Astrolojinin Kısa Tarihi

Photo of author

By Bilgio.Net

Astrolojinin Kısa Tarihi

İnsanlık tarihi kadar eski olan astroloji, insanoğlunun gelecekte olacaklara dair duyduğu yoğun meraktan doğmuştur. Araştırmalara göre neredeyse her uygarlık bu ilimle ilgilenmiş, özellikle Babil, Hint, Mısır, Çin, Maya, Arap ve Roma uygarlıkları astroloji üzerine epey kafa yormuşlardır.

Fakat ‘’ Önce ben buldum! Birim işte birim ‘’ gibi bir kavgaya hiç girişmemiş, herkesin görelebileceği yıldızlara bakıp bakıp olayların gelişatını ve gidişatını takip etmeye çalışmışlardır.

İlk astroloğun kim olduğunu bilmiyoruz, fakat Rezzan Kiraz olmadığını biliyoruz. Bu konu hakkında yapılan araştırmalar, astroloji konusundaki çalışmalarını ilk kaydeden kavmin, milattan önce 3000 yıllarında yaşayan Kaldeliler olduğu göstermektedir. O zamanlar, şimdiki Irak topraklarında yaşayan Kaldeliler, astrolojinin bilinen en özgün şekillerinden birini ortaya çıkarmış, fakat bir gün oraya Amerika’nın gelip yerleşeceğini yıldızlardan öğrenememişlerdir.

Bazı uzmanlar astrolojiye ait ilk kayıtların çok daha eskiye gittiğini söyler ve bu kayıtların milattan önce 5600 yıllarına kadar vardığından bahsederler.

Milattan önce 200 yılında astroloji ilmini kullanan Maya uygarlığı, Hindistan ve Çin, bu konuda birbirleriyle adeta yarıştılar. Milattan önce 500 yıllarında Yunanlılar da bu işle meşgul oldular. Araplar ise milattan sonra sekizinci yüzyılda astronomi ilmine merak sardılar.

Astroloji denildiğinde akla ilk gelen şey burçlardır. Astroloji Zodyak adı verilen burçlar kuşağında incelenmiş, fakat ilk hali biraz dağınık olan bu kuşak, milattan sonra 180 yılında Yunan matematikçi ve astronom Ptolemy tarafından derlenip toparlanarak bugünkü hizasına sokulmuştur.

Yorum yapın