Bulut Nedir ? Bulut Çeşitleri Ve Özellikleri Nelerdir ?
Gökyüzüne baktığımız zaman gördüğümüz beyaz ya da kara bulutların ne olduğu hiç merak ettiniz mi ? İşte size bu yazımızda Bulut Nedir ? Bulut Nasıl Oluşur ? Bulut Özelliklerini ve Bulut Çeşitleri hakkında kısa kısa bilgiler vereceğiz.
Bulut Nedir ?
Nem yüklü sıcak hava yukarı çıkar.Belirli bir yüksekliğe geldiğinde ise basınç düşük olduğu için genleşir ve genleşme sonucu soğur.Hava soğurken içindeki su buharıda yoğunlaşıp küçük su damlacıklarına veya buz parçacıklarına dönüşür ve bulutları meydana getirir.
Bu bulutların hiç biri diğerine benzemez,çünkü sürekli şekil değiştirirler.Değişik bulutların olması ise bulutların farklı yükseklikte ve farklı ısılarda oluşmasından kaynaklanaktadır.
Bulutların oluşmasına yardımcı olan su damlacıkları başlangıçta çok küçüktür.Bu nedenle üzerine gelen ışığı doğrudan yansıtırlar ve bulutlar pamuk gibi bembeyaz görünürler.Bu bulutta bir yağmur damlası oluşması için bu damlacıklardan 100,000 tanesinin bir araya gelmesi gerekir.Böylece 1,5 kilometrekareyi kaplayan bir bulutta damlacık olarak 1,400 ton ve buhar olarak 14,000 ton su bulunabilir.Yağmur damlasını oluşturmak için büyüyüp kalınlaşan bu damlacıklar gelen ışığı daha az yansıtmaya başlarlar.Bundan dolayı da özellikle yağmur bulutları gri ve siyaha yakın bir renk alırlar.
Bulut Çeşitleri Nelerdir ?
Bulutlar bulundukları yüksekliğe ve barındırdıkları ısıya göre sınıflandırılırlar.Bulur çeşitleri şöyledir;
1 – Yüksek Bulutlar
- Cirrus
- Cirrocumulus
- Cirrostratus
2 – Orta Bulutlar
- Altocumulus
- Altostratus
3 – Alçak Bulutlar
- Stratocumulus
- Stratus