Zeytinyağının Faydaları, Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir ?
İlk kez 9.000 yıl önce Akdeniz Havzası’nda elde edilen ve bilinen en yararlı ( ve zararsız) yağ tipi.
Zeytinyağının Kullanım Alanları
Zeytinyağı, yiyecek, ilaç, yakıt ve temizlik maddesi olarak kullanılıyor. Yüzyıllar sonra bile bilim adamları bu mucize sıvının yeni yararlarını keşfediyor. Geleneksel Akdeniz mutfağının önemli bir besini olmasının dışında, dini ve sosyal amaçlı törenlerde de yerini alan zeytinyağı, teknik amaçlarla lamba yakıtı ve sabunun hammaddesi gibi işlevleri içinde barındırıyor.
Zeytinyağının Faydaları Nelerdir ?
Özellikle kalp ve damar sağlığı için önerilen zeytinyağı, sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlarken, tansiyon, gastrit ve ülsere karşı da koruyucu etkide bulunuyor. Zeytinyağı safra salgısını canlandırıcı, safra kompozisyonunu düzenleyici ve safra kesesinin boşalmasını sağlayıcı özellikleri nedeni ile safra taşı riskini azaltır ve taşların erimesine yardımcı olur.
Ayrıca kolesterolden diş çürüğüne, cilt bakımına kadar birçok rahatsızlığın doğal çözümü olarak nitelendiriliyor. Zeytinyağında yaklaşık % 80 oranında bulunan oleik asit insan sütündeki en önemli yağ asididir ve doğumdan hemen sonra bebeğin sinir dokularının gelişiminin sağlanmasında temel bir işleve sahiptir. Ayrıca yeni doğmuş bebeklerde 6/1 oranında gerekli olan linoleik-linolenik asit oranı zeytinyağında optimum seviyede olduğundan, bebek bekleyen ve emziren annelerin beslenmesinde en uygun yağdır. Zeytinyağı aynı zamanda dokuların yaşlanmasını önler ve yaşlanmanın beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azaltır.
Mükemmel kimyasal yapısı ve önemli ölçüde antioksidan (tokoferol) içermesi nedeni ile, diğer yağlara göre yüksek sıcaklarda bile daha dayanıklıdır ve bu özelliğine bağlı olarak kızartmalarda kullanılabilecek en sağlıklı yağdır.
Günümüzde hastalıkların çözümünde, ilaçlı tedavilerden çok doğal yöntemleri tercih edilen insanlar, zeytinyağının yeni meziyetlerini öğrendikçe, sofralarından eksik etmemeye çalışıyorlar.
Zeytinyağının içeriğinde bulunan E vitamini, kansere karşı koruyucu etki yapıyor ve saç dökülmelerine karşı da iyi geliyor. A, D, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, az miktarda demir, bakır, manganez gibi mineraller, kemik gelişimini sağlıyor. Diyabet hastaları için ise kan şekerinde düşme sağlıyor.
Zeytinyağının Çeşitleri Nelerdir ?
Asit derecelerine göre 3 tip zeytinyağı bulunuyor. Natürel zeytinyağı tipi, süper kalite için gerekli tüm koşulları içermesinden dolayı en yüksek biyolojik değere sahip. Tadı hafiften, keskin aromaya kadar değişir ve asit derecesi % 3,3’ten az olduğundan tüketim için uygun kabul edilir.
Rafine zeytinyağı asitliği % 0 ile 0,3 dereceye kadar değişen ve aroması olmayan bir zeytinyağıdır. Tüketime uygun olmamakla beraber, rafine zeytinyağı ülkemizde tek başına kullanılmamaktadır.
Riviera tipi zeytinyağı ise rafine ve natürel zeytinyağlarının belli oranlarda karışımından elde ediliyor.