Tansiyon neden yükselir

Photo of author

By Bilgio.Net

Tansiyon neden yükselir, tansiyon yükselmesi nelere yol açar cevap vermeye çalışacağım. Tansiyon damarlardaki kan basıncı seviyesini tanımlayan bir tabir olup yükselmesi kalbin zorlandığını veya kanın akış mecrası olan damarların sağlıklı olmadığını gösterir.

Kalp sorunları yüksek tansiyona yol açtığı gibi tansiyon yüksekliği de kalbe zarar verir. Kalbin neden zorlandığının bir çok sorunu vardır. Kalp kaslarına ilişkin sorunlardan  kalp yetmezliğine veya pompalanan kanın kalitesizliğine kadar bir çok sorun kalbi yorar. Kanın kalitesizliği ile ne demek istiyorum ? Eğer pompalanan kandaki oksijen seviyesi yetersizse, kan değerleri bizim istediğimiz gibi değilse dokuların beslenebilmesi için daha fazla kan pompalanması gerekir. Veya damarların çeperi yağ tabakası ile tıkanmış ve kanın akacağı az bir yer kalmış ise aynı miktar kan için kanın daha fazla kere damara salınması veya bir kerede damara gönderilen kanın daha fazla basınçla gönderilmesi gerekir.

İnsan yaşlandıkça damarları da yaşlanır. Damarların yaşlanmasını stres, böbrek hastalıkları, şeker hastalığı gibi hastalıklar damarların daha çabuk yaşlanmasında önemli rol oynar. Alkol ve sigara da damarlara zarar veren alışkanlıklardır. Yaşlı damarlar eski elastikiyetini kaybetmiş durumdadır ve kan basıncını daha az tolere ederek yüksek tansiyona zemin hazırlar.

Böbrek üstü bezlerin sağlıklı çalışmaması, tirod beziyle ilgili sorunlar, hormonal sebepler yüksek tansiyonun oluşmasında etkilidir.

Yüksek tansiyona zemin hazırlayan sebepler arasında aşırı tuz tüketimi ve hayvansal yağların fazlaca tüketimi de yer alır.

Tansiyon neden yükselir

Yukarıda sayılan sebepler uzun vadede tansiyon sorunları oluşmasında etkilidir. Tansiyonun fırlaması için fiziksel zorlanma veya öfke, endişe, stres, hayal kırıklığı gibi duyguların üst seviyeye çıkması gerekir.

Bunlara örnek olarak tarla-bahçe işleri ile uğraşmak, sıcak altında çalışmak, spor müsabakalarına katılmak gibi kalbi daha fazla çalıştıran eylemler gösterilebilir. Bunlar kişilerin kolay tahmin edebileceği ve tedbir alabileceği eylemlerdir.

Tansiyonu yükselten gizli tehlikeler ise yemeği fazla kaçırmak veya can sıkıcı bir konuda birisiyle tartışmaktır. Yenilen yemeği sindirmek de kalbi ekstra çalıştırır. Özellikle yenilen gıdalar yağlı ve bol kalorili ise sadece kalbi değil tüm vücudu yorar. Böyle durumlarda vücut kendini dengelemek için bazı hormonları harekete geçirerek sizin yorgun ve halsiz hissetmenize neden olur. Böylece sindirim esnasında fiziksel eylemler yerine dinlenmeyi tercih edersiniz. Zaten üzerinize ağırlık çöktüğü için bir şey yapmak istemezsiniz. Vücudun bu çağrısına uyulmayıp ağır bir yemekten sonra doğrudan çalışmaya koyulursanız ve hızlı yürürseniz, kalbiniz zorlanmaya, nabzınız daha hızlı atmaya başlar. İşte böyle durumlar tansiyonun sıklıkla fırladığı, normal değerlerin çok üzerlerine çıktığı zamanlardır.

Tansiyonu yükselten daha gizli bir unsur da bir şeyi takıntı haline getirmektir. Kapatılan bir borcu kafaya takmak, birinin kırıcı davranışını sindirememek, birisiyle ciddi bir şekilde tartışıp, sürekli onu düşünmek gibi şeyler kalbin olağandan daha fazla çalışmasına, gece dinlenmelerinin yetersiz hale gelmesine sebep olur. Zorlanan kalbe bağlı olarak tansiyon fırlamaya eğilimli hale gelir.

Yorum yapın