Dereotu Nedir? Besin Değeri, İçerdiği Kimyasallar ve Faydaları Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Dereotu Nedir? Besin Değeri, İçerdiği Kimyasallar ve Faydaları Nelerdir?

Dereotunun İngilizce Adı : Dill

Dereotunun Bilimsel Adı : Anethum Graveolens

Dereotu Hakkında Bilgi

Eski İngilizce de adı gaz giderici etkisinden dolayı sakinleştirici anlamındadır.

Dereotunun Besin Değeri ve İçerdiği Kimyasallar Nelerdir?

100 gram çiğ dereotu 43 kcal, 7 gram karbonhidrat, 2,1 gram diyet lifi, 1,1 gram yağ, 3,5 gram protein, 7717 IU mikrogram A vitamini, 0,1 mg B1, 0,3 mg B2, 0,2 mg B6, 1,6 mg niyasin, 0,4 mg pantotenik asit, 150 mikrogram folat, 85 mg C vitamini, 208 mg kalsiyum, 6,6 mg demir, 55 mg magnezyum, 1,3 mg mangan, 66 mg fosfor, 738 mg potasyum, 61 mg sodyum, 0,14 mg bakır, 0,9 mg çinko içerir.

Dereotunun Faydaları ve Etkileri Nelerdir?

Kalsiyum, mangan, demir ve flavonoidler içeriği ile dereotu virüslere, enfeksiyona ve oksidan ajanlara karşı etkilidir. İçerdiği monoterpenler antioksidan role sahiptir.

Staphylococcus aureus dahil bazı bakterilere ve 35 yıl saklanmış tohum özütlerinin dahil Aspergillus niger gibi küf ve Saccharomyces cerevisiae ve Candida albican gibi mantarlara etkilidir. Sıçanlarda yapılan deneylerde kan trigliserid ve kolesterolünü etkili bir şekilde düşürdüğü bulunmuştur. Kan şekerini düzenleyici, insülin düzeylerini düşürdüğü, kramp ve mide ağrısını geçirdiği, gaz giderici etkisi ve ülser yaralarını baskıladığı bilinmektedir. Kadınlarda adet döngüsünü düzenlediği, kan progesteron düzeylerini artırdığı, süt veren kadınlarda süt üretimini arttırdığı, kısırlığa karşı bir ajan olduğu bilinmektedir.

Yorum yapın