Zerdeçal Nedir ? Faydaları Ve Zararları Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Zerdeçalın Faydaları Ve Zararları Nelerdir ?

İngilizce Adı : Turmeric, Yellow Ginger, İndian Saffron

Bilimsel Adı : Curcuma Longa

Zerdeçal

Zerdeçal, Zerdeçöp ve Hint Safranı olarak da bilinir. Zerdeçal zencefil ailesine dahil bir yeraltı yumrusu olan ‘’Curcuma Longa’’ bitkisinden elde edilir. ‘’Hint Safranı’’ olarak da anlandırılır.Parlak ve sarı rengi Hint mutfağına renk verir.Zerdeçal Güney Asya mutfağında, geleneksel Hint ve Çin tıbbında ve Ayurvedik tıpta 4000 yıldır kullanıldığı bilinmektedir.Sağlığa faydalı etkileri insanlarda kapsamlı olarak araştırılmaya devam edilmektedir;farelerde yapılan çalışmalar faydalarına dair bir çok kanıt vermiştir.Toz, kapsül, sıvı ekstre, çay halinde kullanılabilmektedir, cilde de merhem gibi sürülebilmektedir.

zerdeçal faydaları

Zerdeçalın Faydaları Ve Etkileri

Midevi, antienflamatuvar, mikrop, mantar virüs öldürücü, gaz giderici, safra salınımı arttırıcı, vücudu temizleyici, sitotoksik, böcek uzaklaştırıcı, lipid düşürücü, karaciğer karuyucu, tümör önleyici, anjiyogenezi baskılayıcı etkilere sahiptir.Kurkumin doğrudan adipositler, karaciğer yıldız hücreleri, makrofajlar ve kas hücreleri ile etkileşime girer.Kanser ve kardiyovasküler hastalıklar açısından olası faydaları, bilişsel performansı iyileştirici etkileri bulunmaktadır.Safra kanalı ve kolon kanserini önlediği yayınlanmıştır.Vücuttan serbest radikalleri uzaklaştırarak DNA hasarını, kanser hücrelerinin yayılmasını önler.Vasküler fonksiyon bozukluğunu önlediği, kan basıncını ve şekerini düşürdüğü gösterilmiştir.

Sindirim ve karaciğer fonksiyonuna faydalı etkileri yanında mide yanmasında ve ülserinde uygulama bulmaktadır.İrritabl bağırsak sendromunda ve ülseratif kolitte faydalı etkileri vardır.Artritte kıkırdak harabiyetini, kemik hiperplazisini önlediği, ağrıyı azalttığı ve kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.Bağırsak arterlerinde gevşemeye sebep olduğu bildirilmiştir.Dizin osteroartritinde zerdeçal ekstresi yangıyı tedavi etmede güvenli bir ajandır.Egzama, yaralar ve cilt problemlerinde deriye uygulanır.Soğuk algınlığı ve astımda faydalıdır.Hindistan’da göz enfeksiyonlarında kullanılmıştır.

Zerdeçal Kullanımı

Toz halinde günde 1,5-3 gram kullanılabileceği bildirilmiştir.Mide sorunlarında günde 3-4 kez 500 mg kullanılması ve yemeklerin üzerine serpilmesi önerilmektedir.600-800 mg zerdeçal içeren kapsülleri de mevcuttur.1 silme tatlı kaşığı zerdeçal 3 gramdır; ortalama 30-90 mg kurkumin içerir. Yaklaşık 2-4 silme tatlı toz zerdeçalın iltihabi durumlarla baş edici, kanserden ve damar sertliğinden koruuvu olduğu gösterilmiştir.Bilimsel araştırmalar günde 3 kez kurkumin kullanımının üveitte (gözdeki iltihap) faydalı olduğunu göstermiştir.

zerdeçal zararları

Zerdeçal Zararları ve İstenmeyen Etkileri

Safra taşı olanlar ve diyabet hastaları ilaç etkileşimleri söz konusu olabileceğinden uzmana danışmadan kullanmamalıdırlar.Gebelerin ve süt verenlerin zerdeçal takviyesi kullanmaları uygun değildir.Isıdan etkilendiği için serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.

Zerdeçalın Besin Değeri

Bir çorba kaşığı (6 gram) zerdeçal 24 kalori,4 gram toplam karbonhidrat, 1 gram diyet lifi, 0.5 gram protein, 1.7 mg C vitamini, 0.2 E vitamini (alfa tokoferol), 0,9 mikrogram K vitamini, 0.3 mg niyasin, 0.1 mg B6 vitamini,2.6 mikrogram folat, 3.3 mg kolin, 0.7 mg betain, 12.4 mg kalsiyum, 2.8 mg demir, 13 mg magnezyum, 18.1 mg fosfor, 170 mg potasum, 0.3 mg çinko, 2.6 mg sodyum, 0.5 mg mangan, 0.3 mikrogram selenyum, 5.5 mg fitosteroller içerir.

 

 

Yorum yapın