Hazır gıdalarda domuz yağı kullanılmaması hususu ülkemizde oturmuş bir vaziyettedir. Eskiden gıda paketlerinde “ürünlerimizde domuz yağı ve katkıları bulunmamaktadır” şeklinde bir ibare olurdu.
Daha sonraları domuz yağı kullanımı tümüyle ortadan kalktığı için bu ibareye gerek duyulmuyor. Fakat ülkemize yurt dışından getirilen gıdalarda hala domuz yağı endişesi mevcut.
Giderek küreselleşen dünyada Lacta çikolata gibi çikolata markaları ile tanışma fırsatı buluyoruz. Fakat aynı zamanda yabancı çikolata markalarında acaba domuz yağı kullanılmış mıdır diye endişe ediyoruz.
Lacta çikolata hangi ülkenin?
Lacta çikolata Yunanistan’ın en eski çikolata markalarından biridir. 1991 yılında Mondelez İnternational a satılmıştır.
Mondelez İnternational ı bilenler bilir abur cubur sektöründe sayılı birkaç büyük şirketten biridir. Bu şirket sürekli sakız, çikolata, bisküvi markalarını satın alarak giderek büyümektedir.
Mondelez İnternational ile alakalı olarak geçmiş yıllarda domuz yağı şüphesi bulunan ürünleri var diye haberler çıktı ama firma bunları reddediyor, hatırlayabildiğim kadarıyla çok kesin bir bilgi yok bu konuda.
Lacta çikolata Yunanistan’da çok satılan çikolata markaları arasındadır. Yunanistan’a tatile giden yurttaşlarımız dönüşte Lacta çikolata gibi Yunan ürünlerini getirmektedirler.
Bilindiği üzere Yunanlılar domuz eti, yağı ve türevlerini yemekten rahatsız olmamaktadırlar.
Lacta çikolata domuz yağı var mı ?
Lacta çikolata markasının bir çok çeşidi bulunmaktadır. Standart sütlü çikolata ürünü hayvansal içeriği olmayan, dolayısıyla domuz yağı içermeyen bir üründür. Bundan ayrı Oreo, fındık, çilekli yoğurt gibi Lacta markalı ürünler de vardır.
Lacta çikolatanın içeriğinden anlaşıldığı kadarıyla Lacta markasının sütlü çikolatasında alkol veya domuz yağı yok gibi görünüyor. Ancak yine de emin olmak için Lacta çikolatanın paketinde yazanları okumak gerekir.
Eski yıllarda emülgatör olarak çikolatalarda domuz yağı kullanılması yaygın idi ama modern teknoloji ürünlerinde artık bu yok. Yeni nesil çikolatalarda domuz yağı yerine bitkisel yağlar işlenerek emülgatör olarak kullanılmaktadır.
Eğer sade çikolata, fındıklı veya sütlü çikolata satın alıyorsanız hangi marka olursa olsun genelde domuz yağı bulunmuyor.
Fakat sade çikolata harici ürünlerde domuz yağı yönünden emin olmak zor. Domuz yağı ve alkol yönünden bir ipucu vereyim; eğer içindekiler listesi çok uzunsa o ürün risklidir. Çünkü katkı maddesi çeşidi arttıkça risk artmaktadır.
Eğer içindekiler kısmı sade olan sade bir çikolata ise risk daha düşüktür.
Lacta çikolata helal mi ?
Bildiğim kadarıyla Lacta çikolatanın helal sertifikası yok. Fakat helal olmasına engel olabilecek domuz yağı veya alkol gibi şeyler de içermiyor.
Gıdalarda helal olma konusunda “sağlık” da bir kriteridir. Eğer dininizi tam anlamıyla yaşamaya çalışırsanız sadece vücudunuza faydalı olan gıdaları tercih edersiniz.
Çikolata ise aşırı işlenmiş olması sebebiyle devamlı tüketildiğinde sağlığa zararlı olabilecek bir üründür. Üstelik meyve ve sebzelerdeki faydalı vitamin ve mineraller çikolata ve diğer abur cuburlarda bulunmaz.
Diğer bir husus yerli bir ürün varken kafirlerin ekonomisini güçlendirecek bir şeye para harcamak da doğru değildir. Mecbur kalınca elbette kafir mallarını da satın alıyoruz ama çikolata gibi keyfi bir üründe üstelik Müslüman daha iyilerini yapıyorken Lacta çikolata gibi yabancı menşeili ürünleri tercih etmeye gerek yok.