Zona Hastalığı Nedir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Zona Hastalığı Nedir ?

Zona Hastalığı Varisella Zoster adlı virüsün vücudun çeşitli yerlerinde içi su dolu kesecikler oluşturduğu bir enfeksiyon çeşididir.

Zona Hastalığı Nasıl Başlar ?

Zona hastalığı genellikle su çiçeği geçiren insanlarda daha çok görülür.Su çiçeği geçiren bir hastanın sinir hücrelerinde saklanmış olan virüs en ufak bir tetiklenme sonucunda zona hastalığını meydana getirir.İnsan vücudunda saklı olarak bulunan virüs zona hastası ya da su çiçeği geçiren bir kişi ile karşılaştığı zaman vücudun direnç gösterememesi sonucunda hastalık meydana çıkabilmektedir.

Zona Hastalığının Nedenleri Nelerdir ?

Zona hastalığının belli başlı nedenleri arasında üzüntü,stres,sağlıksız beslenme,uykusuzluk,kanser ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar,Aids hastalığı gibi nedenler insan vücudunun direncini kırarak zona hastalığına neden olabilir.

Zona Hastalığı Ne Kadar Sürer ?

Zona hastalığının süresi kişinin direncine göre değişebilmektedir.Zona hastalığına yakalanan kişilerin yüz,boyun,kol,göğüs ve karın bölgesinde tek taraflı kırmızı lekeler oluşur ve ağrıya neden olur.Ağrıların ve kızarıkların ortalama geçme süresi 3 haftadır.

Zona Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Zona hastalığına yakalanan kişilerde kaşınma,batma ve bazen ağrı gözükebilmektedir.Bu belirtilerden birkaç gün sonra kişilerde deri dökülmeleri ve deride tahriş meydana gelmektedir.Deride görülen döküntülerin içi genellikle su doludur ve bu zona hastalığının en belirgin özelliklerinden bir tanesidir.

Zona Hastalığı Bulaşıcı mıdır ?

Zona hastalığı daha önce suçiçeği geçirmemiş insanlara bulaşabilir,yalnız suçiçeği geçirmemiş insanlarda bu zona hastalığı olarak değilde suçiçeği şeklinde görülmektedir.

Zona Hastalığının Tedavisi Nelerdir ?

  • Zona Hastalığının tedavisinde anti-viral ilaçlar ve ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır.
  • Döküntünün olduğu yerlere krem tedavisi uygulanır.Krem tedavisinin olumlu tepki vermediği yerlerde enfeksiyonun çevresine ilaç enjeksiyonu uygulanır.
  • Zona hastalığının ertesinde oluşabilecek ağrılar için B vitamini takviyesi yapılabilir.
  • Zona hastalığının bitiminden sonra ağrılar devam ediyorsa eğer antideprasan ve antikanvilzan ilaçlar kullanılabilir.

Yorum yapın