Bambu Nedir ? Besin Değeri, Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Bambu Nedir ? Besin Değeri, Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

İngilizce Adı : Bamboo

Bilimsel Adı : Bambuseae

Bambu Hakkında Bilgiler

Bambu orkide, erik çiçeği be krizantemle birlikte Çin kültürünün ‘’ dört centilmeninden biri’’ olarak kabul edilir. Çin’de ve Asya’da bambu insanların hayatlarının ayrılmaz bir parçası olmuştur, masalarda bambu filizinden yapılmış yemekler yer almış ve zengin kişilerin malikanelerinin bahçesinde mutlaka bambu dikilmiş, bambular boyanmış, hakkında şiirler yazılmış ve centilmenler bambuya benzetilerek övülmüştür.

Çin’de 2500 yıldır kullanılan geleneksel orman sebzesidir. Japonya’da bambu filizine ‘’ Orman sebzelerinin kralı’’ denmektedir. Hem lezzetli, hem de gıda içeriği açısından zengindir. Dünyadaki sağlık açısından popüler beş gıda arasındadır. Bambu filizi, bambu tuzu, bambu sirkesi, bambu özütü diyabet ve kolesterolü açısından günümüzde önem kazanmaya başlamıştır. Bambu birası ve bambu kurabiyeleri tüketilmektedir.

Bambu’nun Faydaları ve Etkileri ve Kullanımı Nelerdir ?

Antioksidan, kansere karşı, iltihaba karşı, sindirime faydalı, iştah açıcı olarak, ayrıca kilo kontrolünde yaygın kullanımı vardır. Tansiyon, lipid yüksekliği durumlarında ve diyabet hastalarında kullanılmaktadır. Bambu sirkesi vücut kokusunu giderir, doğal bir deodarantdır, cildi ve saçı yumuşatır. Böcek kovucu etkisi vardır.

Bambu’nun Zararları ve İstenmeyen Etkileri Nelerdir ?

Düşük yapma riski vardır, kullanıldığı bölgelerde endemik guatra rastlanmaktadır.

Bambu’nun İçerdiği Bileşikler Nelerdir ?

Bambu yüksek protein, ılımlı lif, az yağın yanı sıra fenolik bileşikler, lignanlar içermektedir. Vücutta sentezlenemeyen (esansiyal) amino asitleri, önemli bir antioksidan olan selenyum, kalp sağlığı açısından faydalı potasyum içerir. Taze filizlerin içerdiği siyanojenik bir glikozid olan taksifilinin insanlara istenmeyen etkileri olduğundan bu maddeyi, bambunun gıda değerini düşürmeden, uzaklaştıracak yöntemlere gereksinim vardır.

Yorum yapın