Son yıllarda kenevir yetiştiriciliği konusu sık sık kamuoyu gündemine gelmeye başladı. Fakat istatistiklere göre kenevir üretimi yıldan yıla düşüyor. TV ve sosyal medyada çıkan haberlere bakılırsa Devletimiz de kenevir yetiştiriciliğini teşvik ediyor. Peki neden kimse kenevir ekmiyor ?
Kenevir yetiştiriciliği karlı mıdır ?
Kenevir yetiştiriciliği 2016 yılında çıkarılan Kenevir Yetiştiriciliği Ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamında 19 ilde (Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum,İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak) Devletin izni ve gözetiminde yapılabiliyor.
Yani kenevir ekmek Yönetmelikteki koşullar sağlanırsa serbest. Fakat neden ekilmiyor ?
Tarlada yasal olan kenevir, esrar yapımında kullanıldığı için bir yaprağını bile koparıp eve götürseniz yasa dışı madde muamelesi görüyor.
Kenevir ekip sorun yaşamamanız için içerdiği tetrahydrocannabinol (THC) maddesinin yüzde 0,2 olması gerekiyor. Kenevir tohumu ıslah edilerek bu oranlar yakalanmış. Avrupa ve dünyanın değişik ülkelerinde “Endüstriyel kenevir” olarak ekiliyor ve ciddi paralar kazanılıyor.
Türkiye’de ise yerli kenevir tohumu üretimi için Tübitak desteği ile Ondokuz Mayız Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde çalışmalar yapılmakta ve proje takvimine göre 2 yıl içinde tamamen yerli kenevir tohumu üretmek hedeflenmektedir.
Kenevir, otomobil sektöründe doğal fiber parçalar, ağaç işleme sanayisi, kenevir talaşından doğal inşaat malzemeleri, ahşap malzeme, kumaş ve kanvas ürünler, gemi halatı, izolasyon malzemeleri, kozmetik ürünler, biyodizel, biyokütle yoluyla enerji üretimi, kenevir yağı, gıda ve yem, kağıt sanayisi, banknot ve sigara kağıdı, çay poşeti gibi çok geniş alanda kullanılabilen bir bitkidir.
Bununla birlikte Türkiye’de yeterli üretim yok, ihracat ve ithalatta katı kısıtlamalar var, dolayısıyla kenevir ektiğinizde satın alacak sanayi firmalarını bulmakta zorlanacaksınız.
Deneme yanılma mantığıyla “Kenevir yetiştiriciliği karlı mıdır” diye bu bitkiyi ekenler vardır.
Kenevir yetiştiriciliği maliyeti ve satışı
Kenevir tohumu için veya lifi için yetiştiriliyor.Lifi için yetiştirilirse 1 dönümden (1000 m2) yaklaşık 100 kilogram kenevir elde ediliyor. Lifin kilogramı 15 TL den satılıyor. Yani dönüm (dekar) başı 1500 TL gelir getiriyor. Dönüm başı maliyeti yaklaşık 900 TL. Yani kenevir dönümüne 600 TL kazandırıyor. (Lifi için ekilirse)
Tohum amaçlı ekilirse 1 dekardan 50 kilogram tohum veriyor.Tohumun kilogramı 25 TL’ye satılıyor. Dönüm başı 1250 TL kazandırıyor. 900 TL maliyeti düşülürse kenevir tohumu dönümbaşı 350 TL kazandırıyor.
Kenevir yetiştiriciliği Devletimiz yerli tohumu geliştirip üreticiye teşvik amaçlı ücretsiz dağıtırsa ve ihracat desteği verirse cazip hale gelebilir.
Mevcut durumda riskler şunlar;
Esrar yapmak için ürünü tarlada talan edebilirler. Hem ürününüzden olursunuz hem kolluk kuvvetleriyle uğraşırsınız.
Ülkemizde kenevir ekimi olmadığı için ürününüzü satacak firma bulmakta zorlanırsınız.