Motor arıza lambası nasıl söndürülür

Photo of author

By Bilgio.Net

Araçların gösterge panelinde yer alan ikaz lambaları çok büyük arıza olmadan bize uyarıda bulunarak önlem almamızı sağlarlar. Bu lambalar bazen çok önemli şeyler için, bazen de sadece basit konularda bilgi vermek için yanarlar.

Araç sürücülerinin arıza lambalarının ne anlama geldiğini ve hangi durumda nasıl yandığını bilmeleri gerekmektedir. Motor arıza lambası neredeyse her araçta bulunan ve sembolü pek değişmeyen bir lambadır.

Bu lambanın gösterge panelinde sürekli yanık kalması bazen sürücü için bir kabusa dönüşebilir. Çünkü diğer lambaların neden yandığı az çok belli iken motor arıza lambasının neden yandığını anlamak o kadar kolay değildir.

Bu lamba sürekli yanarsa veya yanıp söner tarzda yanmaya devam ederse motorla ilgili bir sorun var demektir. Ama ne tür bir sorun olduğunu anlamak kolay değildir. Motorla ilgili parçaların ve sensörler kontrol edilmeden bunun sebebi anlaşılamaz.

Bu lamba yanıyor olsa da araç hala kullanılabilir durumda olabilir. Buna aldanıp ihmalkar davranmak ciddi motor arızalarına yol açacaktır. Bu yüzden motor arıza lambası yanınca sebebini araştırmak ve tamirini yaptırmak için servise gitmeniz lazımdır.

Aşağıda motor arıza lambasının nasıl söndürüldüğünü açıklayan bir video yer almaktadır. Videoda geçen konuşmaları altına açıklama şeklinde yazdık. Konuşmadan direk çevirme olduğu için takdir edersiniz ki pek yazım diline uygun değildir. Ama orjinalliği bozmamak adına bunu tercih ettik.

VİDEO AÇIKLAMASI

Ben tamir ederim kanalına hoşgeldiniz. Bugün skoda fabia’nın motor arıza lambasını söndürmeyi göstereceğim. Bileniniz vardır mutlaka motor arıza lambası şu görmüş olduğunuz lamba. Bu lamba DFG’den kaynaklı yanıyor. Genelde uzun yola çıktığım zaman ya da şehir içinde bazen yanıyor tekrar sönüyor. Bilgisayara bağlayıp söndürdüğümüz zaman bu ışığı ortadan kaldırabiliyoruz. Bunun için vag kablo lazım. Vag kablosu 8 tane dişi olan.

Bunu aliexpress’ten getirdim, beş dolar gibi bir ücreti var kargo dahil. Bunu nereye takacağız, bunu bilgisayara bağlama yerine arabanın bilgisayar bağlantısı burada. Direksiyonun hemen altında çekmeceyi açınca bir defa daha bastırıp aşağıya çektiğimiz zaman burada gözüküyor. Şimdi gözüküyor, kabloyu buraya takıyoruz. Bu kabloyuda usb girişine takıyoruz. VCDS-Lite bilgisayarınıza yüklemelisiniz. Engine bölümüne giriyorum, tarama yapıyor. Buradan Fault Codes yazan yere tıklıyorum. 2 tane hata kodu buldu. Bunların kod numaraları vardı.

Ben bunlara internetten baktığımda, bu katalizör sistemiyle ilgili işte zengin karışım, fakir karışım hataları olduğunu gördüm. Şimdi buna buradan clear codes diyoruz, evet kodları sildi. Sildikten sonra geri diyoruz, bir daha tarattıralım evet kodlar silinmiş durumda. Buradan kapatıyoruz. Burayı da kapatıyoruz. Tekrar çıkış yapıyoruz. Burada bilgisayarda yapacağımız işlem bu kadar. Şimdi bakalım şuanda gözüküyor kapatalım, kablomuzu çıkaralım. Çıkardık, tık deyince geçti. Şimdi kapatabiliriz. Şimdi kontağı açalım, evet hata kodumuz gitti.

Videomuz burada sonlanıyor. Önemli olanın lambayı söndürmek değil, arızayı bulup sorunu çözmek olduğunu hatırlatırız.

Yorum yapın