Anason Nedir ? Besin Değeri, Faydaları ve Zararları Nelerdir ?
İngilizce Adı : Anise
Bilimsel Adı : Pimpinella anisum
Anason Nedir ?
Mesir otu olarak da bilinir. Akdeniz bölgesi ve Güneybatı Asya’ya ait çiçek veren bir bitkidir. Tadı yıldız anason ve rezeneye benzemektedir. Rakı gibi alkolleri içeceklere çeşni katmak için kullanımının yanı sıra bazı hamur işlerinde ve tatlılarda da kullanılmaktadır.
Anason’un Faydaları ve Etkileri Nelerdir ?
Mikroplara, mantarlara karşı etkilidir. Antioksidan, kas gevşetici, ağrı kesici ve sara krizini önleyici etkileri vardır. Şeker hastalarında kan şekerini ve lipidlerini düşürücü, sindirim sisteminde ise farklı etkileri vardır. Sıcak su ekstresindeki lignin-karbonhidrat-protein komplekleri Herpes simpleks virüs tip 1 ve 2, insan sitomegalo virüsüne karşı etkilidr. Sinir sistemi uyarıcısıdır.
Anason’un Kullanım Şekli
Esansının günde 5-10 damla bir şeker parçasına damlatılarak kullanılması önerilmektedir.
Anason’un Zararları ve İstenmeyen Etkileri
Yüksek dozlarda sarhoşluk ve uyku hali verir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanımın güvenilir olup olmadığı henüz bilinmediğinden kullanılmaması önerilir.
Anason’un Besin Değeri ve İçerdiği Bileşikler
Bir çorba kaşığı ( 6 gram ) anason tohumu, 22 kcal, 3 gram toplam karbonhidrat, 1 gram yağ, 1 gram diyet lifi, 20.2 IU A vitamini, 1.4 mg C vitamini, 42 mg kalsiyum, 2.4 mg demir, 11.1 mg magnezyum, 28.6 mg fosfor, 93.7 mg potasyum, 1 mg sodyum, 0.3 mg çinko, 0.1’er mg bakır ve mangan, 0.3 mikrogram selenyum içerir. Değişmekle birlikte % 18 protein, % 10 su, % 8-23 yağ, % 2-7 uçucu yağ, % 5 nişasta, % 12-25 lif içerir. Anetol uçucu yağın % 80-90’nını oluşturur.
Meyveleri % 2-6 oranında içerdiği uçucu yağda, % 80-95 trans-anetol, cis-anetol, estragol, anisik asit, beta karyofillen, p-anisaldehid, anisikasit, linalol, limonen, asetaldehid, alfa pinen, gama himakalen, para- anilzaldehid, kurkuminler, germakren, miristisin, beta farnesen gibi bileşikler içerir.