Gebelikte yüksek tansiyonun riskleri nelerdir, gebelikte yüksek tansiyon görülme riski kaçtır ?
Gebelikte yüksek tansiyon görülme riski yüzde onlara kadar çıkmaktadır. Bazı anne adaylarının önceden yüksek tansiyonları vardır, bazıları ise gebelikle beraber yüksek tansiyonla tanışır.
Kişinin ailesinde, akrabalarında yüksek tansiyon sorunlarının olması, şişmanlık, şeker hastalığı veya kalp damar hastalıkları bulunması gebelikte yüksek tansiyon riski yaşayabileceğini gösterir. Bazı gebelikler zorlu geçer, ikiz-üçüz gebelik, molar gebelik yaşayanlar, evde kendine yardım edecek kimsesi olmayanlar gebelikte yüksek tansiyon çıkması yaşayabilirler.
Gebede yüksek tansiyon olup olmadığını belirlemek için günde birkaç kez tansiyon ölçülmesi yeterlidir. Eğer 14/9 seviyesinden yukarılarda seyrediyorsa gebede yüksek tansiyon vardır.
Yüksek tansiyonu olan gebelerde baş ağrısı, şiddetli mide bulantıları, karın ağrıları, görme sorunları, kulak çınlaması gibi şikayetler görülebilir. Gebelikte yüksek tansiyon annenin sağlığını riske etmemin yanı sıra oksijen ve besin almada zorluk çeken bebeğin anne karnında zehirlenmesi (gebelik zehirlenmesi veya preeklampsi durumu) açısından da takip ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Gebelik zehirlenmesi olup olmadığını belirlemek için kan ve idrar testleri yapılır. İdrar testinde normalden fazla protein çıkması, kan testinde karaciğer fonksiyonlarının bozulduğuna dair işaretler görülmesi gebelik zehirlenmesini işaret eder.
Gebelikte yüksek tansiyon tedavisi
Gebenin her bitki kürünü, hatta her ağrı kesiciyi doktora danışarak kullanması, günde ne kadar hareket yapacak, nasıl beslenecek bunu doktora danışarak yapması gerekir. Gebelikte yüksek tansiyon çıkarsa doktor kontrolünde tansiyon ilaçları kullanılabilir. Bazen de ilaç kullanmayarak, istirahat, uygun şekilde besleme ile de bu dönem atlatılabilir.