İnternet dolandırıcılığının bir türü de kapora dolandırıcılığıdır. Bu yöntemin ana maddesi alım satım yapılan bir internet sitesine değerinden biraz uygun bir fiyata satılık ilanı vermek ve alıcılardan kapora istemektir.
Fiyatın uygun olduğunu gören alıcılar istenilen cüzi kaporayı verir. Teslimat zamanında da karşısında muhatap bulamaz. Kapora dolandırıcılığının özü budur.
Şimdilerde sahibinden.com üzerinden KBC AUTOLEASE firmasının adını kullanarak satış ilanları verenler var. Böyle bir firma var ama bu firmanın Türkiye’de bir faaliyeti yok. Muhtemelen kendi adının kullanıldığından da bir haberi yok.
Daha güvenilir bir algı oluşturmak için bu firmanın ismini kullanıyorlar. Firmalar, kişilere göre daha güvenilir algılanır. Bir de yabancı menşeili ise daha makbuldür.
İnternet üzerinden araç alacaksanız görmediğiniz bir şeye önceden kaparo vermeyiniz. Aracın satış bedeline göre küçük bir rakam istiyorlar. Ama dolandırıldıktan sonra 500-1000 TL bile önemli rakamdır.
Kullandıkları firmanın adı değişir veya başka bir internet sitesinde bu tür işlemler yapabilirler. Genel prensip olarak internet alışverişlerinizde kaparo vermeyiniz. Çünkü fotoğrafı bir yerden kopyala yapıştır yapmak kolay. Firma veya kişi adı kullanmak da kolay çünkü firma ismi kullanılan kişiler çok sonra bundan haberdar oluyorlar.
Sahibinden.com önceden kimin dolandırıcı olduğunu bilemez, üyelik gerekliliklerini yapan kişileri üye yapar. İş anlaşıldığında vurgunu yapan ortalıktan kaybolur.