Yumuşatıcılarda domuz yağı var mı ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Gıdalardaki domuz yağı türevlerinden sakınmaya çalışıyoruz ama domuz yağı kozmetik sektöründen temizlik sektörüne kadar oldukça geniş bir alanda da kullanılmakta ve hiç tahmin edemeyeceğimiz ürünlerde karşımıza çıkmaktadır.

Kuranı kerimde haram olduğu bildirilmesi nedeniyle hazır gıdalarda domuz yağı veya türevi bir madde olursa bundan sakınmaya çalışıyoruz. Domuz yağının necaset yönü de bulunmaktadır. Yani domuz yağı sürülmüş bir kıyafetle namaz kılınmaz.

Yumuşatıcılarda domuz yağı olduğu iddiası bu yönüyle Müslümanları tedirgin etmektedir. Çamaşırlar temizlensin diye çamaşır makinesine atıyoruz, güzel koksun ve yumuşacık olsun diye de yumuşatıcı koyuyoruz. Ya yumuşatıcıda domuz yağı varsa ?

Yumuşatıcılarda domuz yağı var mı ?

Klasik bir yumuşatıcının içinde aşağıdaki maddeler bulunmaktadır. Örneğin Vernel’in içerisindeki maddeler şunlardır:

  • %5-15 Katyonik Aktif Madde.
  • Parfüm (Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl Salicylate, Benzyl Alcohol, Coumarin),
  • Koruyucu (%0,0049 Benzisothiazolinone)

Yumuşatıcılar oldukça sade bir içeriğe sahiptir. Yumuşatıcılarda domuz yağı şüphesi katyonik aktif madde içermesinden kaynaklanmaktadır.

Katyonik aktif maddeler doğal yağlardan elde edilmektedir. Zeytinyağı, mısıryağı gibi bitkisel yağlardan üretilebileceği gibi hayvansal yağlardan da üretilebilmektedir.

Katyonik aktif maddeler maliyeti daha ucuza getirmek için çoğunlukla gıda üretiminden artan atık yağlardan elde edilmektedir.

Katyonik aktif madde üreten firma kah gıda fabrikalarından, kah kozmetik fabrikalarından veya uygun fiyata bulabildiği başka bir yerden atık yağları toplamakta ve işlemden geçirip katyonik aktif madde elde etmektedir.

Ürettiği katyonik aktif maddeleri de yumuşatıcı fabrikalarına veya ihtiyaç duyan başka yerlere satmaktadır.

Yumuşatıcı üreten firma da ilgili firmadan katyonik aktif madde satın alıp yumuşatıcı üretmede kullanmaktadır. Yumuşatıcı üreten firmanın ürününde kullandığı katyonik aktif maddenin domuz yağından üretilip üretilmediğini bilme şansı yoktur, çünkü bunu kendisi üretmemektedir.

Bir yumuşatıcıda kullanılan katyonik aktif maddenin domuz yağından mı yoksa başka bir yağdan mı (hayvan leşlerinden, balina yağlarından veya bazı bitkilerden elde edilmiş olabilir) elde edildiğini tespit etmek için ileri teknoloji kullanan bilimsel laboratuvarlarda dna incelemesi yapmak gerekmektedir.

Ancak şöyle bir durum söz konusudur:

Yumuşatıcıda kullanılan katyonik aktif maddelerde kullanılan yağ bir çok kere, bir çok farklı amaç için işlemden geçmekte ve ilk halinden eser kalmayacak şekilde niteliği farklılaşmaktadır.

Örneğin domuz yağı pis ve kirletici bir madde olduğu halde gördüğü işlemlerden sonra temizleyici bir madde olan katyonik aktif maddeye dönüşmektedir.

Bir yumuşatıcıda domuz yağı var ise bu yumuşatıcı ile yıkanan kıyafet necis olur mu ?

Bir çok din alimine göre değişim geçiren ve niteliği değişen maddenin helal ve haram olması değişmektedir. Örneğin sirkeden şarap yaparsanız, helalden harama dönüşmekte, şarabı sirkeye dönüştürme imkanınız varsa haram olan bir şeyi içimi helal olan bir şeye dönüştürmüş olmaktasınız.

Buna istihale denilmektedir.

Necaset vasfını kaybetmiş şeyler için de durum böyledir. Pis olan bir şey işlemden geçirilip temiz bir şeye dönüşürse artık buna pis denilemez. Din alimlerinin önemli bir kısmı bu düşüncededir.

Yumuşatıcılarda kullanılan yağlar, sadece eritilme, soğutulma, karıştırılma gibi basit işlemlere değil, asıl niteliğini tamamen değiştirecek işlemlere tabi tutulmaktadır.

Dolayısıyla yumuşatıcı pis bir madde değildir, yumuşatıcı ile yıkanan giysi pis olmaz.

Bir yumuşatıcıda domuz yağı olmadığından emin olmak istiyorsanız ürünün veganlık sertifikası olup olmadığına bakınız.

Bu yazıları da okuyunuz:

Nussknacker çikolatada domuz yağı var mı ?

Maybelline ürünlerinde domuz yağı var mı ?

Domuz eti ve sağlığa zararları nelerdir ?

 

Yorum yapın