Fethiye Kayaköy denize uzaklığı

Photo of author

By Bilgio.Net

Yabancı turistlerce Ghost Town (Hayalet şehir) olarak adlandırılan Fethiye Kayaköy denize uzaklığı fazla olmayan eski bir yerleşim yeridir. Kayaköy’den denize gitmek için başlıca iki alternatif vardır.

Birinci alternatif;

Fethiye Kayaköy’den denize ulaşmak için Ölüdeniz Mahallesinde bulunan Ölüdeniz plajına gidebilirsiniz. Ölüdeniz Plajı, Fethiye’ye gittiğinizde eşsiz güzelliği nedeniyle görmeniz gereken yerlerden biridir.

Kayaköy ölüdenizÖlüdeniz Mahallesinde zengin olarak konaklama, restoran ve alışveriş seçenekleri bulunmaktadır. Ayrıca Babadağ’a çıkarak yamaç paraşütü ile atlandığında da Ölüdeniz sahiline inilmektedir.

Ölüdeniz Plajı Tabiat Parkı alanında olduğu için içeri girerken ücret ödenmektedir. Devamındaki Belcekız plajına giriş ücretli değildir fakat aracınızı mahalle içine çekmek zorunda kalırsınız.

Her iki plajda da denize girmek için şemsiye ve şezlong ücreti ödenmektedir.

Fethiye Kayaköy ile Ölüdeniz Plajı arasındaki mesafe 9,2 kilometre olup araçla bu mesafe yaklaşık 16 dakikada katedilmektedir.

İkinci alternatif;

Kayaköy’den denize gitmek için ikinci alternatif Gemile Koyu’na gitmektir. Kayaköy ile Gemile Koyu arasındaki mesafe 8,1 kilometro olup bu yol yaklaşık 16 dakikada gidilmektedir.

Kayaköy denizGemile Koyu küçük ve sakin bir koydur. Hemen açıklarında bulunan Gemiler adasında tarihi binalar vardır. Koyda denize girme, güneşlenme ve bir şeyler yeme içme için mekan bulunmaktadır. Mekan ve tesislerin derme çatma görünüşlü olmasının sebebi burasının çeşitli koruma statüleri içinde bulunması nedeniyle tadilat yapılamamasıdır.

Gemile Koyu
Gemile Koyu

Gemile Koyu’daki tesislerin hemen kenarında metruk gibi görünen yapı aslında tarihi bir yapıdır. Gemiler adasındaki tarihi binalar da Hristiyanlık dönemi ibadet mekanlarıdır.

Gemile Koyu’na girişte otopark mevcut olup ücretlidir.

Fethiye Kayaköy hikayesi

Kayaköy’e girerken karşı yamaçtaki harabe binaları gören çoğu kişi bunları antik Likya veya Roma döneminden kalma olabileceğini düşünmektedir. Kayaköy’e ilk yerleşimler günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce başlasa da birbirine senkronize şekilde dizilmiş ve gayet harap durumda olan bu binalar aslında ancak 100-150 yaşında olup mübadele anlaşması gereği burayı terk etmek zorunda kalan gayrimüslimlere aittir.

Her ne kadar Kayaköy’de Likya, Roma, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait kalıntılar da olsa, dağın yamacına sıra sıra dizili yapıların çoğu Osmanlı İmparatorluğu döneminde burada yaşayan Rum azınlıklara aittir.

Kayaköy
Kayaköy

1922 yılında Yunanistan ile nüfus değişimi anlaşması yapılınca buranın Rum halkı istemeyerek de olsa terk edince bıraktıkları binalar define avcıları tarafından yağmalandığı için harap olmuşlardır. Rumların yerlerine Selanik civarından gelen Türkler Kayaköy’e yerleştirilmiştir. Ama yeni gelen insanlar yamaca değil de daha düz olan ovaya yerleşmeyi tercih etmiştir. Bu nedenle Kayaköy evleri metruk bir şekilde bırakılmıştır.

Kayaköy tarihi bir kent olsa da girmek için para ödeyeceğiniz bir yer değildir. Biraz tarih bilginiz var ise civarda Osmanlı- Anadolu Selçuklu döneminden kalma su sarnıçlarını, Osmanlı döneminde veya öncesinde yapılmış dini yapıları, Antik çağlarda yapılmış yapıları da fark edebilirsiniz.

Kayaköy’de yapılabilecek şeyler

Fotoğraf çekmek

Fethiye Kayaköy’de turistlerin en fazla yaptığı şey harabe binaların manzara fotoğraflarını çekmek ve selfi çekmektir.

Deve gezintisi

Çocukları eğlendirmek için deve gezileri de düzenlenmektedir. Yüzyıllar önce burası önemli ticaret yollarının uğrak noktalarından biri olduğundan deve ile taşımacılık yapılmıştır. Ancak şimdilerde gördüğünüz develer sadece turistleri eğlendirmek için kullanılmaktadır.

ATV safari

Kayaköy civarında ATV safari için güzergahlar mevcuttur. Kayaköy içinde ATV işiyle uğraşan bir işletme bulunmaktadır. ATV safariyi daha çok gençler grup halinde tercih etmektedir.

Kahvaltı

Fethiye civarında konaklama yapanlar denize gitmeden önce kahvaltı için Kayaköy’e uğrayıp daha sonra gitmek istedikleri koy veya plaja doğru yola çıkmaktadır. Kayaköy de köyün içerisinde bolca kahvaltı mekanları vardır.

Otlu peynirli sac böreği
Otlu peynirli sac böreği

İşletmeler serme kahvaltı, sac böreği veya klasik kahvaltı imkanı sunmaktadır. Köyün içinden geçerken kuyubaşı mevkiinde bir kır kahvesi vardır. Burada kadın erkek karışık insanlar günün herhangi bir vakti durup bir şeyler içmektedir.

Teferruatlı bir kahvaltı değil de atıştırmalık ve ucuz bir şeyler ile kahvaltı yapmak isteyenler hemen yol kenarında bulunan Bülent’in Yeri’nde mola vererek, sac böreği yemektedirler.

Cin Bal

Diğer restoranlar arasında Cin Bal adlı mekanın yeri ayrıdır. Mekan Kayaköy’ün merkezinde olmasa dahi et ve sakatat meraklıları bu mekanda buluşmaktadır.

Trekking ve kamping

Kayaköy ile Gemiler Koyu’nun arası yaklaşık 8 kilometre olup kondisyonu doğa severler bu mesafeyi yürüyerek aşmaktadır. Kayaköy çevresi yeşillik ve bozulmamış alanlardan oluştuğu için doğada yürümeyi sevenler kafalarına göre güzergahlar belirleyip bazı yerlerde kamp yapmaktadır.

Kayaköy’e ulaşım

Kayaköy Fethiye arası 47 kilometre olup yolun dağlık olması nedeniyle bu mesafe arabayla yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. Aşağıdaki resimde yol güzergahı gösterilmektedir.

Kayaköy ulaşımFethiye’de konaklayıp arabası olmayanlar Yeni Cami’nin arkasından minibüslerle gelebilirler. Bazı gençler otostopla da gelmekte ve yine aynı metodla geri dönmektedir.

Fethiye Kayaköy dolmuş saatleri

FETHİYE’ DEN GİDİŞ(KAYAKÖY)   

07:00/08:00/09:00/

09:30/10:00/10:30/11:00/11:30/12:00/12:30/13:00/13:30/

14:00/14:30/15:00/15:30/16:00/16:30/17:00/17:30/

18:00/19:00/20:00 / 21:00 /22:00

KAYAKÖY’DEN DÖNÜŞ (FETHİYE)

08:00/09:00/10:00/10:30/11:00/11:30/12:00/12:30/13:00/

13:30/14:00/14:30/15:00/15:30/

16:00/16:30/17:00/17:30/18:00/18:30/

19:00/20:00/21:00/ 22:00 / 23:00

Yorum yapın