Zencefil Nedir ? Faydaları Ve Zararları Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Zencefil Nedir ? Faydaları Ve Zararları Nelerdir ?

İngilizce Adı : Ginger

Bilimsel Adı : Zingiber Officinale

Zencefil Nedir ?

‘’Zingiber officinale’’ bitkisinin kökü, ya da yeraltı yumrusu zencefil olarak bilinir ve yemeklere tat ve koku vermede, unlu fırın ürünlerinde ve bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır.Zencefil geleneksel Asya (Hint, Arap ve Çin) Tıbbında binlerce yıldır kullanılan eski bir bitkisel halk ilacıdır.Son 20-30 yılda üzerinde bilimsel araştırmalar yapılmış ve modern uygulamalarda yerini almaya başlamıştır.Kuru kök, öğütülmüş toz, taze kök, zencefil yağı, zencefilli su, zencefil çayı, zencefil şekerlemesi şeklinde satın alınabilmektedir.Taze zencefil kökü buzdolabında bir ay kadar saklanabilmektedir.

zencefil faydaları

Zencefil Faydaları Ve Etkileri

Antioksidan, mikrop öldürücü, antienflamatuvar, sitotoksik, radyoprotektif etkilere sahiptir.Araştırmalar zencefilin kemoterapi nedenli bulantı ve kusmanın süresini ve şiddetini azalttığını göstermiştir.Cerrahi sonrası ve taşıt tutması nedenli bulantı ve kusmalardaki etkinliği ile ilgili sonuçlar çelişkilidir.

İştah açıcı olarak, herhangi bir ilacın bırakılma süresince, kolik ve spazmlarda, hazımsızlıkta kullanım bulunmaktadır.Kan basıncını düşürücü etkisini damarların gevşemesini sağlayarak gerçekleştirir.Soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafifletir.Mikrop öldürücüdür.Bağışıklık sistemini güçlendirir.Kansere karşı koruyucu ve yatıştırıcıdır.Zencefil kan şekerini ve kan basıncını düşürür,artrit gibi hastalıklarda yangı ve ağrıyı azaltır. Osteoartrit, vertigo, damar sertliği, allerji, migren, bel ağrıları ve yüksek kolesterol, üst solunum yolu enfeksiyonları, bronşit, grip ve soğuk algınlığında önerilmektedir.Artritten kaynaklı diz ağrısını hafifletmede zencefil için 2. Derece düzeyinde kanıt bulunmaktadır.

Zencefilin Zararları ve İstenmeyen Etkileri

Kan pıhtılaşma sorunları olanlar ve cerrahi öncesi kullanılmamalıdır.Safra kesesi taşı olanlar, gebeler ve süt verenler uzmana danışarak kullanmalıdır.İki yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.Gebeler günde 1 gramdan (yarım çay kaşığı) fazla kullanmamalıdır.Toksik etkisi bildirilmemiştir.

zencefil zararları

Zencefilin Kullanımı

Geleneksel tıpta başlıca mide sorunları ve bulantı için kullanılmıştır.Zencefil tarih boyunca sindirim sistemi (gaz, bulantı, kusma, diyare, mide ağrısı)diş ağrısı, romatizma, kolera, soğuk algınlığı ve öksürükte kullanılmıştır.

Önerilen günlük kullanım miktarı erişkinlerde en fazla 4 gramdır (2 çay kaşığı; genel olarak 75 – 2000 mg). Kullanım süresinde herhangi bir kısıtlama bildirilmemiştir.

Zencefilin Diğer İlaçlarla Olası Etkileşimleri

Sülfoguanidin emilimini arttırabilmektedir.Zencefilin güçlü bir tromboksan sentaz inhibitörü ve prostagkandin agonisti olmasından dolayı kanama zamanını arttırabileceği düşünülmektedir ancak varfarinle etkileşime girmediği bildirilmiştir.Varfarin, aspirin ve kumadin gibi kanı sulandırıcı ajanlar ve diyabet ve kan basıncı ilaçları ile birlikte kullanılmamalıdır.İlaçlarla etkileşim ve kullanılabilecek dozlar için bir uzmana danışmak gerekir.

Zencefilin İçinde Bulunan Etkili Bileşikler ve İçerdiği Kimyasallar

Uçucu bileşikler: alfa-zingiben,beta-seskifellandren, sineol, geranial, kamfen, alfa-farnesen, beta-bisabolen,alfa-kurkumen gibiseskiterpen hidrokarbonlar; 6-gingerol,6-şogaol,zingeren gibi keskin ve acı bileşikler içerir.

Günlük önerilen maksimum doz olan 2 çay kaşığında 0.07 g protein,0.03 gram yağ,0.71 gram karbonhidrat, 0.1 gram lif, 0.07 gram şeker, 17 mg potasyum içermektedir.Zencefil çeşitli vitaminler,demir, çinko, bakır, mangan gibi mineraller, esansiyal bir yağ asidi olan linolenik asid, şagaollar,gingeroller ve zingiberen gibi aktif fenolik bileşenler içermektedir.

 

 

Yorum yapın