Falım sakızda domuz yağı var mı ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Zaman zaman sakızlarda domuz yağı var şekilde sosyal medyada haberlere rastlamaktayız. Ülkemizde çok satılan markalardan biri olan falım sakızda domuz yağı var mı, yok mu merak edilmektedir.

Biz tüketiciler olarak bize beyan edilenle yetinmek durumundayız. Çünkü ne ürünün üretim aşamasını biliyoruz ne de ürünü inceleyebilecek bilimsel bir laboratuvara sahibiz.

Gıda ürünlerinde domuz yağı olup olmadığını devletimiz denetlemekte ve laboratuvarlarda ürün numuneleri incelenerek beyana aykırı bulgulara rastlanırsa bunlar kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Dolayısıyla piyasada çok satan bir ürünün içinden domuz yağı çıkması pek beklenen bir durum değildir. Bir kere böyle bir durum yaşanırsa o marka artık ülkemizde satış yapamaz. Marka değeri dibe iner.

Ancak domuz yağının türevinin türevleri birkaç işlemden daha geçirilip hazır gıdanın imalat aşamasında kullanılırsa bunun takip çok zor olmaktadır.

Örneğin sucuğa domuz eti veya eşek eti ekleyen merdiven altı kasaplar çabuk yakalanırken domuz yağından yağ asidi elde edip daha sonra bunu emülgatör diye ürününde kullanan küresel hazır gıda baronları devlet denetimlerine hiç takılmamaktadır.

Falım sakızda domuz yağı var mı ?

Falım sakızda şu maddeler bulunmaktadır:

  • Sakız mayası,
  • Aroma verici renklendirici (titanyum dioksit E171),
  • Antioksidanlar (Butillenmiş hidroksi anisol E320HT, Butillenmiş hidroksi tolüen E321)

Falım sakız içerisindeki maddeleri detaylı olarak incelersek;

Sakız mayası, sakız çiğnendikten sonra erimeyip geriye kalan kısımdır, yani sakızdaki ana maddedir. Sanılanın aksine tek bir şeyden oluşmaz, kauçuk, vaks, antioksidan, elastomer, reçine, venil polimer, parafin gibi maddelerden oluşur. Sakız mayasında domuzla ilgili bir madde bulunmaz.

Titanyum dioksit, E171 olarak da bilinir ve oksijenle tepkimeye girmiş titanyum elementidir. Sakızın rengini ve parlaklığını artırmak için kullanılmaktadır. Düzenli titanyum dioksit alımının (sürekli sakız çiğnemenin) kanser riskini artırdığı söylense de bilimsel olarak ispatlanmış değildir. Bu madde domuz yağı veya türevi barındırmaz.

E320 ve E321 ise sakızın ömrünü uzatmak, küflenmesini, mikrop üremesini önlemek için kullanılan maddelerdir. Kömür ve petrol gibi fosil ürünlerden elde edilmektedir.

Yukarıdaki içeriklere bakıldığında Falım sakızda domuz yağı veya türevi olmadığı anlaşılmaktadır.

Falım sakız helal mi ?

Falım sakızda haram sayılan bir madde bulunmamaktadır. Ancak diğer hazır gıdalar gibi sakızlar da içerdiği katkı maddeleri nedeniyle fazla kullanıldıklarında sağlığa zararları vardır.

Vücudumuz ve sağlığımız bize bir emanettir. Sağlığımızı korumak, dinimiz açıdan ödevlerimizdendir. Bu nedenle sakız çiğnemenin aşırısından sakınmak gerekir.

Falım sakızın zararları

Falım sakız konusunda inşaların çekineceği husus domuz yağı içermesi değildir. (Falım sakızda domuz yağı yoktur) Esas çekinilmesi gereken husus Falım sakızda bulunan titanyum dioksit maddesinin vücutta birikme yaparak astım ve alerji gibi hastalıkları tetiklemesi, E320 ve E320 maddelerinin uzun vadede kanser riskini artırmasıdır.

Sakızların kanser riskini artırdığına dair bilimsel kanıt yok ise de bu konudaki iddialar ciddidir ve uzun süreli sakız çiğnemekten kaçınmak gerekir.

Sakız uzun süre çiğnendiğinde çene kaslarını yormakta, baş ağrısını tetikleyebilmektedir.

Bu yazıları da okuyunuz:

Nussknacker çikolatada domuz yağı var mı ?

Maybelline ürünlerinde domuz yağı var mı ?

Domuz eti ve sağlığa zararları nelerdir ?

 

Yorum yapın