Kategori: Sağlık

Sarımsak basura iyi gelir mi ?

Basur nedeniyle doktora gitmek, hastanın rahatsız olabileceği veya utanabileceği muayene ve tetkik sürecini gerektirmesi nedeniyle bazı hastalar için zordur.

Bu nedenle bir çok hasta basur hastalığı için evde sarımsak tedavisi uygulamak gibi alternatif tedavi yöntemlerini tercih etmektedir. Peki sarımsak basura iyi gelir mi ?

Basur nedir ?

Basur hastalığı anal yastıkların semptomatik genişlemesi veya distal yer değiştirmesi olarak tanımlanan son derece yaygın bir anorektik problemdir.

Basur kaynaklı başlıca şikayetler dışkı yaparken kan gelmesi, anal dokunun sarkması ve bunlara bağlı olarak acı çekilmesidir.

Basur hastalığı iç basur ve dış basur olarak ikiye ayrılmaktadır:

İç basur, anüsün iç tarafında oluşan, sinsi şekilde ilerleyen ve çok ilerlememişse lastik bant ligasyonu ile tedavi edilebilen bir türdür.

İç basurun tedavisi gecikirse anüsten dışarı sarkan dokunun  cerrahi operasyonla alınması gerekir.

Bu işlem ameliyat sonrası itibariyle acılıdır, ayrıca yeniden basur oluşma riski vardır. Bu nedenle iç basur tedavisine erken aşamada başlamak gerekir.

İç basur, henüz başlangıç aşamasında ise bitkisel tedaviye olumlu yanıt vermektedir.

Dış basur ise anüsün dışında oluşur önemli şikayetlere yol açmıyorsa tedavi gerektirmez.

Neden basur oluruz ?

Genetik faktörler basur oluşumunda etkilidir. Ancak kronik kabızlık, fazla kilo ve mesleğini sürekli oturarak icra etmek basur oluşumunda daha etkilidir.

Kadınlarda basurun ana nedeni ise hamileliktir. Hamilelik döneminde başlayan basur bazı kadınlarda kalıcı hale dönüşebilmektedir.

Basurun evde tedavisi nasıl yapılır ?

Basur bölgesini rahatlatmak için günde bir veya iki kere oturma banyosu yapılır. Bir küvete veya leğene ılık su konularak 20-30 dakika civarı oturulur.

Bu işlemin amacı makat kaslarını gevşetmek ve ağrıyı azaltmaktır. Oturma banyosundan sonra basur bölgesine ağrı kesici, yumuşatıcı ve iltihap önleyici özellikleri olan bir basur kremi sürülür. (Bkz. Basura iyi gelen kremler)

Basur kremleri ayrıca basur memesinin küçülmesine de yardımcı olur.

Evde basur tedavisinde, oturma banyosu ve basur kremi kullanımına ilave olarak bazı bitkilerden de yararlanılmaktadır.

Bazı bitkiler acıyı azaltıcı ve rahatlatıcıdır, bazıları ise iltihap giderici ve mikrop öldürücüdür.

Krem kullanmayıp bunun yerine bitkisel tedaviyi tercih etmenin daha avantajlı yönü bulunmamaktadır. Bitkisel tedavi oturma banyosu ve krem tedavisini destekleyici olarak düşünülmelidir.

Basurun bitkisel tedavi seçenekleri arasında sarımsak da yer almaktadır.

Basur için sarımsak nasıl kullanılır ?

Sarımsak iltihap önleyici ve mikrop kırıcı özellikleri olan bir bitkidir. Doğal antibiyotiklerdendir. Ayrıca serbest radikalleri temizlediği, tansiyonu düşürdüğü ve kan dolaşımını rahatlattığı bilinmektedir.

Basur memesi olarak adlandırılan şişlik toplardamarın pıhtı ve iltihap ile dolarak şişmesi ve sarkması ile oluşmaktadır. Sarımsağın iltihap giderici ve kan dolaşımını düzenleyici etkisi sayesinde basur memesinin küçülmesi hedeflenmektedir.

Basur için sarımsak birkaç farklı şekilde kullanılmaktadır:

Fitil olarak kullanımı: İri bir diş sarımsak kabuğu soyulur ve akşam yatmadan önce basur bölgesine yerleştirilir.

Sarımsak fitil olarak kullanıldığında basur memesindeki iltihabı azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Bu yöntemin sakıncalı yönü sarımsağın makat bölgesini tahriş etme riskidir.

Basur memesine sarımsak koymak: Sarımsağı fitil olarak kullanmayı tercih etmeyenler sarımsağa çizik atarak (etkisini çabuklaştırmak ve artırmak için çizik atılır) basur memesine birkaç dakikalığına koyabilirler.

Bu işlem sonraki dışkılamaya kadar etkilidir. Yani her dışkılama periyodunda bir kere uygulanır. (Tahriş oluyorsa devam edilmemelidir.)

Ağızdan sarımsak alımı: Sarımsak doğal bir antibiyotiktir. Sindirim sistemindeki ve kandaki mikropları kırmak için her akşam bir veya iki diş çiğ sarımsak bir bardak sütle ağızdan alınır. (Çiğnenmeden yutulur)

Periyodik olarak bu yapılırsa hem sindirim sistemindeki mikropları kırar ve kolay dışkılamayı sağlar.

Ağızdan Hindistan cevizi yağı ve dövülmüş sarımsak alımı: Hindistan cevizi yağı ve sarımsak sinerjik bir şekilde hareket etmektedir. Bu ikisi birlikte kullanıldıklarında dışkılamayı kolaylaştırmakta, ayrıca antiinflamavuar etki göstererek basur memesi boyutunun azaltılmasına yardımcı olmaktadırlar.

Bunun için her akşam bir tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ile bir iki diş ezilmiş sarımsağı karıştırın ve ağızdan alın.

Hindistan cevizi yağı yerine zeytinyağı da tercih edebilirsiniz ama Hindistan cevizi yağının mikrop öldürücü etkisi olduğu için daha etkilidir.

Bir hatırlatma

Sarımsağı basur memesine koyduğunuzda acı vermesi normaldir. Basur memesinin verdiği acıdan daha düşükse devam edebilirsiniz. Aşırı derecede acı ve tahriş oluyorsa devam etmeyiniz.

Basurun evde tedavisinde dikkat edilecek hususlar

  • Kronik kabızlık sorununuz var ise lif açısından zengin yiyecekleri tercih ederek ve bolca su içerek bu sorundan kurtulmaya çalışınız.
  • Eğer uzun süre oturmayı gerektiren bir mesleğiniz var ise zaman zaman ayağa kalkıp dolaşınız. Uzun süre oturmak makat damarlarının varisleşmesine yol açtığı için basurun tedavisini zorlaştırmaktadır.
  • Eğer acı nedeniyle oturamıyorsanız basur simidi kullanmayı deneyiniz.

Basurun tedavisi içi bağırsak sağlığınızı güçlendirin !

Basur ile mücadele için ayrıca bağırsak sağlığınızı güçlendirmeniz gerekmektedir. Bunun için aşağıdakileri doğru zaman ve miktarda alınız. Ayrıca kabızlıktan ve sürekli oturmaktan kaçınınız.

admin

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce