Karavan’ın değişik türleri vardır. Motorlu karavan, içinde koltuklar, masa, pişirme ekipmanları, depo yeri ve koltuklardan dönüşebilecek yatakları olan bir araçtır. Bir de römork şeklinde aracın arkasına takılan karavanlar vardır. Bu tip karavan ruhsata işlenir mi, römork şeklinde olan bu karavanları satın alırken ve kullanırken nelere dikkat etmek gerekiyor, yazımızda bu hususları açıklayacağız.
Eskiden karavanlar genellikle motorlu karavan şeklindeydi. Fakat şimdiler de günlük aracın arkasına takılan mini karavanlar daha fazla talep görüyor. Çünkü gerek yakıt harcaması, gerek muhafaza koşulları açısından mini karavanlar oldukça pratik.
Mevzuatta araçla çekilen karavanlar “römork” ve “yarı römork” tanımına giriyor. Bu tip römork ve yarı römorkların ruhsata tabi olmasında, muayenesinde ve plaka takılmasında 750 kilogram sınırı önem taşıyor.
Eğer karavan 750 kilogramın altında ise ruhsata tabi değildir. Fakat karavanı çekebilmek için araca çeki demiri takılması gerekiyor ve bunun araç ruhsatına işlenmesi gerekiyor. Karavan 750 kilogramın altında olsa bile tip onay belgesi gerekiyor. Çünkü bu belge karavanın trafiğe çıkmaya uygun olduğunu gösteriyor. Bu tip hafif römork sınıfına giren karavanlar için ayrıca plaka çıkartmak veya ruhsat çıkarmak gerekmiyor. Aracın plakası karavana takılıyor. Sigorta esnasında da aracın aksesuarı olarak sigortalanıyor.
Eğer karavan 750 kilogramın altında ise bu ruhsata tabidir. Aynı aracınız gibi buna ayrıca ruhsat çıkarmanız gerekir. Ayrıca aracınıza taktırdığınız çeki demiri de aracın ruhsatına işlenmelidir. 750 kilogramın üzerindeki karavanların muayene zorunluluğu da bulunmaktadır. Bu tip karavanları alırken ve satarken aracınızı sattığınız gibi noterden üzerinize almanız veya devretmeniz gerekir.
Ruhsata tabi karavanlarda en önemli sorun ruhsat esnasında tip onay belgesi, fatura gibi belgelerin istenmesidir. Bu yüzden karavanı yaptırırken veya satın alırken karşı taraftan bunları isteyiniz. 2. El alırken de ruhsatını sorunuz. Ruhsatsız bir 2. el karavan alırsanız tip onay belgesi ve faturanız olmadan kendi adınıza ruhsat çıkaramazsınız.
Karavan alacakların dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da karavan 750 kilogram altı diye üretilse veya satılsa dahi gerçek ağırlıklarının bu rakamın üzerinde olabilmesidir. Yani üreten kişi şasiye sahte ağırlık bildirimi yazabilmektedir. Trafikte çevirmeye denk geldiğinizde, karavanınız tartılabilir ve 750 kilogramın üzerinde çıkarsa sizden ruhsat istenir, veremezseniz karavan bağlanır.
Bu nedenle karavanı güvenilir firmalardan satın almak gerekir.