Zehirli guatr tedavisi ne kadar sürer

Photo of author

By Bilgio.Net

Zehirli guatr korkulacak bir hastalık olmadığı gibi ihmal edilecek kadar basit bir hastalık da değildir. Hastanın mutlaka tedavi sürecine girmesi gerekir.

Zehirli guatr nedir ?

Organlarımızın programlarında yer alan işlevlerini sürdürebilmesi için vücudun devamlı olarak hormon üretmesi gerekir. Her hormonun işlevi farklıdır. Gereğinden az veya fazla üretildiğinde vücudun çalışma sistemi bozulur.

Tiroid bezi tiroksin ve kalsitonin hormonlarını üretir. Tiroksin hormonu vücut için olmazsa olmaz bir hormondur. Bu hormon olmazsa veya gereğinden az üretilirse kalp sağlığından kolesterole, hafızadan cilt sağlığına kadar bir çok noktada önemli sorunlar yaşanır.

Bunun tersine fazla üretilirse de sorunlar olur. Tiroksin hormonu gereğinden fazla üretilirse uykusuzluk, yerinde duramama, saçların dökülmesi, ellerde bacaklarda titreme, gözlerin öne çıkması, aşırı terleme ve bağırsakların aşırı çalışması, kilo alamama gibi şikayetler görülür.

Zehirli guatr organların aşırı çalışmasına yol açtığı için tedavi edilmezse ömrü de kısaltan bir hastalıktır.

Zehirli guatrda tedavi seçenekleri

Zehirli guatra neden olan birçok faktör veya hastalık vardır. Bu faktörlere bağlı olarak zehirli guatr tedavisi birkaç hafta da sürebilir, ömür boyu da sürebilir.

Zehirli guatr hastasına tiroid hormonlarını normal düzeye indirmek için antitiroidi ilaçları ve şikayetleri engellemek için antienflamatuar ilaçlar ve beta bloker grubu ilaçlar verilir. Bu tedavinin süresi hastanın ne derece tedaviye cevap verdiğine bağlı olarak birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişir. Tekrarlama olursa yeniden aynı tedavi uygulanır.

Basedow Graves hastalığı bir immün sistem hastalığı olup zehirli guatra yol açar. Bu hastalığın tedavisi 2 yıla kadar uzayabilir. Tedavi süreci tamamlandığında hastanın zehirli guatrdan iyileşme oranı yüzde ellidir. Tedavi edilen hastada zehirli guatr daha sonra tekrarlayabilir.

Zehirli guatrın tedavi seçeneklerinden birisi de iyot tedavisidir. Hastaya suya benzeri rengi, kokusu ve tadı olmayan bir sıvı içirilir. Bu sıvıda bulunan radyoaktif iyot tiroid hücrelerini yıpratarak tiroid bezinin büyümesini ve fazla hormon üretmesini engeller. İyot tedavisinin ne kadar süre uygulanacağını hastalığın durumuna göre doktor karar verecektir.

Zehirli guatr tiroidde nodüle bağlı olarak oluştuysa ve ilaç/iyot tedavisinden bir sonuç alınamadıysa ameliyata karar verilebilir. Böyle bir durumda tedavinin ne zaman sonlanacağı önceden kestirilemez.

Yorum yapın