Yurt dışında üretilen çikolata, cips ve şekerleme türü ürünlerde domuz yağı ve türevleri bulunabilmektedir. Cadbury marka çikolatalar dünyanın bir çok ülkesinde ve bir çok çeşitte satılmaktadır.
Dolayısıyla Cadbury çikolatada domuz yağı var mı sorusuna net bir cevap vermek kolay değildir. Malezya’da geçmiş yılların birinde yapılan denetimde Cadbury çikolatada domuz DNA’sına rastlanılması nedeniyle firmanın bu konuda güvenirliği sarsılmıştır.
Bu tür haberlerin negatif firmalarca yapılan negatif PR çalışmasının ürünü olabileceğini veya Malezya hükümetinin siyasi bir hamlesi olabileceğini de değerlendirmekteyiz.
Dönemin Malezya hükümeti ülkesinde satılan ürünlerin helal sertifikasına sahip olması gerektiğinde ısrar etmiş, gıda maddelerini denetlemiş ve Cadbury marka çikolatada domuz yağı olduğunun tespit edildiğini bildirmişti. Bunun üzerine Cadbury firması Malezya’daki ürünlerini geri çekmiştir. Bu olay 2014 yılında meydana gelmiştir. O dönem Cadbury çikolatalarının helal sertifikası olması da ilginç bir durum.
Demek ki helal sertifikası olan ve domuz yağı içeriği olmadığı ifade edilen bir üründe de domuz DNA’sı olabilmektedir.
Gerçek şu ki sıkı bir inceleme yapılsa, ülkemizde de üzerinde “domuz yağı ve türevleri yoktur” yazan bazı ürünlerde domuz DNA’sı bulunma ihtimali bulunmaktadır.
2014 yılındaki skandal olaydan sonra Cadbury’nin bu konuda daha dikkatli olacağını ve özellikle Müslüman ülkelere gönderdiği ürünlerde domuz katkısı olmayacağını umuyoruz.
Cadbury çikolata domuz yağı var mı ?
Cadbury çikolatada domuz yağı olup olmadığını öğrenmenin en pratik ve kesin yolu çikolata paketinin üzerinde yazan içindekiler kısmını okumaktır.
Cadbury resmi sitesine göre çikolatanın içinde aşağıdaki maddeler bulunmaktadır:
- Süt
- Şeker
- Kakao yağı
- Kakao kütlesi
- Bitkisel yağlar (hurma, karite)
- Emülgatörler (E 442, E476)
- Tatlandırıcılar
Yukarıdaki içerik incelendiğinde emülgatörler yani E 442 ve E476 maddelerinin ne olduğunu merak edeceksiniz.
E 442: Amonyaktan ve fosforlanmış yağ asitlerinden elde edilir. Genellikle kanola yağından elde edilmektedir. E 442 çikolata ve kakao ürünlerinde kullanılan stabilizör ve emülgatör özellikte bir maddedir. Çoğunlukla kanola yağından üretildiği için helal kabul edilen ve nadiren de olsa domuz yağından üretildiği için dinen” şüpheli” olan bir maddedir.
E 476: Poligliserol polirisinolat maddesidir. Poligliserol ve kastor yağının (Ricinus sp ağacının yağı) bileşimidir. Normal yağ, gliserol ve yağ asitlerinden meydana gelir. Emülgatör ve stabilizör özelliktedir. Üretimi genellikle bitkisel kaynaklı olduğu için domuz yağı içermediği kabul edilir.
Özetle Cadbury çikolata’da domuz yağı olmama ihtimali yüksektir ancak bundan emin olamıyoruz.
Cadbury çikolata helal mi ?
Bir şeyin haram olduğuna dair bir delil yok ise dinen helal hükmündedir. Cadbury çikolatada domuz yağı veya alkol olduğuna dair bir delil olmadığı için helal hükmündedir. Bununla birlikte domuz yağı şüphesinden tamamen emin olunamadığı için tedbirli davranmakta yarar vardır.
Bu yazıları da okuyunuz:
Nussknacker çikolatada domuz yağı var mı ?
Maybelline ürünlerinde domuz yağı var mı ?
Domuz eti ve sağlığa zararları nelerdir ?