Servikal Disk Hernisi olarak adlandırılan boyun fıtığı, omurgalar arasındaki disklerin çeşitli sebeplerden dolayı zorlanarak omurilikteki sinirlere baskı yapması sonucu ortaya çıkar. Bu rahatsızlık, yürümek veya yük kaldırmak gibi günlük aktivitelerinizi yapmanıza engel olur. Genetik olabileceği gibi aşırı kilo, hareketsiz bir yaşam ya da ağır yük taşıma gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Boyun fıtığı belirtileri yaşayan bir kişi, fizyoterapistlerden yardım alabilir. Tabi ki önemli olan bir hekim kontrolünden de geçmiş olmak.
Boyun Fıtığı Risk Faktörleri Nelerdir?
Genellikle vücudunu kullanarak iş yapan kişilerde görülen boyun fıtığı, erken yaşlarda dahi başlayabilir. Narin bir yapıya sahip olan boynu sürekli aynı noktada tutmak, soğuk klima altında kalmak, uzun süreli masa başı oturmak, kilo, çene eklemi problemleri, postür problemleri ya da egzersiz yapmamak gibi durumlar zaman içerisinde deformasyona uğratır. Boyun fıtığı belirtileri görülen bireyler, doktora başvurarak tanı konmasını sağlayabilir ve sonrasında uygun görülen fizik tedavi yöntemleri ile rahatsızlığın şiddeti düşürülebilir. Boyun fıtığının risk faktörlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Trafik kazası,
- Bankacılık ve sekreterlik gibi masa başı işlerde çalışmak,
- Yanlış hareket yapmak,
- Psikostres ve yorgunluk,
- Profesyonel olmayan masaj,
- Yanlış ayakkabı kullanımı,
- Obezite,
- Zararlı alışkanlıklar,
- Doğuştan gelen omurga problemleri,
- Boyun kaslarında zayıflık vb. Bir çok sebep sıralanabilir.
Boyun Ağrısı İle Birlikte Öne Çıkan Boyun Fıtığı Belirtileri
Boyun fıtığı belirtileri, rahatsızlığın şiddetine göre değişir. Boyun ağrısı ile öne çıkan fıtık, uyuşukluk ve güç kaybı ile devam edebilir. Fıtıktan dolayı ortaya çıkan ağrılar sırt, kürek kemiği, omuz ve başın arka taraflarına vurur. Diğer boyun fıtığı belirtilerini ise şu şekilde sıralamak mümkün;
- El becerilerinde azalma,
- Kol ve parmaklarda uyuşma ile karıncalanma,
- His kaybı,
- Elektriklenme,
- Kol ve el kaslarında güç kaybı,
- Reflekslerde azalma,
- Kolda incelme.
Boyun Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?
Boyun fıtığı belirtileri yaşayan kişiler, alanında uzman bir doktora başvurarak muayene olur. Röntgen, MR veya bilgisayarlı tomografi gibi yöntemler ile rahatsızlığın yeri ve durumu tespit edilir. Kemik çıkıntıları, disk aralıklarındaki daralma ve omurilikten çıkan sinirler gözlemlenir. Sonrasında ilgili hekiminiz, hastanın şikayetlerini dinleyip reflekslerini kontrol eder. Fiziksel ve görüntüsel muayene ile fıtığın tedavi yöntemleri belirlenir. Fizyoterapiste yönlendirilen hasta, fizyoterapistinde yapacağı değerlendirme ve oluşturacağı terapi metodu ile belirlenen fizyoterapiye özel ile iyileşme sürecine girer.
Cerrahi Olmayan Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri
Tedavi yöntemleri, boyun fıtığı belirtilerine göre değişkenlik gösterir. Rahatsızlığın etkileri dinlenme, ihtiyaç halinde boyunluk, manuel terapi, ve egzersiz uygulamaları ile minimum seviyeye indirilir. Boyun fıtığı belirtilerini azaltan ve iyileşmesine destek sağlayan güncel fizik tedavi ve rehabilitasyon teknikleri;
- Osteopati,
- Gtos Terapi,
- Psikonöroimmünoloji,
- Ortopedik Manuel Terapi,
- Egzersiz,
- Beslenme ve vitamin destekleri gibi teknikleri içerir.
ABS Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Boyun Fıtığı Tedavisinde Dünya Standartlarında Yöntemler Sunuyor
Ahmet Burak Sezgin öncülüğünde, hekiminizin teşhis ve tanısı sorasında uzman fizyoterapistler tarafından size özel oluşturulan terapi programlarını uygulayarak boyun fıtığı probleminizden kurtulabilir, ağrılarınızı azaltabilir, güç kaybı ve uyuşukluk gibi sorunların önüne geçebilirsiniz. ABS Fizyoterapi Merkezi’nde iğne, ilaç veya ameliyatlı metotlar tercih edilmemekle birlikte hastaya uygun fizik tedavi terapi programları uygulanır. Dünya standartlarında ve kanıta dayalı metotlar uygulayan merkez, sağlıklı ve ağrısız bir yaşama bir adım daha yaklaşmanıza fayda sağlar. ABS Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Merkezi ile iletişime geçip randevu oluşturarak sağlıklı bir hayata adım atabilirsiniz.