Saklıkent kanyonu nerededir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Zaman zaman televizyon programlarında veya sosyal medyada görüntülerine rastladığımız Saklıkent kanyonu, yaz-kış ziyaretçi akınına uğrayan ve içerisinden şırıl şırıl su akan oldukça uzun bir kanyondur.

Akarsuyun hızlı aktığı yerlerde rafting, suyun az olduğu kısımlarda ise yürüyüş yapılmaktadır. Saklıkent kanyonu uzunluk itibariyle dünyanın sayılı kanyonlarından biri olup bu nedenle ziyaretçilerin çoğu kanyonun başından sonuna kadar yürümemekte, yeteri kadar yürüdüğüne kanaat ettikten sonra geri dönmektedir.

Saklıkent kanyonuna safari turları da düzenlenmektedir. Saklıkent safari turları, Saklıkent kanyonunda yürüyüşün yanı sıra Yakapark şelalesi ve Tlos antik kenti gibi yerleri de kapsamaktadır.

Saklıkent’e girmek ücretli olup kişi başı 10 TL (2021 yılı itibariyledir. Öğrenci fiyatı ise yetişkinin yarısıdır.) ödenmektedir. Müze kart geçmemektedir. Çünkü burası Milli Park olduğundan para Tarım ve Orman Bakanlığı’na gitmektedir.

Saklıkent kanyonunun girişindeki akarsuyun akış hızı fazla olduğu için kanyon yürüyüşüne başlanacağı yere kadar ulaşmak için ahşap yürüyüş yolunu kullanmak gerekmektedir.

Saklıkent kanyonu nerededir
Ahşap yürüyüş yolunun sonunda minik çağlayanların olduğu bir yer bulunmakta olup burada isterseniz biraz dinlenebilirsiniz. Büfede atıştırmalıklar ve içecekler satılmaktadır. (Merak edenler için çay 5 TL, Türk kahvesi 10 TL)

Saklıkent kanyonu nerededirBekleme yerinden sonra yürüyüşe başlamak isterseniz hızlı akan akarsuyu geçmek zorundasınız. Burası yürüyüşün en tehlikeli yeridir. Halattan tutunmazsanız su sizi yere düşürüp sürükleyebilir. Bu nedenle bebeklerle veya yaşlılarla buraya gelmek pek uygun değildir.

Kanyonun içine girdikten sonra ise tehlikeli sayılabilecek bir şey yoktur. Bununla birlikte kayıp düşmemek için dikkat etmelisiniz. Su ve çamur nedeniyle zemin kaygandır ve bu yüzden ayağınız kayabilir ve bir yerinizi kayalara çarpabilirsiniz.

Kanyon birbirini takip eden kıvrımlar halindedir. Oldukça derin bir kanyondur. Bu sebeple dışarıda hava sıcaklığı fazla bile olsa kanyonun içerisi nispeten daha serin olmaktadır.

Küçük çocuklar veya bastonlu ihtiyarlar haricinde kanyon yürüyüşü her yaştan kişi için uygundur.

Tabanda biriken çamuru şifalı diye üzerine süren veya çamurlu elleriyle kayalara iz bırakanlar zannedersem oldukça keyif almaktadır.

Saklıkent kanyonu nerededirAdrenalin tutkunları ise yürüyüşten ziyade rafting ile ilgilenmektedirler.

Saklıkent kanyonu nerededir ?

Saklıkent kanyonu sahil kesimine yakın olmadığı için Antalya ve Muğla gibi bölgelerde tatil yapan kişilerin birçoğu Saklıkent’e uğramadan, yerini bile öğrenmeden memleketlerine geri dönebilmektedirler.

Halbuki Saklıkent’e ulaşım o kadar zor değildir. Hatta Fethiye merkezden halk otobüsleri ile bile buraya gelebilirsiniz.

Saklıkent konum olarak;

  • Muğla merkeze 169 kilometre,
  • Antalya merkeze 205 kilometre,
  • İstanbul’a 793 kilometre,
  • İzmir’e 378 kilometre,
  • Ankara’ya 626 kilometre,

Uzaklıkta bulunmaktadır.

Eğer tatilinizde Saklıkent’i de görmek isterseniz, tatil yeri olarak aşağıdaki yerlerden birini tercih ettiğinizde günübirlik olarak Saklıkent’i ziyaret edebilirsiniz.

Fethiye (Saklıkent’ten 46 km uzaklıkta, 50 dakika-1 saat sürede gidilir)

Kayaköy (Saklıkent’ten 57 km uzaklıkta, 1 saat 15 dakika sürede gidilir)

Ölüdeniz (Saklıkent’ten 52 km uzaklıkta, 1 saatte gidilir)

Patara (Saklıkent’ten 32 km uzaklıkta, 45 dakikada gidilir)

Kaş (Saklıkent’ten 64 km uzaklıkta, 1 saat 15 dakikada gidilir)

Kalkan (Saklıkent’ten 41 km uzaklıkta, 50 dakikada gidilir)

Göcek (Saklıkent’ten 71 km uzaklıkta, 1 saat 15 dakikada gidilir)

Dalyan (Saklıkent’ten 102 km uzaklıkta, 1 saat 45 dakikada gidilir)

Köyceğiz (Saklıkent’ten 108 km uzaklıkta, 1 saat 45 dakikada gidilir)

Marmaris (Saklıkent’ten 168 km uzaklıkta, 2 saat 30 dakikada gidilir)

Akyaka (Saklıkent’ten 144 km uzaklıkta, 2 saat 15 dakikada gidilir)

Saklıkent kanyonu hangi ilimizdedir ?

Saklıkent Muğla ile Antalya illerimiz arasında Muğla İli sınırları içinde kalmaktadır. Fethiye’ye de oldukça yakın (46 km) olmakla birlikte Muğla’nın Seydikemer ilçesi sınırları içerisinde kalmaktadır.

Antalya’nın ise Kaş ilçesine bağlı Patara plajına oldukça yakındır (32 km)

Saklıkent kanyonu kaç km

Saklıkent kanyonu uzunluğu 18 kilometredir. Bu uzunluk kanyonun toplam uzunluğu olup yürüyüş yapılan kısmı daha azdır.

Saklıkent’e nasıl gidilir ?

Eğer  Ankara, İstanbul ve İzmir gibi yerlerden geliyorsanız ve hava yolunu tercih ettiyseniz, Dalaman havaalanını kullanmanız uygun olur.

saklıkentDalaman havaalanı ile Saklıkent arası 88 kilometre olup 1,5 saatte gelirsiniz.

Eğer Saklıkent’e kara yolu gelmek istiyorsanız Fethiye veya Kaş üzerinden gelmeniz uygun olacaktır.

Eğer Saklıkent’e Dalaman havaalanından, Köyceğiz, Dalyan,Fethiye, Göcek, Kaş gibi yerlerden gelecekseniz kullanacağınız yol D400 karayoludur.

Dalaman havaalanından Saklıkent’e giderken önce Göcek yoluna (D400 karayoluna)gireceksiniz. Göcek’ten de Fethiye yoluna girerek Fethiye’ye kadar gidersiniz. Bundan sonra aracın navigasyonunu açsanız iyi olur. Fethiye Saklıkent arası 48 kilometre olup Kayadibi Köyü’ne doğru yol almanız gerekmektedir. Saklıkent Kayadibi Köyü’nü geçtikten bir süre sonra karşınıza çıkacaktır.

Eğer Fethiye’de iseniz Saklıkent’e toplu taşımayla da gidebilirsiniz. Saklıkent otobüsleri Fethiye merkezdeki caminin yanındaki otobüs duraklarından kalkmakta olup 1 saatte Saklıkent’e götürmektedir. Ücreti 20 TL’dir.

Saklıkent’e Kaş’ın Patara bölgesinden gidecekseniz aşağıdaki resimde gösterilen rotayı takip etmeniz gerekir.

Saklıkent yolu tehlikeli mi ?

Saklıkent yolu tehlikeli değildir. Aracınızın arazi aracı olmasına gerek yoktur, sıradan bir binek araçla gidebilirsiniz.

saklıkentSaklıkent kanyonu yürüyüş açısından tehlikeli değildir. Her ne kadar yukarıdan taş düşme riski olsa da bu oldukça nadir yaşanmakta olup genel olarak bu konuda bir sorun yaşanmamaktadır.

Yürüme yolu da yürüyüşü zor bir yol değildir.

Saklıkent kanyonu ne kadar sürede gezilir ?

Saklıkent kanyonunun tamamını yürümek isterseniz yaklaşık yürümek gerekmektedir. Ziyaretçilerin çoğu 20-30 dakika yürüyüp geri dönmektedirler. (20 dakika gidiş, 20 dakika dönüş)

Saklıkent kanyonu nasıl oluşmuştur ?

Saklıkent kanyonu aslında bir fay çatlağının bir yansımasıdır. Bilindiği üzere depremde kırılan faylar bazen yeryüzünde de fiziksel çatlaklara yol açmaktadırlar.

Saklıkent kanyonunun toprak yapısı kalkerli ve kireç taşı kütleleri açısından zengin olup su tarafından aşındırılmaya müsaittir.

Fay çatlağının Eşen çayının bir kolu olan Karaçay’ın suları tarafından aşındırmasıyla Saklıkent kanyonu oluşmuştur.

saklıkentFethiye Saklıkent ücretli mi?

Saklıkent’e giriş ücretlidir. Yetişkin 10 TL, öğrenci 5 TL’dir. (2021 itibariyle) Müze kart geçmemektedir.

Saklıkente giderken ne giyilir ?

Saklıkent kanyonunun tabanı su olduğu için terlik veya denizde giyilen lastik ayakkabılardan tercih edilmelidir. Eğer hazırlıksız geldiyseniz kanyon girişinde 30 TL’ye lastik ayakkabı satılmaktadır.

Altta şort, üstte tişört ideal kıyafetlerdir.

Saklıkent kanyonuna bebekle gidilir mi ?

Saklıkent kanyonu bebek arabasıyla gezilecek bir yer değildir. Bebeğiniz var ise kucağınıza almalısınız. Yerler kaygan ve etrafta da kayalar olduğu için bebekle veya küçük çocukla bu kanyonu yürümek pek uygun değildir.

Kanyonun ağzındaki suyun akıntısı şiddetli olduğu için bebekle buradaki 20-30 metrelik yolu geçmek sorun olabilir.

saklıkentSaklıkent kanyonu sonu nereye çıkıyor ?

Saklıkent kanyonunu sonuna kadar yürürseniz ormanlık alana çıkarsınız.

Saklıkent’te suya girilir mi ?

Saklıkent’e mayo ile de gelenler var ancak burada suya girilmemektedir. Çünkü suyun şiddetli aktığı yerlerde hem su soğuk hem de debisi yüksek olduğu için yüzülmez.

Yürüyüş yolunda ise su az olduğu için yüzülmez.

Yorum yapın