Kadınların cinsel hayatı başladıktan sonra düzenli bir şekilde yaptırmaları gereken smear testi rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde önemli rol oynamaktadır. Smear testi kadının rahim ağzından alınan örneğin sitolojik inceleme için örnek alınması ve bu örneğin incelenmesi sonrasında şüphe duyulması halinde daha ileri incelemeler yapılmaya başlanır. Smear testinin yapılması için herhangi bir şikayet olması gerekmez. Bütün kanserler gibi rahim ağzı kanseri de uzun zaman belirti göstermeden ilerlediği için kadınların şikayeti olmasa da smear testini her sene yaptırmaları gerekir. Erken teşhis edildiğinde rahim ağzı kanseri tedavisi olan bir hastalıktır. Smear testi sonrası kahverengi akıntı olabilmektedir. Bu akıntının neden olduğu sorulmaktadır. Test için kadının rahim ağzından örnek alınması sırasında olabilmektedir. Bu kahverengi akıntı uzun sürmez.
Smear Testi Kaç Yaşından İtibaren Yaptırılmalıdır?
Rahim ağzı kanserine neden olan genelde HPV virisüdür ve bu virüs cinsel yola bulaşmaktadır. Bu nedenle cinsel hayatı olmayan kadınların yaptırmaları gerekmez. Cinsel yaşamı başlamış olan kadınlar ise 21 yaşından başlayarak hiç şikayetleri olmasa da yaptırmaları gerekir. Test için kadından örnek alınması sırasında bir acı hissedilmez. Test öncesinde en az bir gün ilişkiye girilmemeli, vajinal yıkama yapılmamalı, fitil, krem gibi şeyler kullanılmamalıdır. Test yapıldıktan sonra ise kadının hayatında bir kısıtlama olmaz ve normal olarak devam edebilir. Smear testi yapıldıktan sonra kimi kadınlarda bir miktar kanama olabilir ama bu aynı gün olur ve sonraki günlerde devam etmez.
Smear Testi Pozitif Çıkarsa
Yapılan smear testi pozitif çıktığında bu kişinin pahim ağzı kanseri olduğu anlamına gelmez. Bu durumda yapılması gereken şey HPV virüsü araştırması yapılır ve virüs bulunmadığında testin tekrar yapılması için bir yıl beklenir. Testin pozitif çıkması durumunda her kadının bedeni özel olduğu için en doğru kararı doktorunuz verecektir. Çok partnerli bir cinsel hayatı olan kadınlar ya da partnerinin çok eşli olması halinde risk grubunda olduklarını unutmamalıdırlar. Smear testi menopoz sonrasında da yapılmaya devam edilmektedir.