Basur ameliyat olmadan tedavi edilebilen bir hastalıktır. (Eğer fazla ilerlemediyse) Reçetesiz satılan ürünler ve yaşam tarzı değişiklikleri ile basurun ilerlemesini durdurabilir hatta tedavi edebilirsiniz.
Bununla birlikte herhangi bir ilacı, kremi kullanmaya başlamadan veya beslenme şeklinizi değiştirmeden önce bir doktora danışmanız gerekir.
Basurun evde tedavisi nasıl yapılır ?
Basur ileri seviyeye gelmemiş ise cerrahi operasyona gerek kalmadan, evde bazı tedavi usullerini uygulayarak tedavi edilebilmektedir.
Oturma banyosu: Basur için oturma banyosu yapmak geleneksel bir tedavi biçimidir ama işe yaramaktadır. Bunun için günde en az bir iki kere 15-20 dakika süreyle ılık su ile doldurulmuş küvete oturmanız yeterlidir.
Suyun çok sıcak olmaması gerekir. 40-45 derece olabilir. Suyun seviyesi oturduğunuzda belinize kadar gelecek seviye olmalıdır.
Klasik küvetler bunun için yeterlidir. Evde küvet yoksa medikal malzeme satan yerlerden oturma banyosu küveti satın alabilirsiniz.
Oturma banyosu için en uygun zaman büyük tuvaletinizi yaptıktan sonradır. Oturma banyosu makat kaslarını gevşeterek dışkılama esnasında dışarı sarkan basur memesinin daha kolay ve acısız içeri itilmesini sağlar.
Oturma banyosunun ideal süresi 15-20 dakikadır. Suya girmeden önce bölgenin iyi temizlenmiş olmasına dikkat edilmelidir.
Oturma banyosundan sonra iyice kurulanmalıdır. Aksi takdirde mantar hastalığı oluşabilir.
Basur için krem kullanmanın ideal zamanı oturma banyosundan sonradır.
Basur kremi: Basur kremlerinin farklı özellikte olanları vardır.
Bazıları doku büzücü etkiye sahiptir. Basur memesini küçülterek daha kolay içeri itilmesini, sürtünmenin azaltılmasını , dolayısıyla acının azaltılmasını sağlar. Hatta basur memesini kurutabilir.
Bazıları koruyucu etkilidir. Basur memesinin mikrop kapmaması, dış etkenler nedeniyle tahriş olmaması için basur bölgesinde bariyer oluşturur.
Bazıları yara iyileştiricidir. Basurun bölgede yol açtığı tahribatı hızlı düzeltmeye yarar.
Bazıları doku ödemini gidericidir. Böylelikle şişen basur memesinin ebatları küçülür.
Bazıları antiseptiktir. Basur memesinin mikrop veya mantar kapmasını engeller.
Bazıları anestezik özelliktedir. Basur belgesini uyuşturarak hastanın acısını azaltır.
Basur hastalığının evresine göre ve beraberinde başka sorunlar (makat çatlağı, mantar, liken, iltihap vs) olup olmadığına göre krem seçimi yapılmalıdır. Bunun için de en doğrusu doktora muayene olup, doktorun önerdiği basur kremlerini kullanmaktır.
Bazı hastalarda krem yeterli etki etmeyebilir. Çünkü basur hastalığının başlangıç noktası anüsten içeridedir. Kremler bu bölgeye ulaşamaz. Bu nedenle doktorlar basur kremlerine ilave olarak fitil de önermektedirler.
Basur için kullanılan fitiller içerik olarak kremlerin içeriğine yakın içeriğe sahiptirler. Katı halde olan fitil makata yerleştikten sonra vücut ısısında erimeye başlar ve iç taraflara etki eder.
Basur fitilleri kayganlaştırıcı maddeler içerdiklerinden dışkılamanın da daha kolay ve acısız olmasını sağlarlar.
Dışkı yumuşatıcı ilaçlar: Bunlar müshil tarzı ishale yol açan ilaçlar değildir. Kaka kıvamını yumuşatmaya yarayan genelde şurup tarzı ürünlerdir. Kakanın sert olması basuru azdırdığı ve ekstradan makat çatlağına sebep olduğu için basur olan kişinin kabızlığı önlemesi gerekir.
Lif açısından zengin besinlerle beslenme: Basurun nedenlerinden birisi kişinin bünye olarak kabızlığa yatkın olmasıdır. Sık kabız olmak basuru tetiklediği gibi basur sancılarını artıran, basur memesinin ebatlarını artıran bir durumdur.
Dışkı yumuşatıcı ilaçlar kabızlığa bir derece çaredir. Hastanın kronik olarak kabızlık sorunu var ise içeriğinde lif oranı yüksek olan meyve sebzeleri tüketmesi gerekir. Besinlerde bulunan lifler su tutarak dışkı kıvamının sertleşmesini engeller ayrıca kolay bir dışkılama sağlar.
İşlenmiş gıdalarda işlenme sürecinde liflerin önemli bir bölümü gıdadan ayrılmaktadır. Dolayısıyla işlenmiş gıdalarda neredeyse hiç lif bulunmamaktadır. Bu yüzden basur hastalarının işlenmiş gıdalardan uzak durması gerekir.
Bazı besinler diğerlerine göre lif açısından zengin içeriğe sahiptir. Lif açısından zengin yiyecekler tercih etmek basur şikayetlerini azaltacaktır. Bununla birlikte hasta ishalden de kaçınmalıdır.
Bol su içmek: Basur hastalığının ilerlemesi veya gerilemesi büyük ölçüde beslenme alışkanlıkları ve su tüketimi ile alakalıdır. Su tüketimi artırılarak kabızlığa bağlı basur şikayetleri azaltılabilir.
Kompres yapmak: Basur ağrısını ve şişkinliğini azaltmak için bazı bitkilerle kompres yapabilirsiniz. Veya bölgeyi soğutmak için kompres uygulayabilirsiniz. Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu ısırgan otu ile hazırlanan kompresi önermektedir.
Ağrı kesici ilaçlar kullanmak: Basur acısını dindirmek için doktorunuz ağrı kesici ilaç reçete edebilir. Ağrı kesici ilaçların hap, krem ve fitil şeklinde olanları vardır. Bazı ağrı kesici ilaçların içeriğinde ağrıyı kesmenin yanında kaşıntıyı giderme, şişliği azaltma, iltihap giderme özellikleri de vardır.
Bol giysiler giymek: Dar giysiler basur bölgesini tahriş ettiği için basur hastalığının ilerlemesine yol açmaktadır. İç çamaşır ve pantolon seçiminde daha bol ve rahat kıyafetler tercih etmek gerekmektedir.
Fazla oturmamak: Basur meslek hastalığı olarak da karşımıza çıkmaktadır. Mesleğini icra ederken oturma zaruriyeti bulunan veznedarlar, şöförler ve bilgisayar başında fazla vakit geçiren mesleklerde basur hastalığı daha yaygın görülmektedir.
Bunun sebebi sürekli oturuyor olmanın makata sürekli baskı yapılmasına ve bölgedeki toplardamarlarda daha fazla kan toplanmasına sebep olmasıdır.
Basur memesi dediğimiz şey aslında varisleşmiş, yani şişmiş toplardamardır. Dolayısıyla sürekli oturmak basur riskini artırmaktadır.
Basurun tıbbi tedavisi
Basur için tıbbi tedavi uygulansa da doktor yukarıda sayılan önerileri hastaya tavsiye edecektir. Basur tedavisi için hastalığın ilerleme durumuna göre birkaç tedavi seçeneği bulunmaktadır.
Enjeksiyon: Basur memesine bir sıvı enjekte edilir. Bu sıvı içerdeki iltihabı kurutur ve dokuyu küçültür. Bu sayede basur memesi kurutulur.
Lastik bant ligasyonu: Bu yöntem dışarıya sarkan iç hemoroid için uygulanır. Doktor, özel bir alet kullanarak hemoroidin etrafına, kan akışını neredeyse anında kesen küçük bir lastik bant koyar. Bir hafta içinde hemoroid kurur, küçülür ve düşer.
Koterizasyon: Sarkmış basur memesi için uygulanır. Lazer ışını veya kızılötesi ışıkla basurlu doku pıhtılaştırılır ve sonra damarın ucu kapatılır.
Ameliyat: Basurun ameliyatı iki türlüdür. Ya tamamen basurlu doku alınır veya basur memesine giden kanın kesilip basur memesi içeriye zımbalanır.
Basura iyi gelen kremler
Basur tedavisinde kullanılan kremlerin işlevleri genel olarak şunlardır:
- Acıyı azaltmak
- İltihabı kurutmak
- Şişliği azaltmak
- Basur memesini küçültmek
- Basur memesinin mikrop kapmasını önlemek
- Tahrişi azaltmak
Basur kremlerinin hastalığı ne kadar tedavi ettiği hastalığın seyrine ve hangi evrede olduğuna göre değişmektedir.
Proctolog rektal krem
İçeriği:Etkin maddeleri Ruskogenin ve Trimebutin’dir.
İşlevi:İnflamasyonu baskılar,ağrı, yanma şikayetlerini azaltır.
Kullanımı: 18 yaş üstü ve 65 yaş altı kişilerde güvenle kullanılabilir. Çok zorunlu olmadıkça hamilelere önerilmez. Kullanımı günde bir kere veya iki kere basur memesine sürmek şeklindedir.
Procto-glyvenol krem
İçeriği: Lidokain hidroklorür ve Tribenosid
İşlevi: Hücre zarındaki sinirsel uyarıların oluşumunu ve iletimini engelleyerek bölgesel uyuşma sağlar ve küçük kan damarlarındaki iltihaplanmanın ve ağrıya sebep olan maddelerin oluşmasını engeller.
Kullanımı:Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez uygulanır.Gebeliğin ilk 3 ayında kullanılması sakıncalıdır. Sonraki aylar ise doktora danışarak kullanılmalıdır. Çocuklarda kullanılmaz.
Kortos krem
İçeriği: Hidrokortizon asetat, Benzokain, Benzalkonyum klorür, Bizmut subgallat
İşlevi:Anestezik (bölgeyi uyuşturucu) iltihap iyileştirici, kaşıntı önleyici, mikrop öldürücü özelliktedir.
Kullanımı: Doktorun önerdiği şekilde günde bir veya iki kez kullanılır. En fazla 7 gün kullanılmalıdır. Gerekirse fitil ile birlikte kullanılır. Hamile veya emziren kadınlar kullanmadan önce doktora danışmalıdır.
Hemoralgine pomat
İçeriği: Efedrin Hidroklorür, Çinko Oksit, Klorheksidin Hidroklorür.
İşlevi: Damar büzücü ve bölgesel uyuşturucu etkiye sahiptir.
Kullanımı: Doktorun belirttiği sıklıkta kullanılır. (Günde bir veya iki kez. Bir kez kullanılacaksa gece yatmadan önce kullanılır) Emziren ve hamile kadınlar doktora danışarak kullanmalıdır.
Kutu açılınca içinden bir tüp ve bir de delikli kanül çıkar.Tüpün ağzı normalde kapalı olduğundan ağzını açmak için kapağın üst tarafındaki gizli sivri uçla delinir.
Bilhassa memelerin içerde olduğu vakalarda plastik kanül tüpün ağzına vidalanır. Tercihen büyük abdestten sonra tüpe vidalanmış olan kanül makada sokularak tüpteki merhemin takriben dörtte biri sıkılır. Bu suretle makadın içerisinde olan memeler üzerine kanülün deliklerinden merhem fışkırır. Kanülün makattan çekmeden önce soldan sağa doğru birkaç defa çevrilerek merhemin makadın içerisinin her tarafını sıvaması sağlanır. Bu suretle birinci işlem tamamlanmış olup ve tüp makattan çekilir. Kanül bir bez veya tuvalet kağıdı ile temizlendikten sonra tüpten çıkarılır.
Bundan sonra takriben el genişliğinde bir gazlı bez veya temiz bir bez üzerine Hémoralgine pomat sıkılarak dışardaki memeler üzerine tatbik edilir. Bu bezin düşmemesi için sıkı bir kilot giyilmesi tavsiye olunur. Eğer makadın içerisinde meme yok da sadece dışarıda var ise yalnız dışardan tatbik edilmesi kâfi gelmektedir.
Anestol pomad
İçeriği: Lidokain hidroklorür
İşlevi: Ağrı ve kaşıntıyı giderir. Bölgesel uyuşma sağlar.
Kullanımı: Günde birkaç kere kullanılabilir. Etken maddesi anne sütüne geçtiği için emzirme döneminde kullanılması sakıncalı olabilir. Hamile kadınlar kullanmadan önce doktora danışmalıdırlar.
Bir seferde uygulanan Anestol Pomad dozu 5 gramı aşmamalıdır.
Hedensa pomad
İçeriği: Mentol, Monoklorkarvakrol, Papatya yağı, İhtamol
İşlevi: Kızarıklık, şişlik, ağrı ve iltihabı önler ayrıca kaşıntı önleyici, ağrı kesici, mikropları öldürücü ve kan damarlarını büzücü etkileri bulunmaktadır.
Kullanımı: Gebelik ve emzirme dönemlerindeki kadınlar doktora danışmadan kullanmamalıdır.
Sabah ve akşam kanül ile birlikte kullanılır.
Pruzon Pomad
İçeriği: Çinko Oksit, Kalamin, TTO ve Meyan Kökü Extractı
İşlevi:Kaşıntı ve tahrişi önler
Kullanımı:İlk üç gün sabah akşam, sonraki günler günde bir kere kullanılır.
Basur için yukarıdaki kremleri doktor tavsiyesi ile kullanabilirsiniz.
İLGİLİ YAZILAR:
Sarımsak basura iyi gelir mi ?
Basur memesi nasıl içeri itilir ?
Basur memesini iğne ile patlatmak
Evde oturma simidi nasıl yapılır ?