Prefabrik evin iki önemli artısı var birincisi çabuk yapılması diğeri ise istendiğinde farklı bir yere nakletmenin olanaklı olmasıdır. Afetlerde geçici barınma amaçlı konut için en iyi çözümlerden birisi prefabrik yapılardır. İnşaat işçilerini konaklatmak, panayır veya geçici ticaret alanları kurmak veya hayvan barınakları için de en iyi alternatiftir.
Fakat insanların kalıcı konut ihtiyacı prefabrik evlerle çözülebilir mi, ikamet için prefabrik evleri tercih edenler tavsiye ediyor mu, artıları, eksileri nelerdir sizin için araştırdık.
Prefabrik ev alırken bilmeniz gerekenler
Prefabrik ev denince aklınıza tek tip bir yapı gelmesin. Bunun iki ana çeşidi var. Birincisi çelik iskeleti önceden kurup prefabrik malzemeyle duvar ve çatının kaplandığı prefabrik ev. Buna hafif çelik ev deniyor. Eğer ikamet amaçlı prefabrik ev yaptıracaksanız bu seçeneği tercih etmelisiniz. Kurulumu diğerinden daha uzun sürer, masrafı da diğer seçeneğin yaklaşık iki katıdır ama “ev” olarak kullanacaksanız size bu lazım.
Diğer seçenek ise çelik iskeleti olmadan yapı malzemelerinin lego gibi birleştirilmesi ile kısa sürede yapılan prefabrik evdir. Genellikle prefabrik ev firmaları vitrinlerine fiyat koyuyorlarsa bunun fiyatını koyuyorlar. Gayet ucuz olduğu için cazip geliyor ama bu konut kullanımına uygun değildir. Prefabrik ev yaptıracaksanız bu ayrımı bilmeniz gerekiyor.
Prefabrik ev alırken ikinci bilmeniz gereken şey ise yapı malzemeleridir. Türkiye’de yapı malzemeleri kısıtlı sayılı firma tarafından (Tepe grubu vs.) üretiliyor. Hangi ile giderseniz gidin prefabrik ev firmaları malzemeyi gidip aynı yerden temin ediyor. Bu nedenle yereldeki prefabrik ev firmalarının “kalitesi” sadece montaj kabiliyeti ile sınırlıdır. Siz iyi bir prefabrik ev yaptırmak istiyorsanız firmadan ziyade hangi malzemenin kullanıldığına dikkat etmeniz lazım.
Üçüncü olarak fiyata ne dahil ne hariç işe başlamadan önce bunları bilmelisiniz. Normalde beton yapı için Müteahhit ile anlaşıldığında firma çoğu şeyi yapıyor. Ama prefabrik ev yaptıracaksanız zemin betonunu, hafriyatını, ıslak zemin malzemelerinin montajını ve daha başka birçok şeyi size yükleyebiliyorlar. Bunların maliyeti de epey çıkıyor.
Prefabrik evi genellikle evi çabucak yaptırmak isteyenler tercih ediyor. Ruhsatıydı, aboneliklerdi, kanalizasyondu, bahçe duvarıydı derken işin çoğunun sizin tarafından yapılacağını bilmelisiniz. Firma sadece zemin betonunun üzerine prefabrik yapıyı monte ediyor, size monte etmeniz için bazı malzemeleri elinize veriyor ve parasını alıp gidiyor. Bunları firmayla konuşun, fiyata ne dahil ne hariç baştan öğrenmelisiniz.
Dördüncü olarak prefabrik evin konforu ve emniyeti betonarme binalardan farklıdır. Prefabrik evdeki konuşmalarınız kapının hemen dışından duyulacaktır. Yeterli yalıtım yaptırmazsanız yağmur ve soğukta sorun yaşayabilirsiniz. Duvarların taşıma gücü beton duvarlar gibi değildir, bu nedenle duvara asılı mutfak dolabı yerine ağırlığını yere veren dolaplar kullanılır. İkinci kata çıkıldığında hafif yaylanma olur. Fırtına ve rüzgarlı havalarda uğultu sesi rahatsız eder.
Prefabrik ev yaptıracak kişilerin bunları bilmesi gerekir. Eğer keseniz ağzını açar ve en kaliteli malzemeleri tercih ederseniz sayılan şikayetler önemli derecede azalacaktır.
Amerikadaki tek katlı, iki katlı konutlar genellikle prefabrik malzemeden yapılmışlardır. İyi malzeme kullanınca dış yalıtımı yapılınca konfor açısından betonarmeye yaklaşmaktadır. Fakat bu durumda da maliyeti betonarme yapıyı geçebilmektedir.
Prefabrik evde oturanların yorumları
Daha önce prefabrik ev yaptıranların konuyla ilgili yorumlarını derledik. Memnun olanlar “memnunum” diyor. Çok detaylı yoruma gerek duymuyorlar veya hiç yorum yapmıyorlar. Reklam amaçlı internete yorum yaptırtan firmalar da bulunuyor.
Biz daha çok şikayet içeren yorumları derledik. Çünkü memnun olanlardan fazla ses çıkmıyor.
Prefabrik evle ilgili fazla yapılan yorumlardan birisi ucuz diye lanse edilen prefabrik evlere mülk sahibinin yapacağı ekstra emek ve harcamayı ekleyince fiyatının o kadar da ucuz olmadığı. Betonarme ev yaptırırken mülk sahibi ne kadar ekstra emek ve masraf (ruhsat, abonelik işlemleri, izinler, harçlar vs) gerekiyorsa prefabrik evde de gerekiyor. Prefabrik evin bunlardan bir muafiyeti yok. Bunu zaten açıklamıştım. Çok kaliteli bir prefabrik ev istediğinizde maliyeti betonarmeyi geçebiliyor.
Prefabrik evlerin dayanıklılığı ile ilgili yorumlara da rastlıyoruz. Amerikan aksiyon filmlerinde duvara yumruk atınca duvar delinir. İşte bu bir şehir efsanesi değildir. Prefabrik evlerin bir çok çeşidi vardır. Panel tip olanlarda kuvvetli bir darbe duvarı delmeye yetmektedir. Prefabrik evler deprem açısından avantajlıdır, çünkü kat sayısı arttıkça depremde binanın yıkılma riski artmaktadır.
Prefabrik evlerin bakımı da betonarmeye göre biraz farklı olmaktadır. Montajı yapan firmanın işçiliği kötü ise yağmurlu havalarda sızdırmaktadır.
Prefabrik evle ilgili en fazla yorum gelen konulardan biri de sestir. Yağmur, rüzgar sesinin içeri gelmesi veya içerideki konuşmanın dışarıya çıkması hoş değildir. Bu sorun kaliteli yalıtımla ciddi oranda önlenebilir.
Sizlerin de yorumlarınızı bekliyoruz.