Basur memesinin büyümesi nedeniyle sarımsak kullananlar vardır. Peki sarımsak basura iyi gelir mi, nasıl kullanılır ?
Basur için sarımsak nasıl kullanılır ?
Basur memesinin içindeki iltihabı kurutmak için sarımsak kullanılmaktadır. Sarımsağın antibakteriyel özelliği vardır. Bu özelliğinden yararlanabilmek için iri bir sarımsak dişi makata fitil gibi akşamdan yerleştirilir. Tutunmasını sağlamak ve tahrişi azaltmak için vazelinle yağlanıp yerleştirilir. Sarımsak orada bulunduğu müddetçe makat ağzındaki mikropları kıracaktır. Daha sonra sabahleyin büyük tuvaleti yaparken sarımsak dişi de çıkacaktır. Haftada 3-4 gün bu uygulanır.
Sarımsağı basur için kullanmanın ikinci yolu da şu şekildedir:
3-4 tane iri sarımsak dişi haşlanır ve 10 dakika haşlanır. Soğuyunca ezip gazlı beze sarılır ve makata bastırılır. Bu özellikle dış basur için kullanılır. Eğer makata koymadan önce biraz buzdolabında soğutulursa rahatlatıcı etkisi artacaktır.
Ancak basur için sarımsak kullanılırsa tahriş olma riski de vardır. Uygulama iyi gelmiyorsa devam edilmez, bırakılır. Basur ağrılarını dindirmek ve basur memelerini küçültmek için basur kremi de kullanılabilir. Basur kremlerinde sarımsağa nazaran tedavi için gerekli olan daha fazla madde, uygun oranda karıştırılmış haldedir ve tahriş riski daha düşüktür.
Basura krem sürmek veya sarımsak fitili uygulamak geçici bir çözümdür. Kalıcı bir tedavi için doktora gitmek gerekir.
Bazı hususlara dikkat ederek basur ağrılarını azaltmak veya basur hastalığının ilerlemesini durdurmak mümkündür:
Öncelikle kabız olmamaya çalışılmalıdır. Kabızlık makat kaslarını zorlamakta ve basuru azdırmaktadır. Lifli gıdalar kabızlığı büyük oranda önler. Yeşil yapraklı sebzelerin yemekleri (pırasa, ıspanak vs.) kayısı, erik, incir ve dut gibi meyveler kabızlığı önler. Hurma da kabızlığa iyi gelir ve 4 mevsim temin edilebilir.