benzemektedir; bağladığı meyveler uzun ve incedir. Mor ve gül rengi karışımı rengi ile bu çeşidin patlıcanları oldukça lezzetlidir. Machiaw çeşidinden elde edilen verim çok yüksektir.
- Neon: Açık, neon, mor renkli bu patlıcanların bağladıkları meyve yumuşaktır. Bu çeşitten alınan mahsul oldukça verimlidir.
- Rosa Bianca : Bu çeşidin rengi gül ve lavanta tonlarına benzer. Gül rengi, lavanta rengi ve beyaz tonları mevsim boyunca birbiri ardına değişir durur. Bu patlıcanların bağladığı meyve tatlı ve hafif bir tada sahiptir.
- Little Fingers ( Küçük Parmaklar ) : Parmağa benzer kısa, iri meyveler bağlayan bu patlıcan çeşidinin tadı harikadır. Bu çeşidin lezzetini arttırmak için, patlıcanları küçükken toplayın.