Kadın Kısırlığı Nedir ? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Kadın Kısırlığı Nedir ? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Kadın kısırlıklarının büyük bir kısmı yumurtalık kanallarını etkilemiş olan enfeksiyonlardan, yumurtalama bozukluklarından veya dölyatağı boynu mukusunun yetersizliğinden ileri gelir.

Kadın Kısırlığı’nın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir ?

Kısırlığın kadında olup olmadığı sorusunun araştırılması için her şeyden önce erkeğin muayenesinin yapılmış olması gerekir. Çünkü erkekte kısırlığa götüren birkaç neden bulunmasına ve bunların araştırılmasının kolay olmasına rağmen, kadında kısırlığa yol açan nedenler ise pek çoktur. Bunlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz;

  • Rahim yolu ( vajina)’nın kısa oluşu ve rahim yolu meni çantası ( ara kubbe )’nin bulunmayışı
  • Rahim durumunun bozuk olması
  • Rahim yolu krampı
  • Yumurtalık kanalları ( fallop boruları)’nın tıkanması
  • Cinsel ilişki sırasında amacına uygun olmayan pozisyonlar
  • Yumurta kanalı iltihabı
  • Yumurtalığın yapışması
  • Cinsel ilişkide soğukluk, yani orgazm olamama durumu
  • Rahim yolu ifrazatının fazla asitli oluşu
  • Yumurtalık kanalının bükülmesi veya yapışması
  • Rahim yolu nezlesi
  • Rahimde şişlik
  • Yumurta ve sperm arasında biyolojik uygunsuzluk
  • Erkek tohum hücrelerine karşılık, kadın vücudunda savunma maddelerinin ( anticorps) meydana gelmesi
  • Yumurtalıkların sağır yumurta üretmiş olmaları
  • Yumurtalığın hiç yumurta yapmaması

Yukarıda da belirtildiği gibi, eğer çiftin çocukları olmuyorsa, muayene için önce erkeğin harekete geçmesi ve kendisi sağlam raporu aldıktan sonra eşini tedaviye çalışması gerekir. Görüldüğü gibi kadın üreme organlarının çapraşıklığı ve hastalık olasılıklarının çokluğu dolayısıyla teşhisi oldukça güçleştirmektedir. Oysa erkekte kısırlık dendiği zaman hemen meninin durumu gelir.

Kısırlığın en sık nedenlerinden birisi olan rahim boynunun dar olması durumu, normal gelişmesi tamamlamamış kadınlarda görülür. Bu tür rahatsızlık kısırlık borusundaki veya dölyatağındaki doğuştan bir şekil bozukluğuna bağlı olabilir, ama çoğu zaman cinsel organlarda enfeksiyon oluşmuş edinsel bir bozukluk söz konusudur.

Genellikle sessiz geçen enfeksiyon, cinsiyet hücrelerinin geçişini engelleyen mekanik bir tıkanıklığa neden olur. Yumurtalık kanalları, enfeksiyonun hedef organlarıdır ve boru iltihabından sonra kısırlık riski % 35 ile 50 olarak tahmin edilir. Bu rahatsızlığın tedavisinde başarı yollarını ise şöyle sıralayabiliriz.

Kadın Kısırlığı’nın Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Beynin hipofiz ve yumurtalık bezelerinin hormon ifrazatı ilaçları, her olayda bir iki ay içinde rahmin gelişmesini temin etmekte, yumurtalıkların faaliyetin düzene sokmakta ve böylece zafiyet ve aybaşı şikayetleri çabucak kaybolmakta ve ikinci derecede cinsiyet alametleri de hızla gelişme göstermektedir. Bununla birlikte balıkyağı, kireç, demir, fosfor ve arsenik sayesinde vücudun yapıcı güçleri harekete geçirilirken, masajlar, tuz ve çamur banyoları da uygulanır.

Salgısal kısırlıklar, yumurta yapımındaki belirgin bir kusurla birlikte birçok sebepten ileri gelir. Özellikle yumurtalığın çalışmamasına neden olan kalıtsal bir bozukluk veya yumurtalıkların çok erken dönemde ana karnında hasara uğraması, veya erken adetten kesilme sendromu söz konusu olabilir. Her şeye rağmen en sık rastlanılan durumlar yumurtalığa bağlı birincil veya ikincil sebeplerle yumurtalama olmamasıdır.

Yumurtalama olmamasını, düzensiz yumurtalamadan ayırmak ve sebebini belirlemek için hormon ölçümleri araştırması yapmak gerekir.

Kadına ait kısırlık nedenleri arasında teşhisi Huhner testiyle konan ‘’ boyun mukus yetersizlikleri’’ nin oranı kısırlıkların içinde % 10 kadar çıkar.

Kısırlığın bir başka nedeni de Antikorlardır. Antikorlar, vücutta oluşan protein bileşiminde maddeler olup, kanda dolaşıp, yabancı etkenlere karşı bağlılık yoluyla bedeni korurlar. Bilindiği gibi, erkek sperm hücreleri kadın organı için yabancı bir maddedir. Organ kendi varlığını koruyabilmek için hemen bunlara karşı çıkar ve birçoğunu yok eder. Ancak, bu normal sayılırken, normal olmayanı, bu karşı koruyucu antikorların çokluğu ve erkek sperm hücrelerinden en azından bir tanesinin sağ kalarak yumurtaya ulaşması, yani milyonlarca spermin tamamının antikorlar tarafından öldürülmesidir.

İşte bu durum, kısırlık diye ifade edilen çocuk yapmama olayından başka bir şey değildir. Dolayısıyla günümüzde alınan bazı ilaçlarla bu yönde kısırlığın önlenmesi mümkün olabilmektedir.

Yorum yapın