Pamukçuk Nedir ? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Pamukçuk Nedir ? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Candida cinsi mantarların yol açtığı,ağız içindeki gri-beyaz renkte plaklarla karakterize bir hastalıktır.Ağız içindeki yaralar bazen yaygın ve çok ağrılı olabilir.Bu durum bebeğin beslenmesini bozarak sorun oluşturabilir.

Bazen ağızdaki yaygın hastalık bağırsaklara geçerek ishallere yol açabilir.Bu durumda doktora haber verilmesi gerekmektedir.

pamukçuk belirtileri

Pamukçuk Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Bu hastalığın ilk aşamalarında yanağın iç kısmı,ağzın içinin belirli bölgeleri,dudak kenarları beyaz ve tüylü bir hal alır.İleriki safhalarda bebeğin popo kısmında pişikler meydana gelir.Ayrıca anne mem ucunda sürekli bir yanma hissi ile beraber ağrılı bir dönem geçirir.

Pamukçuk Hastalığından Korunmak

Ağızda pamukçuk hastalığını önlemek için annenin her emzirmeden önce ve sonrasında göğüs temizliğine dikkat etmesi gerekmektedir.

Ayrıca emzik ve biberonların kaynatılarak temizlenmesi önemlidir.

pamukçuk tedavisi

Pamukçuk Hastalığının Tedavisi Nelerdir ?

Yenidoğan bebeklerin çoğunda görülen bu hastalık,genelde bebeğin ailesini endişeye düşürse de fazla korkulacak bir durum yoktur.Prof. Dr.Murat Elevli pamukçuk hastalığı için şunları önermektedir.

Ağız içinde pamukçuk plakları görüldüğünde,karbonatlı su ile ağız bakımı yapılması gereklidir.Bir çay bardağı kadar kaynatılmış ve ılıtılmış suya bir çay kaşığı toz yemek karbonatı katılarak eritilir.Temzi bir tülbent veya gaz bezi ile ağız içindeki gri-beyaz renkteki yalancı zarlar silinir.Bu işlem sırasında bir miktar hafif kanama olabilirse de temizliğin tam yapılabilmesi için bunun fazla bir önemi yoktur.

Bazen karbonatlı su ile ağız bakımı yeterli olmayabilir.Bu taktirde doktor tavsiyesi ile nistatin’li (mikostatin) ağız damlası tedavi için kullanılmaktadır.Bu ilaç mantar tedavisi için kullanılan düşük dozlu bir llaçtır.1 hafta süresince kullanılan ilaç sonrasında çocuğunuz eski sağlığına kavuşacaktır.

 

 

Yorum yapın