Enerji Kaynağımız Güneş Nedir ? Özellikleri ve Hakkında Bilgiler

Photo of author

By Bilgio.Net

Enerji Kaynağımız Güneş Nedir ? Özellikleri ve Hakkında Bilgiler

Güneş sadece güneş sistemimizin merkezinde yer almaz, hayatımızın da merkezini oluşturur. Devasa bir enerji santrali olarak bize ışık ve ısı sağlar.

Bütün yıldılar gibi, Güneş de sıcak gazlardan oluşmuş bir küredir. Çapı Dünya’nınkinden 109 kat büyüktür. Güneş esas olarak hidrojenden oluşur, ama çok az miktarda helyum ve çeşitli diğer ağır elementler de içerir.

Güneş’in İç Yapısı Hakkında Bilgi

Güneş’in çekirdek bölgesinde gaz kendi ağırlığı altında güçlü biçimde sıkışır ve yaklaşık 15 milyon derece düzeyinde bir sıcaklığa kadar ısınır. Hidrojen atomları çarpışarak hidrojen çekirdeklerine ve elektronlara ayrılır. Hidrojen çekirdekleri kaynaşarak helyum çekirdeklerine dönüştüğünde büyük miktarda enerji sağlar.

Bu nükleer füzyonla salınan enerji nötrino (kütlesiz ve etkileşimsiz bir parçacık) biçimindedir ve doğrudan Güneş’in dışına taşınır. Radyasyon enerjisinin bir kısmı Güneş’in içindeki bir bölgeyi ısıtmaya gider; çünkü enerji gaz kabarcıklarını ısıtır. Bunlar yükselir ve fotosfere, yani Güneş yüzeyinin gözle görülebilir dış bölgesine enerji salar. Ardından soğuyup çöker. Fotosferde yüksek enerjili fotolar emilir ve ışın olarak yeninden saçılır.

Güneş’in Dış Katmanları Nelerdir ?

Göz kamaştırıcı fotosferin çevresindeki iki katman neredeyse saydamdır ve ancak bir güneş tutulması sırasında görülebilir. Bu durumda kromosfer solgun bir kırmızı parıltı olarak seçilirken, beyazımsı taç aşınmış bir çelenk biçiminde bunu çevreler. Taçtaki sıcaklık artarak 1 milyon derecenin üzerine çıkar. Fotosfer güneş ışığını sağlarken, kromosfer ve taç da radyo ve x ışını dalgaları saçar.

Güneş’in Özellikleri Nelerdir ?

Güneş yüzeyinde güneş lekeleri aracılığıyla saptanabilen muazzam miktarda faaliyet meydana gelir. Çevrelerine göre daha koyu görünen bu lekeli alanlar soğumadan kaynaklanır. Güneş’in olağanüstü güçlü manyetik alanlarındaki bu oluşum, daha soğuk alanlarda düşün düzeyli enerjinin dışarıya itilmesine yol açar. Güneş lekelerinin yakınında ‘’parlama’’ olarak bilinen güneş kromosferi püskürmeleri vardır. Bunlar çarpıcı mor ötesi jve x ışını radyasyon patlamalarının sonucudur. Tek bir parlama sadece bir saniyede neredeyse bütün güneş kadar enerji sağlar. Bu parlamalar, Dünya’ya kadar ulaşabilen patlamalı Güneş materyali salımları da yaratır. Güneş tacı küçük parçacıklar savurur; bunlar topluca güneş rüzgarı olarak bilinir. Elektronlardan, hidrojen ve helyum çekirdeklerinden oluşan güneş rüzgarı Dünya’yı saniyede neredeyse 400 km’ye varan bir hızla ulaşır. Telsiz iletişimini ve elektrik şebekelerini bozacak düzeyde bir fırtına yaratabilir.

Enerji Kaynağı Olarak Güneş

Dünya Güneş’in radyasyon enerjisinin ancak küçük bir bölümünü alır; bununla birlikte saçılan enerji hatırı sayılır bir hacmi bulur. Yeryüzünde bir metrekarelik alana sadece bir dakika vuran güneş enerjisi bir litre suyu kolayca 10 dereceden fazla ısıtmaya yeter.

Yorum yapın