Limon’un Faydaları ve Zararları Nelerdir ?
İnglizce adı Lemmon,bilimsel adı ise Citrus x limon olan Limon,Dünya’da yetişen en önemli meyve ağacı ürünü naranciyedir,limonda 3. Önemli narenciye çeşididir.Limonun genetik yapısı,ekşi portakal ile sitronun melezi olduğunu göstermektedir.Akdeniz Bölgesine 100-1100 yıllarında yayılmıştır.
Yapraklarını dökmeyen bir ağaç olan limonun vatanı Asya’dır.2010 dünya üretimi 2,63 milyon tondur.Hindistan,Meksika ve Arjantin en büyük üç üreticidir.787 bin tonla Türkiye 7. Büyük üreticidir.18. yüzyılda denizcilerde görülen skorbit hastalığında,limon içinde C vitamini olduğu bilinmeden kullanılmıştır.Limon başlıca suyu için kullanılır,kabuğunun rendesi ve etli kısmı da çeşitli gıdaların hazırlanmasında kullanım bulur.
Limon’un Etkileri
Diğer narenciyeler gibi flavonoidleri oksidasyonu,hücre çoğalması ve metaztası önleyicidir.D limonen doğada en yaygın bulunan ve portakal,limon,mandalina,lim ve greyfurt gibi narenciye ürünlerindeki başlıca terpendir.Mide asidini nötralize edici ve sindirim sistemi hareketlerini düzenleyici etkisi ile mide yanmasına ve gastrointestinal reflu (GERD) şikayetlerine iyi gelir.Kolesteolü çözebilen bir ajan olarak klinikte kolesterol içeren safra taşlarının eritilmesinde kullanılmaktadır.Meme ve olon kanseri hastalarıyla yapılan çalışmalar ümir vaat etmektedir.Virüsleri öldürücü özelliği vardır.
Limon’un Faydaları ve Kullanım Alanları
Birçok çalışma vitaminler,mineraller,diyet lifi,uçucu yağlar ve karotenoidler yanı sıra,fenolik bileşiklerden zengin olan limonun ağlığa faydalarını gün ışığına çıkartmıştır.Gıda endüstrisi ve taze ürün pazarında önemli bir ticari değer sahiptir.Eti ve balığı marine etmede kullanılır.Asidi,balıktaki aminleri nötrolize eder,etteki kollejen liflerini kısmen keser,düşük PH proteinlerin yapısını bozarak yumuşak pişmesini sağlar.Elma,muz,avakado gibi havayla birleşince oksitlenerek kahverengi olan meyvelerin kısa süreli korunmasını sağlar.Fermantasyona dayalı yöntemler çıkmadan önce limon ticari olarak L sitrik asit üretiminde kullanılmıştır.
Limon suyu’nun düşük asidi bakterileri öldürdüğü için geleneksel Hint tıbbi ve ayurveda’da kullanılmaktadır.
Limon yağı bir çok kullanımının yanısıra zehirsiz bir böcek kovucudur.Limon yağı aroma terapide kullanılmakta ve morale iyi gelmektedir.
Bitkilerin hücre duvarında bulunan yapısal heteropolisakkarid olan pektin’in narenciyeden edileni jel yapıcı etkisinden dolayı bazı ilaçlarda kullanılmaktadır.
Her gün limonata içmek bazı tip böbrek taşı oluşumunu önler.
Yarıya kesilmiş limon,tuza veya karbonata batılrılarak bakır kap kacağın temizliğinde kullanılmıştır.Limon suyu yağları çözer,lekeleri açar ve mikrop öldürücüdür.
Limon’un Besin Değeri ve İçerdiği Kimyasallar
Ortalama bir limon 50 gram limon suyu verir.Limon suyunda % 5-6 arası bulunan sitrik asit limona ekşi tadını verir.100 gram limon 29 kcal,9.3 gram karbonhidrat (2,5 gram şeker2,8 gram diyet lifi), 0.3 gram yağ,1.1 gram protein,11 mikrogram lutein ve zeaksantin (kabuksuz),0.1 mg niyasin,0.2 mg pantotenik asit,0.1 mg B6 vitaminleri,11 mikrogram folat,5,1 mg kolin,53 mg C vitamini,26 mg kalsiyum,8 mg magnezyum,0.6 mg demir,0.03 mg mangan,16 mg fosfor,138mg potasyum bulunur.100 gram kabuklu limonda 77,100 gram çiğ limon suyunda 46 mg C vitamini bulunur.