TYT, üniversiteye giriş sistemi olan YKS’nin içinde olan ve üniversiteye girmek isteyen tüm öğrencilerin girmesi zorunlu olan 1. oturum sınavıdır. TYT’ de Türkçe, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Matematik ile alakalı sorular yer almaktadır. TYT’nin YGS’den farkı, Türkçe ve Matematik alanlarında yer alan sorularda öğrencilerin artık sadece bilgileri değil o alandaki yeterlilikleri ile ölçecek olmasıdır. TYT değişik liselerde öğrenim görmekte olan ve her birinin düzeyinin farklı olduğunu düşündüğü adaylara yeterliliklerinin ölçülmesinin daha kapsayıcı bir yöntem olduğu ve gereken fırsat eşitliğinin sağlandığı düşünülmektedir.
Türkçe testinde, okuduğunu anlayabilme ve yorumlayabilme, kelime bilgisi, cümle bilgisi ve noktalama işaretlerinin kurallarını kullanabilme yetenekleri ölçülecek. Matematik testinde ise, matematik kavramlarını kullanabilme ve bu kavramlarla birlikte işlem, matematik alanında verilerden yararlanarak mücerret işlemler yapabilme, matematik işlemlerini günlük hayat üzerinde kullanabilme yetenekleri ölçülecektir. Coğrafya, Felsefe, Tarih, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanlarında; Fen Bilimleri Testinde ise Kimya, Biyoloji, Fizik bölümleri ile alakalı bilginin ön plana çıktığı yetenekler ölçülecek.
YGS’de 6 puan türü varken TYT’de yalnızca bir puan türü hesaplanmaktadır. O da TYT-Puanı adını almaktadır.
TYT Puan Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?
Temel Yeterlilik Testinde her bir test için soru sayılarına göre katsayılar belirlenmiştir. Bu katsayılara göre öğrencilerin TYT puanları hesaplanmaktadır. Bu katsayılara göre Türkçe ve Matematik testleri %33, Fen bilimleri ve sosyal bilimler testleri ise %17 katsayıya sahiptir. Katsayıya göre biraz anlaşılması zor olduğundan tek bir soru üzerinden düşünürsek, Türkçe ve Matematik testlerinden yaptığınız 1 soru size 3.3 puan, Fen bilimleri ve sosyal bilimler testlerinde yaptığınız 1 soru ise 3.4 puan kazandıracaktır. Bu hesaplar karmaşası ile uğraşmak istemiyorsanız Buraya Tıklayarak kolaylıkla puanlarınızı ve sıralamalarınızı hesaplayabilirsiniz.
Lisans Programlarına Girebilmek için Gerekli Olan TYT Baraj Puanı Nedir?
En az 150 puan şartı ile, TYT puanı ve sınavdaki ikinci oturumdan alabileceği puan türü ile birlikte hesaplanacaktır. İkinci oturumdaki sınavda Dil, Eşit Ağırlık, Sayısal ve Sözel bölümlerinin birinden 180 puan alması şartı vardır.
Öğrenciler en az 180 puan ve üzeri bir puan aldıkları zaman alakalı puan çeşidinde öğrenci adayını kabul etmekte olan lisans bölümlerini tercih edebilecek durumda olacaklardır. Ayrıca TYT sınavından 200 puan ve üzeri alan öğrenciler bu puanı diğer sene kullanabileceklerdir.
Meslek Yüksekokullarındaki Bir Bölümü Tercih Edebilmek İçin Gereken Baraj Puanı Nedir?
Öğrenci adaylarının TYT puanı en az 150 puan ve 150 puan üzeri olması gerekmektedir.
TYT Sınavı ile Hangi Bölümlere Gidilir?
TYT sınavından aldığımız puanlar ile 2 yıllık bölümlere ve yetenek sınavları ile öğrenci alan bölümlere gidebiliyoruz. 4 yıllık lisans bölümlerine girebilmek için ise alanlara göre AYT veya YDT sınavlarına girmek gerekmektedir.
TYT Taban Puanlarını Nasıl Öğrenebiliriz?
Her bir bölümün ve üniversitenin aynı aynı taban puanları ve başarı sıraları bulunmaktadır. Öğrenciler aldıkları puanlarla ve sıralamalar ile tercih yaparken bu bilgilere göre tercih yapmak daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Bu yayımlanan taban puanları geçen senelerde sınava giren öğrencilere göre ayarlanmaktadır. ÖSYM her sene bu bilgileri paylaşmaktadır. Sizde bilgi almak istiyorsanız üniversite taban puanları için tıklayınız
TYT Sınavı Ne Zaman?
Üniversiteye gitmenin hayalini kurmakta olan binlerce üniversite adayları 15 Haziran 2019 Cumartesi günü TYT’ye girip hayallerine bir adım daha yaklaşmış olacaklar. Sınav sonuçlarını da 18 Temmuz 2019’da ÖSYM’nin internet sayfasında ilan edileceği düşünülmektedir.
Faydalı bir yazı olmuş teşekkür ederiz
150 baraj puanı kaldırıldı bu sene
TYT Hakkında yeterli bilgi verilmiş. Teşekkür ederim.