Oreo da domuz yağı var mı

Oreo da domuz yağı var mı konusundaki tartışmalar bir internet sitesinin bir yanlış anlaşılmayı gerçekmiş gibi haber yapması sonucunda başlamış, sonrasında diğer bazı haber organlarının bunu sorgulamadan haber yapmaları üzerine de yayılmıştır.

Ülkemizdeki habercilik anlayışının ne denli sığ ve rezil olduğunu sadece bu meseleden bile anlayabilirsiniz.

Olay şöyle başlamıştı:

Twitter da bir kullanıcı gayet basit bir şekilde Oreo’nun helal olup olmadığını soruyor ve Oreo’nun resmi Twitter hesabından Oreo helal değil diye açıklama geliyor.

Bu durumu bir internet sitesi detayını araştırmadan haber yapıyor, ardından da diğer sazan haber kanalları bunu ayda su bulmuş maharetiyle okuyucularıyla paylaşıyor.

Oreo yetkilileri bir yanlış anlaşılma olduğunu görünce ürünlerinde domuz yağı olmadığını açıklıyorlar.

Meğerse “Oreo helal değil” derken, Oreo’nun “helal sertifikası yok” demek istenilmiş. Bir ürünün helal sertifikası olmayınca ürün helal değil anlamına gelmemektedir. Peki Oreo’nun neden helal sertifikası yok ?

Oreo helal mi değil mi, neden helal sertifikası yok ?

Oreo dünya çapında satılan bir marka olup bazıları bizim aksimize helal sertifikası olan ürünleri özellikle tercih etmeme yoluna gittiğinden Oreo helal sertifikası alma yoluna gitmemiştir.

Biz nasıl gıdada helal olsun diye ısrar ediyorsak, gayrimüslim olan bazıları da helal sertifikası olan ürünlere gıcık olmaktadır.

Oreo’nun helal sertifikası almama sebebi Oreo kremasındaki formülü deşifre etmemek de olabilir. Bildiğiniz üzere gıda maddelerinin ambalajlarında içinde hangi maddeler olduğunu yazar. Fakat Coca Cola’da gibi bir çok marka “ticari sır” kapsamında olarak ürünlerinde kullandığı malzemelere eklenen gizli formüllerin tarifi vermemektedirler.

Oreo’nun kremasının tarifi de gizli olup “içindekiler” kısmında kremanın formülünü yazmamaktadır.

Oreo’da domuz yağı olup olmadığı tartışması Oreo’nun kremasının gizli formülüyle alakalı bir durumdur.Eğer Oreo helal sertifikası için başvursaydı ona krema yapımındaki gizli formülde ne kullandığını soracaklardı. Belki de bu yüzden helal sertifikası almamaktadır.

Oreo da domuz yağı var mı ?

Oreo’nun içinde aşağıdaki maddeler bulunmaktadır.

Buğday unu (gluten içerir), şeker (kaynak: şeker pancarı veya şeker kamışı), bitkisel yağ (palm), yağı azaltılmış kakao tozu (96), nişasta (kaynak: mısır), glukoz-fruktoz şurubu (kaynak: mısır veya buğday), kabartıcılar (sodyum hidrojen karbonat E 500fii), amonyum hidrojen karbonat E 503/ii)), tuz, emülgatörler (soya lesitini E 322, ayçiçeği lesitini E 322), aroma vericiler (vanillin (CAS no. 121-33-5), maltol (CAS no. 118-71-8), ethyl lactate (CAS no. 97-64-3), isopentanol (CAS no. 123-51-3)).

Eğer biz Oreo’yu yukarıdaki malzemeler üzerinden değerlendirse idik domuz yağı veya alkol içermediği kanaatine vardırdık. Zaten firma yetkilileri ürünlerinde domuz yağı olmadığını iddia etmektedirler.

Fakat yukarıda bahsedilen malzemeleri yerel bir kremalı bisküvi fabrikasına götürseniz Oreo’nun aynısını yapamaz. Zaten yapabilseydi Oreo’nun marke değeri kalmaz, ayağa düşerdi. Demek ki Oreo’da ambalajda yazan içindekiler kısmında yazanların haricinde de bir şeyler var.

Yerel ve global kanunlar üretici firmalara ürünlerinin içinde ne olduğunu yazma mecburiyeti getirirken, firmaların ürünlerini yaparken kullandığı formülleri gizleme hakkı da vermektedir.

Bu nedenle bazen bir bisküvide ambalajında yazanın haricinde de bir takım malzemeler kullanılıyor olabilir.

Oreo’da domuz yağı olabileceği konusunda bizi şüphelendiren unsur 100 yıldan fazladır üretilen bu üründe kullanılan kremanın yıllarca domuz yağından üretilmesiydi. Belki de en az 70-80 sene Oreo bu şekilde üretilmiş daha sonra gıda endüstrisindeki gelişmelere paralel olarak 1990’lı yıllarda domuz yağı yerine hidrojenle doyurulmuş bitkisel yağ kullanmaya başlamıştır.

Hidrojenle doyurulmuş bitkisel yağ meselesini yaşı 40 üzeri olan kişiler margarinlerde domuz yağı kullanılmasının terk edilmesi zamanlarından hatırlayacaklardır.

Bilindiği üzere eskiden ecnebi ülkelerde margarinlerde domuz yağı kullanılıyor, batıdan gelen teknoloji ile ülkemizde yapılan üretimde de aynı teknik kullanılıyordu. Birilerinin margarinlerde domuz yağı kullanıldığı insanlara anlatması üzerine insanımız margarinde domuz yağı var diyerek margarin soğumuştu.

Daha sonraları dünyada domuz yağı yerine hidrojene doyurulmuş bitkisel yağ kullanılmaya başlayınca bizler de 90’lı yıllardan itibaren margarine yeşil ışık yakmıştık. Her ne kadar hidrojene doyurulmuş bitkisel yağ çok da sağlıklı bir şey olmasa da dinen bir sakıncası olmadığı için tüketilebilmektedir.

Oreo’da kullanılan kremanın da benzer bir durumu vardır. Şimdilerde, neredeyse en az 20-25 senedir Oreo kremasında domuz yağı yerine hidrojene doyurulmuş bitkisel yağ kullanılmaktadır.

Bununla birlikte Oreo’da kullanılan krema tarifinin gizli olması bu durumu teyit edemiyor olmamamıza yol açmaktadır.

Oreo helal mi ?

Dinimizde haram olduğuna dair bir delil olmayan bir gıda maddesi “helal” sayılmaktadır. Oreo da domuz yağı veya alkol gibi dinimizce yasak olan bir maddenin varlığı hakkında bir delil olmadığı için dinen helaldir.

 

Bu yazıları da okuyunuz:

Nussknacker çikolatada domuz yağı var mı ?

Maybelline ürünlerinde domuz yağı var mı ?

Domuz eti ve sağlığa zararları nelerdir ?

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here