Sütleğen otu basura iyi gelir mi

Photo of author

By Bilgio.Net

Basurun bitkisel tedavisi için halk arasında kabul görmüş bazı otlar vardır. Sütleğen otu basura iyi gelir mi ?

Sütleğen bitkisi hakkında

Sütleğen ılıman bölgelerde yetişen ve yüzyıllardır geleneksel bitkisel tıpta kullanılan bir bitkidir. Ülkemizde ve dünyada çok farklı çeşitleri vardır.

Sütleğenin sütü toksik bir sıvıdır. İçilirse zehirlenmeye yol açar. Az miktar içilirse ishale sebebiyet verebilir. Geleneksel tıpta sütleğen bitkisi yaraları iyileştirmek için kullanılmaktadır.

Bu bitkinin tıp harici kullanım alanları da vardır. Bitki yiyen böcekleri uzaklaştırmada ve göllerde balık avlamada da kullanılmıştır. Sütleğen bitkisi Atatürk çiçeği ile akrabadır.

Sütleğen otunun basur hastalığında kullanımı

Sütleğen otunun basur hastalığında kullanımı iki şekilde olmaktadır:

Ağız yoluyla sütleğen otu alımı

Eğer sütleğen otunun sütü veya tohumları ağızdan alınırsa ishale neden olmaktadır. Basur hastalığında kabızlık, hastalığı olumsuz yönde etkilediği için uzun süreli kabızlık yaşayanlar müshil etkisi yapan yiyeceklerle buna engel olmalıdır.

Sütleğen otu ishale neden olmakla birlikte toksin içerdiği için dozuna göre kullanılmaz ise zehirlenmelere hatta ölüme yol açmaktadır. Doz ayarlamasının sıradan insanlar tarafından yapılamayacağı için sütleğen otunun basur veya başka amaçlarla kullanılması uygun değildir.

Basur memesine sütleğen sütü sürülmesi

Sütleğen sütü eskiden beri yaraları iyileştirmek için kullanılmaktadır. Fakat bu sütün aynı zamanda tahriş edici özelliği de vardır. Özellikle göz bölgesinde ciddi tahrişe yol açmaktadır.

Basur memesi bir yara olmadığı için sütleğen otu sütünün buraya sürülmesinin olumlu bir etkisi olmayacaktır. Ayrıca tahrişe neden olabilecektir.

Basur olan kişi ne yapmalıdır ?

Basur tedavi edilmediğinde yıldan yıla kötüye giden bir hastalıktır. Bazen mevsimsel etkilerle şiddetlenebilir, bazen şikayetler geçici olarak kaybolabilir ama bir kere birinde basur baş gösterdiyse bu uzun vadede hep kötüye gidecektir.

Bu yüzden kişinin doktora gidip tıbbi tedaviye başlaması gerekir. Doktor izni ile tıbbi tedaviye ilave olarak bitkisel tedavi uygulanabilir.

Eğer hasta doktora gitmekten çekiniyorsa ve basur ağrıları var ise bu ağrıları dindirmek ve basur memesini içeri itmek için düzenli olarak oturma banyosu yapmalıdır. Oturma banyosu bir leğene 35-40 derecede su koyarak 15 dakika içine oturmak şeklinde uygulanır. Ağrıların durumuna göre bu işlem günde 2-5 kere uygulanabilir. Makatı ılık suda bekletmek, yumuşama sağlamakta ve acıyı azaltmaktadır.

Basur kremleri veya zeytinyağı gibi kaygan maddelerle bölgenin kayganlaştırılması tromboze olmuş memenin verdiği acıyı azaltacaktır.

Basur hastası kabız olmaktan kaçınmalıdır. Kabızlığı çok şiddetli değilse sadece sebze yemeklerine ağırlık vererek ve günde birkaç tane gün kurusu kayısı veya hurma yiyerek bu sorunu çözebilir. Basur oturma ile şiddetlendiğinden uzun süre oturmamaya dikkat edilmelidir.

 

Yorum yapın