Diş teli tedavisi ile kişinin orofasiyal görünümünü iyileştirmek mümkündür. Diş teli tedavisi sadece çarpık dişleri düzeltmek için değil, üst çene ile alt çene konumlarının birbirine göre önde veya arkada olması hali, dişlerin dönük olması hali, çenenin ufak dişlerin ise büyük olması nedeniyle dişlerin düzensiz dizilmesi durumu gibi sorunlar için de tercih edilmektedir.
Diş teli kaç yaşında takılmalıdır ?
Öncelikle ortodonti tedavisinin her yaşta yapılabileceğini unutmamak gerekir. İlerleyen yaşlarda diş teli tedavisi uzun sürer ancak yine de yeterli sabır gösterilirse tedavide başarı sağlamak mümkündür.
Diş teli tedavisi için en uygun zaman ağzın hala büyümeye devam ettiği 10 ile 14 yaş arasıdır. Bundan daha önce diş teli tedavisine başlandığında kalıcı dişler çıkınca yeniden bir diş teli tedavisine başlamak gerekir. Bu nedenle diş teli tedavisine kalıcı dişler çıkınca başlanır.
7-8 yaşlarındayken ön kesici dişler gelmeye başlar. 9-10 yaşlarında 1. Küçük azılar gelir. 10-11 yaşlarında 2. Küçük azılar gelir. 12 yaşında iken büyük azılar gelir. Daha sonra yine 12 yaş civarında iken köpek dişleri gelir.
Köpek dişleri çıktıktan sonra diş teli tedavisine başlamak uygundur. Kalıcı dişlerin gelmesi her çocukta farklı yaşlarda olabileceğinden diş teli tedavisine genellikle 10 ile 14 yaşlar arasında başlanmaktadır.
Diş teli tedavisi bazı çocuklarda travmatik sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle diş teli tedavisine başlamak için önce çocuk ile konuşmak ve çocuğun rızası ile bu tedaviye başlamak gerekmektedir.
Diş teli tedavisini SGK karşılıyor mu ?
Dişlerin düzgün olmaması sadece bir estetik sorun değil aynı zamanda bir sağlık sorunudur. Çarpık dişlerin temizliği ve bakımı düzgün dişlere göre daha zor olduğu için çürümeleri daha kolaydır. Ayrıca ağız ve diş problemleri konuşmayı da etkilemektedir.
Bu nedenle SGK belli bir ölçüde diş teli tedavisini karşılamaktadır. Ancak SGK’dan diş teli parasını alabilmek aşırı sabır gerektiren bir süreci takip etmeyi gerektirmektedir.
Şöyle ki;
Diş teli tedavisi devlet hastanelerinde yapılabilmekte veya hastane sevk ederse özel kliniklerde yapılıp tedavi ücretinin bir kısmı SGK’dan geri alınmaktadır.
Ancak genellikle devlet hastanelerinde yoğunluk nedeniyle diş teli tedavisi için birkaç yıl sonrasına gün verilmekte ve hastanın da 18 yaşını geçmemiş olması gerekmektedir. Eğer 16-17 yaşında diş teli tedavisi için devlet hastanesine başvurursa 18 yaşına kadar tedavi olamadığı için bu imkanı kaçırmaktadır.
Ayrıca diş teli tedavisine başlamak diğer diş sorunlarının da halledilmiş olması gerekmektedir. Yani köprü, dolgu, kanal tedavisi gibi işlemler gerekiyorsa bunların da yaptırılması gerekmektedir.
Hasta özel kliniklere havale edildiğinde bunun masrafını kısmen devlet karşılamakta ise de sevk halinde masrafı devlet hastanesinin döner sermayesinden harcandığı için ve döner sermayeden sağlık çalışanlarına pay verildiği için devlet hastanesinden özel kliniğe sevk işlemi pek yapılmamaktadır.
Diş teli tedavisi için SGK’dan para alabilmek için çocuğun köpek dişi çıkar çıkmaz yaklaşık 12-13 yaşlarında bir üniversite hastanesine başvurması gerekmektedir.
Tedavi için sıra geldiğinde işçilik devletten, malzeme parası ise hastadan olur.
Diş teli tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için bir ortodontiste danışmanız faydalı olacaktır.