Düşük tansiyon nedir

Photo of author

By Bilgio.Net

Düşük tansiyon, tansiyon değerlerinin sıklıkla normal kabul edilen değerlerin altına düşmesi ve buna bağlı şikayetler yaşanmasıdır. Tıbbi literatürde hipotansiyon olarak anılan düşük tansiyon tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır.

Düşük tansiyon belirtileri

Düşük tansiyon belirtilerini baş dönesi, halsizlik, sersemlik hissi, konsantrasyon bozukluğu, mutsuzluk, iştahsızlık, mecalin kalmaması, gözlerin kararıp yere yığılma, mide bulantısı olarak saymam mümkündür.

Düşük tansiyonu olan biri solgun benzinden ve keyifsiz halinden kolayca anlamak mümkündür.

Düşük tansiyon değerleri nedir ?

Gençlerde 11/7,12/8, orta yaşlılarda 12/8,13/9 ve yaşlılarda 14/10 değerleri normal tansiyon değerleridir. Eğer tansiyon değerleri genellikle bu düzeylerin altında ise düşük tansiyondan bahsedilir. Tansiyon 10/6 seviyesinin altına düştüğünde bayılma gibi şikayetler olabilir. Tedavi edilmediğinde organ hasarı meydana gelebilir.

Düşük tansiyon çeşitleri

Düşük tansiyonun iki çeşidi vardır. Birisi sık sık tansiyon düşüklüğü yaşanmasıdır. Buna ortostatik hipotansiyon denilmektedir. Bunun altında yatan sebepler, vitamin eksikliği, hormonal dengesizlik, sürekli kullanılan ilaçlar, böbrek üstü bezler veya tiroid bezinin çalışmasındaki aksaklıklar olabilir. Ortostatik hipotansiyon sorunu olan kişilerde, sık sık bayılma şikayetleri olur, düşük enerjilidirler.

Düşük tansiyonun diğer türü ise nörojenik hipotansiyon denir. Nörojenik hipotansiyon kaygılı kişilik yapısı olan kişilerde, düşünceleri ile duygularını kontrol etmeyi başaramayan, stres ve korku karşısında mücadele veremeyen kişilerde görülür. Buna hormonal bozukluklar neden olabilir. Çünkü hormonlar duyguları etkilerler.

Düşük tansiyon nedenleri

Sağlıklı kişilerde de tansiyon bazı sebeplere bağlı olarak normalden aşağıya inebilir. Bunun sebepleri;

-Kan kaybı,

-Açlık,

-Susuzluk,

-Uzun süre ayakta kalmak,

-Dinlenmeden uzun süre çalışmak,

-Aşırı terleme,

-Yetersiz sıvı alımı,

-Endişe, korku, kaygı gibi duygusal faktörler,

-Sinir sistemine bağlı hastalıkların etkileri,

-İdrar söktürücü ilaçlar,

-Hamileliğe bağlı sorunlar,

-Karaciğer hastalıklarının etkileri,

-Tiroid bezi ve böbrek üstü bezleri ile ilgili sorunlar,

-Hormonal bozukluklar,

Olabilir.

Düşük tansiyon için ne yapmalı ?

Tansiyon düşmesi nadiren görülüyorsa. Tansiyon düştüğünde dinlenmek ve bir şeyler yiyip içmek yeterli olur. Heyecan ve korkuya bağlı tansiyon düşmelerinde sakinleşmek gerekir. Tansiyon düşmesi sık sık oluyorsa, yetersiz beslenme veya bir takım hastalıklar bunun müsebbibi olabilir. Hastalıklar tedavi edilince tansiyon düşmesi sorunu da çözülür.

Yorum yapın