Rem ve Nrem Uykusu Nedir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Rem ve Nrem Uykusu Nedir ?

Bilim adamları iki tip uyku olduğunu saptamışlardır. Bunlar REM ( Hızlı Göz Hareketi Dönemi ) ve NREM(Yavaş Göz Hareketi Dönemi ) olarak adlandırılmıştır.

NREM uykusu, gecenin ilk uyku periyodudur. Buna genellikle sessiz uyku denir. Çünkü yavaştır, nefes alış verişler düzenlidir, bedensel hareket yoktur ve beyin aktivitesi düşüktür. Bu durumda uyuyan kişi, beynin uyuşukluğuna bağlı olarak çevresiyle kontağı kaybetmiştir. Yani artık çevresinden, beş duyu organından hiç birini kullanarak bilgi alamayacak durumdadır. Bu yüzden de çevresine hiçbir suretle tepki vermez. Aslında beden, kişi bu durumdayken hareket edebilme yeteneğine sahiptir. Fakat bunu yapamaz çünkü beyin ona bu emri vermemektedir.

Gece boyunca bir çok NREM durumu yaşanmaktadır. İlki yaklaşık olarak 80 dakika sürer. Bu genellikle, 10 dakika süren ilk REM durumu arasında olur.

REM uykusu ise, kısadır, el ve yüz kaslarında kasılmalar olur. Eğer kişi horluyorsa duru ve nefes alıp verişleri düzenli bir hal alır. Vücudu tamamen felç olur ve kollarını, bacaklarını ve gövdesini hareket ettiremez. Kan basıncı bu periyot esnasında yükselir ve uyuyan kişinin kalp atışları, sanki engelli koşu yarışında koşuyormuşçasına hızlanır. En büyük özellik olarak ise, uyuyan kişinin gözleri sanki hareket eden bir nesneyi takip ediyormuş gibi, kapalı olan göz kapakları altından sağa sola, hızlı hızlı hareket etmeye başlar.

nrem uykusu nedir

Bilim adamları REM durumununda uyuyan bir kişinin uyandığında rüya görüyor olduğunu söyleyeceğini ifade ederler. Yani REM periyodu, insanoğlunun rüya gördüğü duruma işaret eder. Aynı fenomen hayvanlarda da gözlemlenmiştir ve bu durum bilim adamlarına insanların rüya gören tek tür olmadıklarını göstermiştir.

Tüm gece boyunca NREM ve REM uyku durumları iç içer geçerler. Döngü 70 ile 110 dakika arasında çeşitlilik gösterir, fakat ortalama süre 90 dakikadır.

Uykunun başlarında, NREM periyotları uzundur fakat, gece ilerledikçe, REM periyotları daha uzun sürmeye başlar, hatta bazen 1 saat sürdüğü olur. Bu nedenle, genelde gece boyunca, yaklaşık her 90 dakikada bir rüya gördüğümüzü ve 8 saatlik uykunun ( kabaca bir hesapla ) 2 saatini rüya görerek geçirdiğimizi söyleyebiliriz.

REM Uykusuna Duyulan İhtiyaç

Gelişmiş uyku araştırmaları, insanoğlunun REM uykusuna ihtiyacı olduğu gerçeğini her seferinde yeniden gözler önüne sermişlerdir. Uyku laboratuarlarında uyurken gözlenmek için gönüllü olan kişilerin, REM periyotlarını tamamlamalarına izin verilmeyince, olumsuz tepkiler gösterdikleri kaydedilmiştir. Buna göre denekler sinirli, itici ve saldırgan davranışları göstermeye başlamışlar; daha sonra da rahatsız ve huzursuz uyudukları gözlemlenmiştir.

Genel olarak çıkarılan sonuca göre; uyku gereklidir özellikle de uykunun rüyalarla ilgili olan bölümü. Günümüzde yurt dışındaki birçok bilim adamı, sadece rüya görebilmek için uyuduğumuz düşüncesini artık benimsemektedir.

 

“Rem ve Nrem Uykusu Nedir ?” üzerine bir yorum

  1. Çok güzel bir anlatım olmuş, cidden Guyton Fizyoloji
    Atlası ile uyumlu bir bilgiler verilmiş. Burada yazılanları (rem+nonrem sürelerini) göz önüne alarak uyku/uyanma saatinizi belirlemeniz, uyku verimliliği için iyi olacaktır. (Güne daha dinç başlamanızı sağlayacaktır.;)

    Yanıtla

Yorum yapın