Cipralex 10 mg kullananlar yorumlar

Photo of author

By Bilgio.Net

Cipralex 10 mg kullananlar yorumlarını yazabilsin diye bu sayfayı hazırladık. Bu makalede ilaç hakkında bazı kritik bilgileri soru cevap şeklinde ve yorumları okuyacaksınız.

Cipralex 10 mg ilacını merak edenler genellikle bu ilacın benzerlerine göre farkını, artılarını, eksilerini merak etmekte ve kullananların yorumlarını merak etmektedir.

Cipralex 10 mg ilacı essitalopram etki maddesine sahip yeni nesil antidepresanlardandır. Fakat en yenisi değildir . Cipralex 10 mg’dan sonra bu ilaçtan üstün yönleri olan antidepresanlar da piyasaya çıkmıştır.

Eski nesil antidepresanlar trisiklik tipte antidepresanlardır. Halen bu grup antidepresanlar reçete ediliyor olsa da Cipralex gibi yeni nesil antidepresan daha fazla revaçtadır.

Trisiklik antidepresanlar 1950’li yıllardan beri piyasada olup ilk çıktığı yıllarda psikiyatride çığır açmışlardır. Fakat daha sonra 1980’li yıllarda, SSRİ grubu antidepresanlar piyasaya çıkınca eski nesil-yeni nesil antidepresan ayrımı oluşmuştur.

Aslında antidepresanların temel etki mekanizması aynıdır ve aynı amaçlara hizmet ederler. Serotonin seviyesini yükseltirler ve bu sayede depresyon ve kaygı bozukluklarını tedavi ederler.

Eski nesil antidepresanlar SSRİ grubundan daha etkili olmakla birlikte yan etkileri de şiddetlidir. Bu sebeple vücutta bazı organlara zarar verip başka rahatsızlıkları tetikleyebildiği ve hastanın yaşam kalitesini düşürdüğü için daha az etkisi olan ama yan etkisi de düşük olan Cipralex gibi SSRİ grubu antidepresanlar eski nesil antidepresanlara daha fazla tutulmaktadır.

Bunun istisnası OKB yani obsesif kompulsif bozukluk rahatsızlığıdır. OKB için SSRİ grubu ilaçlar hafif geldiği için eski nesil trisiklik antidepresanlar kullanılmaya devam edilmektedir.

SSRİ grubu anti depresanlar fluoksetin, paroksetin, fluvoksamin, sertralin, sitalopram ve essitalopram etken maddeli antidepresanlardır.

Bu grubun en yenisi essitalopram olup aynı zamanda Cipralex’in de etken maddesidir. Diğerlerine göre bir miktar daha hızlı etki etmektedir.

SSRİ kısaltmasının açılımı “selektif serotonin geri alım inhibitörü” demek olup bunu basit bir şekilde açılarsak bu ilaçlar salınan serotonini hücreye geri göndermeyerek, hücre tarafından geri emilmesini engelleyerek serotonin hormonunun etkinliğini artırırlar.

Serotonin hormonu mutluluk hormonlarından biridir ve olması gerekenden az olması kaygı ve depresyon şikayetlerine neden olmaktadır. Daha doğrusu depresyon ve anksiyete bozukluğu şikayetleri olan kişilerde serotonin seviyesinin düşük olduğu ve bu seviye artınca rahatsızlığın tedavi edildiği tespit edilmiştir.

SSRİ grubu ilaçların piyasaya sürülmesi mucize olarak tanıtılmıştır. Çünkü bu ilaçlar istenilen tedaviyi daha az yan etki ve sağlık sorunu yaratarak sağlıyorlardı.

Fakat sonraki yıllarda psikolojik hastalıkların tedavisi için sadece serotonin seviyesinin artırılmasının nispeten düşük etkili olduğu, diğer bazı hormonların seviyeleri de artırılırsa daha hızlı tedavi sağlanacağı saptanmıştır.

Bu doğrultuda serotonin hormonuna ilave olarak dopamin ve noradrenalin hormonlarının seviyelerini de artıran ilaçlar üretilmeye başlanmıştır.

Yeni nesil anti depresanların da daha yeni versiyonları venlafaksin, mirtazapin, bupropion, duloksetin etken maddelerine sahiptir ve SNRİ olarak sınıflandırılmaktadır.

Yukarıda sayılan etken maddelerin her birinin etkileri ve yan etkileri birbirinden farklıdır. Ve her hastalık ve yan etki açısından birbirinden üstün yanları vardır. Örneğin Cipralex cinsel yan etkileri fazla gelen bir hasta için mirtazapin veya bupropion etken maddeli bir ilaç kullanmak daha avantajlıdır.

Cipralex 10 mg kullananlar yorumlar

Cipralex ilacının 5 mg, 10 mg ve 20 mg çeşitleri bulunmaktadır. İlaca çoğunlukla 5 mg ile başlandığı için eğer doktor 10 mg’lik olanından reçete edildiyse ilacın ortasından kırılması gerekmektedir.

Hapın ortasında kırılmayı kolaylaştıran bir çizgi bulunmakta olup hap düz bir zemine çentiği üste gelecek şekilde konduktan sonra iki ucundan parmaklarla bastısınca kolaylıkla 5 mg’lik hap iki tane mg’lik parçaya bölünebilmektedir.

Bu ilaç mutsuzluğa neden olan serotonin eksikliğini giderek psikolojik rahatsızlıkların şikayetlerini azaltmakta ve hastanın endişe ve hüzün girdabından çıkması için yardımcı olmaktadır.

İlaç aşağıdaki hastalıkların tedavisinde kullanılır:

Major depresyon: Major kelimesi büyük anlamına gelmekte olup şiddetli derecede depresyonu ifade eder. Major depresyon geçici mutsuzluktan oldukça farklı bir durumdur. Hastanın beyni adeta karamsarlığa boğulmuş ve kendisini mutlu edecek bir hadise yaşasa bile mutluluğu hissedemeyecek durumdadır.

Bu durumda olan kişilerin ilaç almadan normale dönmeleri zordur ve eğer tedavi edilmezler ise intihar eğilimi veya madde bağımlılığı, alkolizm gibi sorunlara doğru giderler.

Yaygın anksiyete bozukluğu: Yaygın ansiyete bozukluğu, basit anksiyete bozukluğunun ilerlemiş ve uzun süredir devam eden halidir. Hastalık artık kişilik haline gelmiştir ve hasta sürekli kaydı halindedir.

Bu durumda olan hastaların vücutları serotonin üretse bile beyindeki karamsarlık nedeniyle serotonin yeterince aktif olmaz. Bu sebeple hastalık kısır döngü şeklinde devam eder.

Cipralex ilacı mevcut serotonin hormonunu aktif olmaya zorlayarak kaygı seviyelerini düşürür.

Panik bozukluk: Tehlike anında panik yapmak normal bir durumdur. Örneğin peşinizde silahlı adamlar var ise ölüm korkusu yaşamanız normaldir. Bazı kişiler ise ortada bir sebep yok iken ölüm korkusu veya benzeri korkular yaşarlar ve panik yaparlar.

Halk arasında panik atak olarak bilinen bu hastalığın çeşitli şekilleri bulunmakta olup ilaç tedavisinde Cipralex gibi SSRİ grubu ilaçlar da kullanılmaktadır.

Sosyal anksiyete bozukluğu: Günümüzde çoğu gençlerde olmak üzere kalabalığa çıkamama ve insanlarla sosyalleşememe sorunu yaygın olarak yaşanmaktadır.

İnsanlar alışverişlerini dahi mağaza gezerek değil, internetten yapmayı tercih eder olmuştur.

Bir kişinin sosyalleşmesinin önündeki en büyük engel başkaları tarafından kınanma, küçümsenme, kendini ifade edememe, kıyaslanma korkusudur.

Çocukluktan beri at yarışına hazırlanır şekilde sınavlara hazırlanmakta olan gençlerimiz sürekli olarak bir yarış ve kıyaslanma içerisinde olduğu için sürekli mükemmeli oynayan rakipleri karşısında onlarla kıyaslanmak istemediği için sosyalleşememekte, bunun yerine takma adlarla sosyal medya ve forumlarda takılmaktadır.

Ayrıca sosyal medyada sıkça dolaşan, “şu insanlardan uzak durun, şunu yapan kişileri silin tarzı paylaşımlar” arkadaş edinmeyi zorlaştırmaktadır. Hasta kendine zarar gelebileceği kişileri arkadaşlık listesinden sildiği için fiziksel arkadaşı kalmamakta ve bu sebeple sosyalleşememektedir.

Başkalarından kendine zarar geleceği korkusu veya rekabet edememe korkusu gibi korkular  yaşayan ve bu sebeple asosyal hale gelen kişilere bir miktar serotonin takviyesi iyi gelmektedir. Bu hormon dışarıdan alınamadığı için Cipralex gibi ilaçlar kullanılmaktadır.

OKB: Bazıları temizlik hastalığı da der. Çünkü saplantı bozukluğu yaşayan hastalarının çoğu temizlik konularında da takıntılıdır. Obsesif kompulif bozukluk rahatsızlığı oldukça inatçı bir rahatsızlıktır ve aslında derin mutsuzluktan beslenir.

Bu rahatsızlık için yüksek doz ve uzun süreli olarak Cipralex kullanılmaktadır.

Yorumlar

 E.E. (46 yaşında, Erkek) “İlacın cinsel yan etkilerini merak edenler için aktarıyorum:

İlacı kullanmaya başladıktan itibaren;

3 gün sonra; Belirgin bir yan etki görmedim.

10 gün sonra; ilaç kendini biraz cinsel isteksizlik yaprak belli  etti ama iktidarsızlık belirtisi yok.

12 gün sonra; Bu seferkinde bir sorun olmadı, demek ki bu durum motivasyonla da alakalı.

15 gün sonra; Daha az keyif aldım, ayrıca istediğim kadar sert değildi.

21 gün sonra; Bugün ki felaketti, istediğim sertleşmeyi yakalayamadım.

26 gün sonra; Serteleşebildim ama zordu, keyif azalması var.

37 gün sonra; Artık hiç eskisi gibi değil ama makine çalışıyor üstelik daha uzun süreli.

41 gün sonra; İlacın olumlu etkilerini eşim de hissetti. Daha uzun sürüyor.

48 gün sonra; Sanki cinsel yan etkileri azalmış gibi ama yine de devam ediyor.

52 gün sonra; Bugün iyi değildim.

53 gün sonra; Başarısızlığın tekrarını yaşadım.

60 gün sonra; İşi zorla tamamladım, ilacı değiştirmeyi düşünüyorum.

63 gün sonra; Bugün fena değildim, daha uzun ama biraz keyifsiz.

70 gün sonra; İlaca alıştım sanırım, eskisi gibiydi her şey.

74 gün sonra; Cinsel yan etkileri sanırım sona erdi.

M.N (36 yaşında, kadın)“OKB için 3 ay kullandım. Aslında devam etmem gerekiyordu fakat etkisini göremediğim ve baş ağrısı yaptığı için ilaca devam edemedim”

K.A (23 yaşında, erkek) “Cinsel manada yan etki yaşamadım, uykusuzluk ve kendini garip hissettirme şeklinde 8-10 gün sıkıntı oldu ama sonradan geçti. Anksiyete bozukluğu için bunu kullandım. Hala da kullanıyorum. Biraz faydasını gördüm, yetmez ama evet.”

Ş.O (61 yaşında, kadın ) “Eşimin vefatından sonra yaşadığım depresyon nedeniyle 4 ay kullandım. İlaç fayda mı etti yoksa ilaç kullanmasam da kendiliğinden geçer miydi bilemiyorum. İdrara çıkamama sorunu yaşadığım için böbreklerime zarar gelmesin diye ilacı bıraktım”

F.T (53 yaşında, kadın) “Doktora hiçbir şeyden mutlu olamadığımı, intihar eğilimlerim olduğumu söyledim. Bana günde 10 mg Cipralex yazdı. 6 aydır öğlenleri yemeğin arkasından bir tane alıyorum. Hala mutsuzum. Ekstradan bulantı oluyor hafiften.”

M.R. (46 yaşında, erkek) “Yoğun stres ortamı nedeniyle günde Cipralex kullanıyorum. Günde 10 mg yeterli oluyor. Doktor yetmezse dozu artırabiliriz ama gerek yok. Bu doz bana kafi geldi. Önceden düşüncelere boğuluyor ve işi yetiştiremem, işten atılırım diye endişe ediyordu. Cipralex bana kendimi daha iyi hissettirdi.”

Bkz. Cipralex ne zaman etki eder ?

Bkz. Cipralex yan etkileri ne zaman geçer ?

 

Yorum yapın