Çuha Çiçeği (Bahar Çiçeği) Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Çuha Çiçeği (Bahar Çiçeği) Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

Çuha Çiçeğinin İngilizce Adı : Cowslip, Peagle, Oxlip, Primrose flower

Çuha Çiçeğinin Bilimsel Adı : Primula

Çuha Çiçeği Hakkında Bilgiler

Tutya çiçeği, Ayıkulağı, Suçiçeği, Evvelbahar otu, Felçotu diğer isimleridir. Avrupa ve Asya’nın ılıman bölgelerine özgü bir çiçektir.

Çuha Çiçeğinde Bulunan Etkili Maddeler Nelerdir?

Çuha çiçeği yapraklarından on lipofilik flavon ayrıştırılmıştır: 3’-hidroksi-4’,5’-dimetoksiflavon, 3’-metoksi-4’, 5’-metilendioksiflavon, 3’-4’-dimetoksiflavon, 2’,5’-dimetoksiflavon, 2’-hidroksiflavon, 2’-metoksiflavon, 3’-metaksiflavon, 3’,4’,5’-trimetoksiflavon ve 5,6,2’,6’-tetrametoksiflavon ( zapotin). Primeverin, primulaverin ve primula asidi, bazı türleri ise fenolik bir bileşik olan rikkardin içerir.

Çuha Çiçeğinin Faydaları ve Etkileri Nelerdir ?

Yüzlerce yıl yapraklarından yapılan çayı sakinleştirici, endişe giderici ve uyku problemlerine deva olarak kullanılmıştır. Çiçeklerin sakinleştirici etkisi daha azdır. Kökü balgam söktürücü ve soğuk algınlıklarında etkilidir, romatizmada ve kan sulandırıcı olarak da kullanılmıştır. Şifacılar böbrek sorunları ve idrar yolu enfeksiyonlarında kullanmışlardır.

Son bilimsel araştırmalar alerji ve astım üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Spazm çözücü etkilerinin sara nöbetlerine ve Parkinson hastalığı tedavisinde umut vaat edebileceği düşünülmektedir.

Sivilce ve diğer cilt sorunlarında, gözenekleri sıkıştırma, cildin gergin ve taze görünmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Çuha Çiçeği Nasıl Kullanılmaktadır?

Çay veya infüzyonu yemek saatlerinde, alkol ekstresinin 2-4 ml dozu veya kremin günde 2-3 kere kullanılabileceği önerilmiştir.

Çuha Çiçeğinin Zararları ve İstenmeyen Etkileri Nelerdir?

Kan sulandırıcı ilaç kullananların ve gebelerin kullanması önerilmemektedir. Bazı kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilmektedir.

Yorum yapın