Günümüzde yapay zeka ve yapay ile yapılabilecek harikulade şeyler çoğumuzun merakını cezbetmektedir. Yapay zekayı robot ve makinelere yüklenmiş akıl şeklinde tarif etmek mümkündür.
Robotlara yüklenen bu suni zeka sayesinde, yorulma, isyan etme, bıkma, direktiften çıkma gibi özellikleri olmayan robotlara üst düzey teknolojik faaliyet icra ettirmek mümkün olmaktadır.
Yapay zekanın insan istihdamını düşüreceği veya gereğinden fazla sayısal akla sahip makinelerin insanlığa başkaldıracağı gibi öngörülere rağmen bilim insanlarının yapay zekayı geliştirme ve onu faydalı amaçlar doğrultusunda kullanma konusunda çalışmalara kararlılıkla devam edeceği açıktır.
Yapay zekanın gelecekteki kullanım alanları
Hali hazırda yapay zeka teknolojisi ile donatılmış makineler görsel sanat ürünlerinde gerçek olanlarla sahte olanları ayırabilmektedir. Bu makinelerin bazılarımızın işlerini elinden alacağı muhakkak. Ancak yapay zeka teknolojisi geçmişte var olmayan bir çok iş kolunu da yaratacak gibi görünmektedir.
Tıp teknolojisi
Pandemi nedeniyle sağlık sistemi ülkemizde olduğu gibi başka ülkelerde de çökmemek için mücadele vermektedir. Gelecekte yapay zekaya sahip robotlar teşhis ve tedavide insanlardan zor görevleri icra edeceklerdir.
CheXNet algoritmasının zatürreyi radyologlardan daha iyi teşhis edebildiğini biliyor muydunuz ? Gelecekte başka hastalıklarında robot desteği ile teşhisinin kolaylaşacağı tahmin edilmektedir.
Ayrıca cerrahlık gibi el titremesi ve anlık psikolojinin çok önemli olduğu bir meslekte bazı hassas işlerin robotlar tarafından gerçekleştirileceği düşünülmektedir.
Tarım
Biz önceleri tarım sektörünü yalnızca geri kalmış ülkelerin uğraşı zannederdik. Halbuki gıdanın stratejik bir önemi olduğu, gelişmiş ülkelerin teknolojiyi iyi kullanarak daha az toprak, daha az insan ve daha az maliyet ile gelişmekte ülkelere nazaran kat be kat tarımsal gelir elde ettiği, üstelik bu gücünü de oldukça stratejik bir şekilde kullandığını görünce tarımsal faaliyetlere ilgimizi artırdık.
Şimdilerde tarımla ilgili en önemli sorunlar bilinçsiz tarım ilacı kullanması, ekim maliyetlerinin düşürülmesi ve bitki döllenmesi gibi konularda ortaya çıkmaktadır.
Yapay zeka teknolojisi sayesinde ilaçlamanın mobil uygulamalarla takip edilmesi, ekimin robotlar tarafından gerçekleştirilmesi ve yine yapay zekaya sahip makineleri kullanarak bitki döllenmesi yapılması planlanmaktadır.
Otomotiv
Otomotiv sektöründe robotik makineler halen etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Şimdilerde yapay zeka teknolojisi genellikle insansız araçlar gibi fantastik projelere odaklı olarak geliştirilse de gelecekte araba tamir eden robotlarla karşılaşma ihtimalimiz oldukça yüksek görünmektedir.
Finans
Finans sektörünü istatistikler ile paranın dansı olarak tanımlayabiliriz. Piyasa analizlerini hali hazırda bir robotun insandan daha iyi yapması mümkün değil. Ancak yapay zeka teknolojisi insiyatif alabilen, hatta broker işlemlerini dahi icra edebilecek robotlarla tanışmamızı sağlayacaktır.
Ekonomik büyüme tahminleri, stres testi yorumları ve yatırım riski analizlerinde gelecekte sayısal aklın yön verdiği insanımsı robotların rolü olacaktır.
İstatistik
Günümüzde istatistik verilerini değerlendirmede zaten bilgisayarlardan yararlanmaktayız. Ancak iş yoğunluğu gerektiren istatistik verisi üretimi ve bunların grafiksel analizleri yakın zamanda yapay zekaya sahip robotlar tarafından gerçekleştirilecek.
Bu sayede veri hazırlamada hata oranları düştüğü gibi insana has duygusal yorumlamanın da önüne geçilecek. Ayrıca insanlar üzerindeki bazı gereksiz iş yoğunluğu azaltılacağından ası meselelerle daha iyi odaklanma sağlanabilecek.
Türkiye’de yapay zeka mühendisliği ne durumda ?
Ülkemizde şimdilik iki üniversitede yapay zeka mühendisliği bölümü var.
Birincisi Ankara’da bulunan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. Bu üniversitede senede 10 kişi burslu olarak ve İngilizce eğitimle bu bölümü okumaktadır. Geçen seneki puanı yaklaşık olarak 509 puandır. Bu oldukça yüksek bir puandır.
Diğeri ise Hacettepe Üniversitesi’dir. Hacettepe Üniversitesi de Yapay Zeka Mühendisliği alanında eğitimi İngilizce vermektedir. Senelik 30 kişi almaktadır. Yaklaşık puanı 482’dir. Bu da epey yüksek bir puandır. Bu puan ile tıp fakültesine gitmek de mümkündür.
Özetle ülkemizde yapay zeka mühendisliği ile ilgili yüksek öğretim olanakları sınırlı ve oldukça yüksek puan gerektiriyor.
Ancak yapay zeka alanında uzmanlaşmak için Yazılım Mühendisliği bölümü de uygundur. Yazılım mühendisliği ile ilgili seçenekler daha fazladır. Hatta barajı geçseniz bile alan üniversiteler bulunmaktadır.
Türkiye’de yapay zeka teknolojisinin gelişi mi ne olur derseniz, biz ülke olarak bir süre daha batılı ülkelerin takibinde kalacağız gibi görünüyor. Gerçi devletimizin şu aralar yetenekli yazılımcıları keşfetme ve değerlendirme projeleri var ama bizde genel olarak istikrar problemi olduğu için yapay zeka alanına gönül verenlerin eğitiminin belli bir noktasından sonra yurt dışı seçeneklerini değerlendirmesi gerekmektedir.
Dünya’da yapay zeka nereye gidiyor?
Bu konuda akla ilk olarak Elon Musk geliyor. Tabi bir de Elon Musk’ı örnek alan ve onu geçmek için sabırsızlanan teknoloji tutkunları var. Her ne kadar yapay zeka çalışmaları sıklıkla uzay ve bilim kurgu filmleri ile özdeşleştirilse de yapay zeka teknolojisinin giderek reel sektörle entegre olacağı, yaşamı kolaylaştıracağı ve maliyetleri düşüreceği kesindir.
Öte yandan Terminatör filmindeki gibi gelecekte robotların insanlara hükmetmeye başlaması gibi bir olasılık olabilir mi diye de kuşkular vardır. Bunun örneği olarak akıllı telefonların ve sosyal medyanın insanı aptallaştırması veya daha başka bir ifade ile zekasını tembelliğe sürüklemesi gösterilebilir.
Hatırlarsanız bir ara Google siz bir kelime aratmaya kalktığınızda bunu mu demek istemiştiniz diyordu. Yani bizim ne demek istediğimizi kendisinin daha iyi bildiğini söylemeye çalışıyordu. Hala da akıllı telefonlardaki akıllı düzeltme sistemi iki kelimeyi bir ara getirmeyi çalışanlara ukalaca yardım etmekte ve bazen bize yanlış şeyler yazdırmaktadır.
Kuşkusuz yapay zeka ile ilgili gelişmeleri merakla takip ediyoruz. Ancak akıllanan makinelerin bizden daha fazla akıllı olabilme ihtimalleri de rahatsız etmiyor değil…