Hipoekoik Solid Lezyon Fibroadenom Ne Demek

Photo of author

By Bilgio.Net

Bu terimi kadınların memelerinde ağrı ya da kitle olduğunu fark ettiklerinde doktora gittiklerinde yapılan tetkikler sırasında duymaktadırlar. Bu şikayetler ile doktora gidildiğinde doktor mamografi ve ultrason gibi ileri tetkikler ister ve mamografi de içi dolu kitle yani solid lezyon tespit edildiğinde kitlenin içinin görülmesi için ultrason yapılır. Ultrason da kitlenin içi incelenir. Yapılan inceleme sonucunda hasta raporda hipoekik solid lezyon tanısı gördüğünde hipoekoik sloid lezyon fibroadenom ne demek diye sorar. Fibroadenom kitleler genellikle iyi huylu olmaları sebebiyle endişe edilecek bir durum yoktur. Solid lezyon tanımı konulduğunda içinin sıvı dolu olduğu anlamına gelmektedir. Fibradenom lar ise genellikle genç yaştaki kadınlarda görülen ve kimi zaman çok büyük boyutlara ulaşabilen kitlelerdir.

Fibroadenom Tedavisi

Solid bir yapısı olan fibroadenom tedavisinde hasta klinik takibe alınır ve doktorun şüpheli bir durum görmesi halinde biyopsi yapılmasına karar verir. Biyopsi de kadının memesinde bulunan kütleden örnek alınır. Ağrı yapmadığı için yapısında değişme olmadığı durumlarda alınmasına gerek yoktur. İlerleyen yaşlarda kendiliğinden küçülmekte ve yok olmaktadır. Kitlenin çok büyük olduğu ve ağrı yaptığı durumlarda alınmasına karar verilir ve bu genel anestezi altında tam teşekküllü bir hastanede yapılır. Göğüs estetiği açısından dikkatle yapılması gerekmektedir. Tekrarlama olasılığı bulunduğu için hasta ameliyat sonrasında da takibe devam edilir.

Hipoekoik Solid Lezyon

Dokularda meydana gelen bozulmalar, lekeler ve şişlikler olarak tanımlanabilir. Hipoekoik solid lezyon fibroadenom ise kadınların memelerinde oluşan doku bozulmalarıdır ve bu bir kitleye dönüştüğünde mutlaka kötü huylu olup olmadığı dikkatle incelenmelidir. Özellikle meme kanserinin kadınlar için çok tehlikeli bir hastalık olması nedeniyle göğüste ağrı ya da kitle hissedildiğinde bunun kesin bir tanı koyulana kadar araştırılması gerekmektedir. Fibroadenomlar genellikle iyi huylu oldukları için kanser olarak değerlendirilmezler ama kansere dönüştüğü vakalarda bilinmektedir. Kadınların göğüslerinde kitle hissettiklerinde paniğe kapılmadan hemen doktorları ile görüşmeli ve mamografi, ultrason ve gerektiği durumda biyopsi yapılmasını beklemeleri gerekmektedir. Bu işlemler sonucunda hastaya kesin teşhis koyulacaktır.

 

Yorum yapın