Brokoli Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Brokoli Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

İnsanlar brokoliyi ya çok sever ya da hiç sevmez. Ancak son günlerde brokoliyi hiç sevmeyen insanların bile bu sebzeyi sevmek için geçerli nedenlerinin olduğu görülmektedir. Yapılan çalışmalara göre, brokoli yüksek oranda sülforofan içermektedir. Sülforofan bazı kanser türlerine karşı insan vücudunu koruyan doğal bir maddedir. Brokolinin yararları saymakla bitmez. Brokoli insan vücudunu bazı hastalıklara karşı koruyan antioksidanlar bakımından zengin bir sebzedir.

Brokoli’nin Ekim Yeri Nasıl Olmalıdır?

Brokoli nitrojeme aşırı şekilde ihtiyaç duyan bir sebzedir. Brokoli ekimine çok erken başlamayın. Brokolinin yeşil sürgünlerinin kalitesinin korunması açısından toprağı sıcak havalarda ekmekten kaçınmalısınız. Saksılardan toprağa nakledilen büyük brokolilerin başları küçük kalabilir. Bu tür brokoli başlarına düğme baş denir. Baş kısımları gelişmeyen brokolileri söküp atın. Aşırı soğuk havalrın da sürgünlerin pörsümesine neden olabileceğini unutmayın.

Brokoli Ekimi İçin Neler Gereklidir?

Brokoli tohumları ilkbahar mevsiminin son don olayından 4-6 hafta önce ekmeye başlayabilirsiniz. Tohumlar 24o C ‘lik bir hava sıcaklığında 6 gün içinde çimlenmeye başlar. Yapraklar ortaya çıkınca, balık emülsiyonu gibi organik gübre ile toprağınızı zenginleştirin. Serin bölgelerde ilkbaharın sonlarına doğru, ılıman bölgelerde ise yaz mevsiminden ikinci defa ekim yapabilirsiniz.

Brokoli Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Brokoliyi toprağından çıkarıp başka bir toprağa alabilirsiniz ancak köklerine zarar vermemeye çalışırsanız daha sağlıklı bir sebze elde etmiş olursunuz. Fideler 7,5 cm boyuna ulaştığında, brokoliyi başka bir toprağa alabilirsiniz. Saksıya ekilmiş fideleri bahçenizdeki toprağa taşımak istiyorsanız, fideleri saksı toprağında olduğundan (2,5 cm) daha derine gömün. Fideler aşamalı olarak istiflenmeli, birbirinden 40 cm uzaklıkta bulunmalıdır. Brokoli sıraları arasında 30 cm boşluk bırakın. 3 sıra fide 0,9 m genişliğindeki bir brokoli yatağının içine sığmaktadır. Yetiştirdiğiniz brokoliden verim almak istiyorsanız, toprağın pH seviyesinin 6,5-7,5 civarında olmasına özen gösterin.

  • Gübreleme : toprağınızı her 3-4 haftada bir balık emülsiyonu gibi organik gübre ile zenginleştirin. Diğer lahana familyası üyeleri gibi, brokoli de yüksek oranda borona ihtiyaç duyar. Boron yüksek oranda N asit ve alkali içeren topraklarda oldukça az miktarda bulunur. Organik madde bakımından fakir olan topraklar boron bakımından da farklıdır.

Brokoli Nasıl Hasat Edilir?

Brokoli başları koyu yeşil bir renk aldıktan sonra hasat işlemine başlayabilirsiniz. Brokoli hasadı çiçek tomurcukları açmadan önce yapılır. Brokolide sarı petallerinin görülmeye başlanması sebzenin aşırı olgunlaştığı anlamına gelir. Bir bıçak yardımıyla, başı sap kısmından ayırarak kesin. Ortadaki ana başın kesilmesi ile birlikte yan taraftaki sürgünler büyümeye devam ederek, daha küçük başlar oluşturur. Bu başların hasadını birkaç günde bir gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde yeni başların çıkmasına olanak vermiş olursunuz. Farly Packman, Saga, Mariner Hybrid ve Premium Crop gibi brokoli çeşitlerinde bol miktarda yan sürgünlerin oluştuğunu görebilirsiniz.

En Kaliteli Brokoli Çeşitleri Nelerdir?

Brokoli çeşitleri birkaç gruba ayrılabilir. İlkbahar mevsiminin ilk aylarında yetiştirildiğinde verim alınan brokoliler, yazın verim alınan brokoliler, yazın yetiştirilen ve hasadı sonbahar ya da kış mevsiminin ilk aylarında yapılacak olan brokoliler.

  • İlkbahar Brokolileri : Farly Dividend, Early Emerald ve Early Packman
  • Yaz Brokolileri : Genji, Mariner, Saga, Small Miracle
  • Sonbahar- Kış Brokolileri : Arcadia, Marathon, Pirate, Saga

Yorum yapın